El Jutjat Penal Número 2 de Girona ha absolt la mare detinguda en una benzinera de Vidreres (Selva) després que el seu fill anés a demanar ajuda al treballador, dient-li que tenia por perquè conduïa borratxa. Els fets van tenir lloc el passat 27 de febrer a la tarda. Els mossos van detenir la mare, de 46 anys, després que es negués a fer la prova d'alcoholèmia. La dona s'enfrontava a una pena d'1 any i 3 mesos de presó. La sentència, però, absol l'acusada perquè no s'ha pogut provar que fos ella qui conduïa el cotxe. Segons la jutgessa, cap dels testimonis va veure-la arribant a la benzinera. Al judici, la mare va explicar que qui anava al volant del cotxe era un amic, que després va marxar del lloc, i que el seu fill estava "cabrejat per no haver-li comprat un joc de la play".

Els fets que ara s'han sentenciat van tenir lloc el 27 de febrer a la tarda. Cap a quarts de set, un nen d'11 anys va entrar a la benzinera que hi ha al peu de la C-35 a Vidreres. El nen va demanar ajuda a l'empleat, dient-li que tenia por perquè la seva mare conduïa borratxa.

Al cotxe, segons va explicar, també hi anava el seu germà petit. Els dos nens, que estan sota tutela de la Generalitat, viuen en un centre d'acollida, però aquell dia la seva mare tenia permís per passar el dia amb ells.

El treballador de la benzinera va decidir trucar als mossos i, quan la policia va arribar al lloc, la dona es va negar a fer la prova d'alcoholèmia. La mare, que acumula fins a 26 antecedents, tampoc podia conduir perquè havia perdut tots els punts del carnet.

Els agents se la van endur detinguda i la dona es va enfrontar a un judici pels delictes contra la seguretat viària, negativa a sotmetre's a la prova d'alcoholèmia i conducció sense permís. S'enfrontava a una pena d'1 any i 3 mesos de presó, quatre anys sense poder conduir i a haver de pagar una multa de 1.620 euros.

Sosté que el portava un amic

Al judici, la dona va sostenir que aquell dia ella no conduïa el cotxe. La dona va explicar que qui el portava era un amic seu, i que van decidir aturar-se a la benzinera de Vidreres perquè el seu fill estava fent "enrenou". La dona va admetre que havia begut, perquè venien d'una festa d'aniversari. Va explicar que el seu amic va marxar després que alertessin els mossos, i que no sabia per què no va tornar, i que el seu fill va decidir avisar la policia "perquè estava cabrejat ja que no li havien comprat un joc de la play".

La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Mercedes Alcázar, absol la mare perquè no s'ha pogut provar que fos ella qui conduís el cotxe. La jutgessa diu que només hi ha "indicis", però cap prova concloent per determinar-ho. Al judici, el treballador de la benzinera va declarar que no va veure qui portava el cotxe, i els mossos van explicar que, quan van arribar al lloc, la dona ja era fora del vehicle i les claus estaven damunt d'una de les rodes.

"Proves indiciàries"

La sentència recull que, més enllà d'allò que va explicar el fill (que la mare anava borratxa i conduïa fent esses) "per concloure que la conductora era l'acusada, hauríem de construir una bastida jurídica sostinguda per proves indiciàries". La sentència també diu que la declaració del nen, que només va ser en seu policial, "no pot estimar-se com a prova de càrrec vàlida i suficient per destruir la presumpció d'innocència".

Per això, tot i admetre que aquell dia la mare no s'aguantava dreta perquè havia begut, el jutjat l'absol perquè no s'ha pogut provar que conduís el cotxe. La sentència ja és ferma. L'advocat de la mare, Rafael Pedrique, s'ha mostrat satisfet que el jutjat els hagi "donat la raó" i hagi "comprat la tesi de la defensa". "No ha quedat acreditat que fos ella qui duia el cotxe", ha conclòs.