L'hospital de Figueres es personarà com a acusació particular contra el fals metge detingut per la Guàrdia Civil per exercir sense titulació. "Ens sentim víctimes, i no culpables, de l'actuació d'aquest senyor. Els damnificats som nosaltres. La nostra sorpresa, indignació i cabreig és enorme", ha expressat Martí Masferrer, director de la Fundació Salut Empordà, que gestiona el centre. Revisaran el miler de casos mèdics que va tractar l'home, tot i que es descarten situacions "greus" perquè no consta cap denúncia i "només" realitzava funcions "de baixa complexitat", com ara la cura de refredats i esquinços. D'altra banda, l'hospital remarca que no va rebre comunicació de cap inhabilitació prèvia del presumpte delinqüent.

Durant els últims sis mesos, el fals metge, de 45 anys i nacionalitat espanyola, va exercir sense titulació al Punt d'Atenció Continuada (PAC) de l'hospital de Figueres contractat per part de l'ICS. Aquest és un equipament gestionat conjuntament per Salut, l'ICS i la Fundació Salut Empordà on s'atenen "urgències d'atenció continuada" a les nits i durant els caps de setmana. Es troba ubicat a l'àrea d'Urgències del mateix centre i s'hi tracten casos de "baixa complexitat", com refredats i esquinços, segons han indicat fonts mèdiques.

Es calcula que l'home va tenir entre mans un miler de pacients al centre altempordanès al llarg de l'últim mig any. Les institucions revisaran un a un aquests casos per "seguretat clínica". Ara bé, els responsables donen per fet que no s'ha arribat a produir cap situació mèdica "greu". "Si hi hagués hagut alguna situació anòmala, ja ho sabríem", ha apuntat Martí Masferrer, gerent de la Fundació Salut Empordà amb to tranquil·litzador.

A l'hospital no li consta cap denúncia efectuada per pacients o companys de professió alertant de 'mala praxis' o usurpació de funcions. "Ningú va sospitar que no tenia el títol en regla. Va tenir queixes i felicitacions, com les de qualsevol altre metge. Es donava una situació de normalitat", ha relatat Masferrer. El centre tampoc ha rebut cap comunicació sobre inhabilitacions prèvies de l'individu.

Historial del fals metge

Abans de l'etapa al PAC de l'hospital de Figueres, l'home va treballar durant un any, entre el 2014 i 2015, a l'àrea d'Urgències del mateix centre, contractat com a "personal temporal de reforç". Atenia "casos banals" de complexitat 4-5 en una escala de l'1 al 5, en què l'1 és la "màxima intensitat". També hauria treballat a la Jonquera, segons ha dit als mitjans Martí Masferrer.

S'ha sabut que l'home va estudiar, com a mínim, fins a quart curs de Medicina i que va exercir com a professor a la facultat de Fisioteràpia de València de manera irregular. Presumptament, hauria falsificat el seu expedient acadèmic per obtenir de forma fraudulenta el títol de Medicina, emès pel Ministeri d'Educació.

A més, va ser detingut anteriorment en dues ocasions. Al gener del 2013, va ser arrestat per tenir un expedient mèdic fals mentre feia el MIR a un hospital de Dènia (Alacant). Dos anys abans, al març del 2011, va ser detingut per, presumptament, haver instal·lat càmeres ocultes als lavabos de dones de l'hospital general de Castelló. La seva parella sentimental va denunciar-lo en trobar part de les gravacions.

Reaccions judicials a l'engany

"La nostra sorpresa, indignació i cabreig és enorme. L'hospital i les institucions han fet el que toca: contractar una persona en base a una titulació oficial i la certificació corresponent del Col·legi de Metges. Si hi ha un títol falsificat i el Ministeri l'ha expedit, la responsabilitat és de qui l'ha emès", ha reblat el responsable de l'hospital figuerenc.

Des del Col·legi de Metges de Girona asseguren que han complert amb els protocols establerts per acceptar la col·legiació d'un demandant: han comprovat la validesa del títol corresponent i han demanat declaracions jurades de la persona en qüestió. El president de l'organisme, Josep Vilaplana, ha explicat que "mai" es fa una "revisió exhaustiva" del passat del professional ni es creuen dades amb altres instàncies. Respecte a això, ha admès que cal "millorar" la "coordinació interuniversitària" a l'hora de traslladar els expedients perquè és aquí on s'ha originat la irregularitat, ha assenyalat.

A la vista del cas, tant la Fundació Salut Empordà -que gestiona l'hospital de Figueres- com el Col·legi de Metges de Girona han anunciat que es personaran com a acusació particular. "Ens sentim víctimes d'un delinqüent", ha exclamat Masferrer, que ha lamentat el "mal" que casos com aquest fan als professionals mèdics.

El fals metge ha estat apartat cautelarment de la feina i posat en llibertat amb càrrecs pel jutjat de guàrdia de Figueres, acusat d'intrusisme, de falsificació de documents i d'un delicte contra la salut pública.