El Jutjat d'Instrucció Número 1 de Figueres també investiga la mare del nen de 7 anys a qui van enverinar presumptament amb un fàrmac per a animals, segons informa ACN. La causa que hi ha oberta per un delicte de lesions per enverinament afecta els dos progenitors, que tenen la condició d'investigats (el que abans es coneixia com a imputat).

En paral·lel, de manera temporal, la Generalitat ha retirat a la mare la custòdia del menor. La dona només pot veure el nen de forma puntual i, sempre, sota supervisió del tutor legal que se li ha designat. En el marc de la investigació, i com ja van fer al domicili del pare, els Mossos d'Esquadra també han registrar l'habitatge de la dona. El menor va ingerir un medicament, l'accés al qual està reservat únicament a veterinaris, que es dóna a ovelles, porcs i vaques per combatre els cucs.

El suposat enverinament que ha acabat als jutjats es remunta a principis de desembre. Aleshores, el petit va ingressar a la Vall d'Hebron perquè el seu estat de salut havia empitjorat. Feia temps que es trobava malament i no se'n sabia el motiu. Entre les proves que se li van fer a l'hospital per trobar-ne la causa, hi va haver una analítica de cabell. Els metges n'hi van tallar un floc i el van enviar al laboratori.

La mostra va donar positiu de Levamisol, un fàrmac exclusiu d'us veterinari que es dóna a ovelles, porcs i vaques per combatre els cucs (en l'argot del col·lectiu, es coneixen com a antihelmíntics). Per tenir-hi accés, cal disposar de titulació i fer servir un talonari especial per adquirir-lo.

Retirar la custòdia

Com marquen els protocols en aquests casos, el cas es va comunicar als jutjats i a serveis socials. Això va ser el 14 de gener. L'endemà mateix, la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA) va retirar temporalment la custòdia als dos pares. En aquell moment, la parella convivia al mateix habitatge, però arran d'aquest cas s'han acabat separant.

Actualment, tots dos viuen a Llançà (Alt Empordà). El pare, que té 46 anys, té el títol universitari, tot i que fa temps que no està col·legiat. De fet, es va donar de baixa el 2009 del Col·legi de Veterinaris de Girona, quan ell mateix va deixar de pagar les quotes. La mare, per la seva banda, treballa en una botiga de productes dietètics i naturals.

El cas ha anat a parar al Jutjat d'Instrucció Número 1 de Figueres, que manté oberta una causa contra els dos progenitors per un delicte de lesions per enverinament. Durant la investigació, els Mossos d'Esquadra, per manament judicial, han escorcollat tant el domicili del pare com el de la mare.

Exàmens psicològics per Münchhausen

Durant la investigació, el jutjat ha sotmès els pares a un examen psicològic. Entre d'altres, els perits se centraven en determinar si algun d'ells patia la coneguda com a síndrome de Münchhausen, una patologia que es caracteritza per fingir malalties i cridar l'atenció dels metges.

Una de les variants d'aquesta síndrome és la que es coneix com el Münchhausen per poders, quan un adult (generalment, pare o mare) provoca intencionadament malalties als fills. Tot i això, però, els exàmens que es van fer als dos progenitors de Llançà han descartat que cap d'ells pateixi el trastorn.

La defensa no descarta una ingesta fortuïta

L'advocat del pare, Joaquim Bech de Careda, assegura que en el moment actual de la causa, no es pot determinar que hi hagi hagut "un enverinament intencionat" per part d'algun dels pares. En declaracions a l'ACN, Bech de Careda també precisa que no es pot descartar que el nen emmalaltís arran d'una "ingesta fortuïta o accidental" de Levamisol.

La investigació del cas, que tutela el Jutjat d'Instrucció 1 de Figueres, està molt avançada i pendent d'algun altre informe abans que el jutge resolgui. Mentrestant, tant el pare com la mare només poden veure el fill de 7 anys de forma puntual i, sempre, sota supervisió del tutor legal que li han designat.

El menor es troba fora de perill, tot i que segueix un tractament per combatre les seqüeles que el Levamisol ha deixat al seu organisme. Ha de prendre medicaments per problemes de tensió i li han sortit èczemes a la pell.

Per part del Departament de Treball i Afers Socials, d'on depèn la DGAIA, no han donat detalls sobre el cas perquè afecta un menor. La Generalitat subratlla que el seu objectiu és la protecció dels infants.