El jutjat ha condemnat a 3 anys i mig de presó el conductor begut que va matar un motorista a Girona. L'accident va tenir lloc a quarts de set del matí del dia 6 de novembre del 2014. El conductor, Lluís Busquets, circulava borratxo per la carretera Barcelona (amb una taxa d'alcohol de 0,93 mg/l). A l'alçada del trencant que porta a l'estació de trens, Busquets va envestir la víctima per darrere, que s'esperava amb la moto a què el semàfor es posés verd per girar. La sentència el condemna per un delicte d'homicidi per imprudència greu i un altre contra la seguretat viària, per conduir sota els efectes de l'alcohol. La sentència, però, l'absol del delicte d'omissió del deure de socors. A més de la presó, la jutgessa li estripa el carnet de conduir i li prohibeix tornar a agafar un vehicle durant un termini de 6 anys.

Segons recull la sentència, i com ja va admetre l'acusat, el dia de l'accident Busquets conduïa el seu cotxe després d'haver ingerit gran quantitat d'alcohol. De fet, al judici, el jove va declarar que s'havia pres fins a onze o dotze combinats durant la nit.

El sinistre va tenir lloc a les 6:38 del matí. L'acusat circulava "a gran velocitat" per la carretera Barcelona i amb estat "d'intoxicació etílica". Quan va arribar al trencant que porta a la plaça Espanya, en comptes de canviar de carril, Busquets va continuar recte pel que està reservat a aquells vehicles que volen girar a l'esquerra.

En aquell moment, el semàfor del trencant estava vermell i la víctima hi estava aturat amb la seva motocicleta. La sentència precisa que l'envestida per darrere va ser tan "violenta" que el motorista va sortir projectat 36 metres més enllà (i la moto va arribar a arrossegar-se'n fins a 65). La víctima va morir a l'acte.

Després del xoc, l'acusat va continuar circulant -amb la part del davant del cotxe destrossada- fins a la cantonada amb Pare Claret. Allà, es va amagar darrere la columna de l'entrada d'un supermercat. Quan la policia el va localitzar poc després, inicialment va intentar negar que conduís el cotxe. Els agents, de seguida es van adonar que anava borratxo. "Canviava de comportament, parlava de manera pastosa i inintel·ligible, deambulava de manera vacil·lant i tenia els reflexos disminuïts", diu la sentència.

Inicialment, el jove s'enfrontava a una pena de fins a 8 anys de presó per homicidi imprudent, conducció sota els efectes de l'alcohol i omissió del deure de socors. Durant el judici, Lluís Busquets, que ara té 23 anys, va dir no recordar pràcticament res de l'accident. Va declarar que no va veure el motorista, que després de l'envestida va aturar el cotxe com va poder i va assegurar que feia temps que tenia problemes amb l'alcohol.

No li admet l'atenuant

Ara, el Jutjat Penal número 5 de Girona l'ha condemnat a una pena de 3 anys i mig de presó per un delicte d'homicidi per imprudència greu i per un altre contra la seguretat viària per conduir sota els efectes de l'alcohol. La sentència també li estripa el carnet de conduir i li prohibeix tornar-se a posar al davant de cap vehicle durant un termini de 6 anys.

Tot i que la defensa va sol·licitar que, a l'hora de dictar condemna, s'apliqués a Busquets una atenuant d'embriaguesa, la jutgessa no l'admet. Segons la sentència, no hi ha cap "fet objectiu" ni tampoc cap document -"proves mèdiques"- que permetin provar aquesta dependència. A més, a la jutgessa també li estranya que l'acusat, que treballava en un hospital com a auxiliar de radiologia, no s'hagués visitat mai per la seva addicció a l'alcohol ni tampoc que, si era tan dependent, la direcció del centre li hagués obert un expedient per presentar-se begut a la feina.

La sentència, tot i això, sí que absol l'acusat d'un delicte d'omissió del deure de socors (per al qual l'acusació particular li demanava 4 anys de presó). Segons el jutjat, perquè immediatament després de l'envestida el motorista va ja rebre ajuda de tercers, i "no es trobava desemparada". I perquè a conseqüència de l'impacte, la víctima va morir a l'acte i, per tant, era "irrellevant" que Lluís Busquets s'hagués quedat al lloc o optés per fugir, perquè "res podia fer ja" per al motorista.

La sentència, que signa la jutgessa Maria Pilar Abella, tampoc es pronuncia sobre la responsabilitat civil, perquè l'asseguradora del cotxe ja va indemnitzar els pares de la víctima amb 126.000 euros. La sentència no és ferma i, en un termini de deu dies s'hi pot interposar recurs d'apel·lació davant l'Audiència de Girona.