El mossèn creu que l'acusat d'assassinar un jove a ganivetades al seu pis de Blanes (Selva) el 5 de desembre del 2013 es va "ficar al cap" que la solució a tots els seus problemes econòmics i amb la justícia passava per "eliminar-los" tant a ell com a la víctima per quedar-se amb l'herència. Aquest dimarts a la tarda ha declarat a l'Audiència de Girona el sacerdot Jaume Reixach, que ha explicat que Eulogio Sol Lumalang el va atacar primer amb el ganivet però va poder repel·lir l'agressió "tancant-li una porta als morros". Aleshores, l'acusat va anar cap al passadís i es va "abraonar" sobre la víctima. El mossèn assegura que va veure com Lumalang li clavava una primera punyalada al seu fillol abans de fugir del pis per anar "a buscar ajuda". El capellà ha reconegut que "ocasionalment" consumia metamfetamina amb l'agressor però ha negat haver-hi mantingut relacions sexuals.

El capellà ha estat dues hores responent a les preguntes de la lletrada de l'acusació particular, la fiscal i la defensa. Segons ha afirmat, la tarda del crim l'acusat va arribar a casa seva "com posseït per una idea i molt obcecat". Es va estar una estona a l'entrada, sense moure's, fins que es va ajupir a treure alguna cosa que duia dins una bossa de plàstic. "Això em va posar en alerta, perquè sabia que no estava bé i feia temps que feia coses estranyes", ha assegurat el mossèn.

Aleshores, relata el rector, l'acusat va treure un ganivet i el va intentar atacar. "Vaig tenir temps de tancar-li la porta als morros", ha assegurat. Va estar una estona aguantant la porta mentre a l'altre costat Lumalang intentava arribar fins a ell. Uns segons més tard, però, l'acusat va desistir. "Vaig esperar una mica perquè no me'n refiava, i quan vaig obrir per veure si encara hi era, ja vaig veure com s'abraonava sobre el meu fillol i li clavava una ganivetada", ha exposat al judici el mossèn.

En veure l'atac, el mossèn va fugir del pis sense ni agafar les claus. "Va ser com un instint de supervivència i vaig anar a buscar ajuda", ha justificat. Va anar a un restaurant proper al seu pis i, un cop avisats els serveis d'emergència, va tornar a pujar a casa, on ja hi havia el jove mort estès a terra i l'agressor havia marxat.

El mossèn creu que el motiu que tenia l'acusat per atacar-los és perquè creia que "la solució" als seus problemes passava per acabar amb ells per quedar-se "amb la casa o el que sigui". El capellà ha detallat que Lumalang feia temps que no treballava, tenia problemes econòmics i, a més, no podia tornar a casa perquè tenia una ordre d'allunyament de la seva dona per "haver-la intentat escanyar" dies abans del crim. "Se li va ficar al cap que era la solució", ha afirmat.

Segons ha explicat el rector, li va mig prometre a Lumalang que "l'ajudaria" si cobrava el que preveia d'herència de la mort de la seva mare. "Li vaig dir però no vam signar res", ha afegit. El mossèn ha negat que la promesa de llegat que havia fet a Lumalang la fes, temps després, també a la víctima, un jove d'origen brasiler a qui havia afillat i que això després gelosia en l'acusat.

Es drogaven junts

El rector ha reconegut, enmig de queixes per les preguntes que considerava que "no tenen res a veure amb el cas", que consumia drogues tant amb l'acusat com amb la víctima. Segons ha explicat, va provar per primera vegada el 'shabú' (una metamfetamina) en el viatge a Filipines durant el qual va conèixer l'acusat. Després, consumien al seu pis de Blanes "ocasionalment". Al mossèn li ha costat reconèixer dues pipes que els Mossos d'Esquadra van trobar al seu pis durant la inspecció ocular però ha acabat admetent que les feien servir per consumir droga. També ha afegit que la víctima era consumidor de marihuana.

El capellà ha negat haver mantingut relacions sexuals amb l'acusat i amb la víctima, tal com sosté la defensa de Lumalang. "S'han dit moltes coses i a mi ja se m'ha jutjat públicament", ha criticat. Aquesta negativa a les relacions íntimes han provocat que l'acusat, que estava seguint la declaració, gesticulés ostensiblement indignat. Això ha obligat el magistrat president a intervenir i l'ha amenaçat amb portar-lo als calabossos si no es calmava.

L'acusat també negava amb el cap quan el mossèn assegurava a la lletrada de l'acusació particular que "mai" havia sentit la víctima insultar l'agressor. "L'havia sentit insultar-lo? No. L'havia sentit dir alguna cosa de la seva família? No, no coneixia la seva dona i les seves filles. Li havia sentit dir que la seva dona i la seva filla es prostituïen a casa seva? Mai", ha respost el rector.

El mossèn ha afirmat que s'ha limitat a intentar "ajudar" tant a l'acusat com a la víctima, contribuint a que tots dos poguessin venir des dels seus països d'origen (Filipines i Brasil) a treballar a Catalunya.

Durant l'interrogatori li han ensenyat al capellà un seguit de fotografies on apareix l'acusat amb el tors despullat. El capellà ha admès que les va fer ell però nega que siguin fotos pornogràfiques. "Són fotos fetes en un marc de confiança, de familiaritat", ha exposat.

20 anys de presó

La fiscal, Sandra Maria Fagil, i l'acusació particular, Mireia Figa, demanen una pena de 20 anys de presó per assassinat. La defensa, encapçalada pel lletrat Manel Mir, demana 5 anys perquè considera que és un homicidi i que li han d'aplicar una atenuant molt qualificada de drogoaddicció i una altra atenuant d'obcecació. Està previst que l'acusat declari dimecres al migdia, al final del judici.