El terratrèmol de 3,5 graus que aquest matí s'ha deixat notar àmpliament per les comarques gironines s'ha convertit en tema de conversa del dia. El sisme s'ha produït quan faltaven pocs minuts per a les nou i s'ha localitzat entre Banyoles i Vilafant. A moltes poblacions d'aquesta àrea els veïns han notat el tremolor, especialment els que eren a casa o en espais tancats. En canvi, els que eren al carrer pràcticament se n'han adonat. Afortunadament, el sisme ha quedat en una anècdota i no ha provocat danys importants. A l'alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, el sisme l'ha sorprès a l'ajuntament, on explica que tots s'han "esverat una mica" perquè no sabien què passava. El mateix ha passat a Bàscara, on la Montse Feliu té una llibreria. "Ha tremolat tot però pensava que era un camió que passava massa ràpid per la nacional", reconeix. El sisme també ha sorprès els clients d'una casa de turisme rural de Parets d'Empordà que, incrèduls, no entenien què provocava aquell soroll i les vibracions.

Moltes poblacions de les comarques gironines (especialment al Pla de l'Estany, Gironès i Alt Empordà) han notat el terratrèmol de 3,6 graus que s'ha produït aquest divendres les 8.57 hores del matí. L'epicentre s'ha situat a 10 km de Banyoles i el sisme ha estat precedit per un d'anterior, de magnitud 2,6 que no s'ha percebut.

En moltes poblacions, el tremolor s'ha deixat notar en vidres, prestatges o d'altres elements que han vibrat i han alertat els veïns. Molts no sabien què havia passat fins que han conegut la notícia a través dels mitjans de comunicació. Aquest és el cas de la Montse Feliu, propietària d'una llibreria a Bàscara. A aquella hora tenia molt d'embolic a la botiga però ha notat durant uns segons com els prestatges on té els elements de papereria han començat a vibrar. "Pensava que era un camió que passava per la nacional i com que tenia feina no li he prestat més atenció", ha manifestat. Deu minuts més tard, ha lligat caps quan ha escoltat la notícia per la ràdio.

A pocs metres de la llibreria, l'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, estava al seu despatx quan ha començat a notar que la pantalla de l'ordinador es movia. "Semblava com si algú hagués deixat anar de cop una caixa molt forta", relata. En canvi, la seva secretària que estava a fora del despatx ni ho ha notat perquè estava fent servir la trituradora de paper. "Ja tenim tema pel cap de setmana", diu l'alcalde, que celebra que no hi ha hagut cap dany ni personal ni material.

En Miguel Chordi és propietari d'una casa rural a Parets d'Empordà, a tocar de Bàscara. Estava preparant l'esmorzar quan ha notat una vibració a la teulada i pensava que era cosa dels gats. Però pocs minuts després, ha tornat a notar una tremolor més forta. En aquest cas, també s'han alertat els clients de la casa rural. "M'han vingut a preguntar què passava, quan els he dit que havia estat un terratrèmol al·lucinaven i no s'ho creien", diu.

Aquests testimonis contrasten amb els d'altres veïns del municipi que no s'han adonat de res. Especialment aquells que estaven a aquella hora al carrer ja que als espais oberts ha estat més difícil de percebre.

Tema de conversa a Cornellà del Terri

A Cornellà del Terri (Pla de l'Estany) el sisme també s'ha deixat notar i s'ha convertit en tema de conversa de molts veïns. Alguns han trucat a l'ajuntament per demanar informació i, segons explica l'alcalde, Salvador Coll, no s'ha detectat cap dany. Segons creu, es tracta més d'una "anècdota" perquè no hi ha hagut cap ensurt important. "Només hi ha hagut gent que ha sortit al carrer perquè no sabia ben bé què estava passant", ha explicat

A ell el sisme l'ha sorprès a l'ajuntament. Segons explica, han notat una vibració sota dels seus peus. Com que davant tenen una fàbrica on entren i surten camions, pensaven que aquesta n'era la causa. Després, quan ha rebut l'avís del SISMOCAT ja s'ha adonat quina n'era la causa.

A l'ajuntament de Vilafant, "una mica esverats"

El terratrèmol també ha generat algunes situacions anecdòtiques a Vilafant (Alt Empordà). A l'ajuntament, per exemple, molts treballadors han deixat el que estaven fent i han sortit a comentar amb els companys si havien notat la tremolor. "Hi ha hagut un moment d'esverament però després ja hem vist que es tractava d'un terratrèmol petit", ha dit l'alcaldessa, Consol Cantenys.

Segons explica, han rebut una dotzena de trucades de veïns demanant informació, especialment després de saber que s'havia tractat d'un terratrèmol. Com a la resta de pobles, el sisme ha estat tema de conversa però no han hagut de lamentar danys.