La banda de l'asfalt torna a buscar víctimes per estafar a la província. La setmana passada es van dedicar a actuar a l'Alt Empordà amb menys fortuna que en altres ocasions perquè el propietari d'una nau agrícola al Far d'Empordà ja es coneixia la història i els va ventilar ràpid. L'accent anglès del suposat comercial que li oferia el tracte i el cotxe amb matrícula ­estrangera aparcat davant el van fer sospitar i ni tan sols va voler escoltar l'oferta de preus. Els presumptes estafadors van girar cua, a la recerca d'un incaut. A Vila-­sacra van intentar-ho també amb el propietari d'una nau industrial.

La banda de l'asfalt apareix i desapareix com les marees. La darrera vegada que se'n va sentir a parlar a la província va ser el passat gener, quan els Mossos d'Esquadra van detenir un jove irlandès de 19 anys que dos anys abans ja havia sigut detingut per la Guàrdia Civil a Albacete per la seva presumpta pertinença a la Rthakaele Rovers, una màfia irlandesa que toca diversos pals del crim organitzat per lucrar-se.

En el cas del passat gener, van ser empresaris surers de Cassà de la Selva que van alertar la policia de la presència sospitosa d'un grup d'irlandesos que els oferien obres de pavimentació a un preu irrisori amb l'excusa que necessitaven escampar l'asfalt que els sobrava d'una obra de pavimentació ja que, si no ho feien, quedaria inservible i l'haurien de llençar.

El propietari de la nau agrícola del Far d'Empordà assegura que a ell també li van venir dimarts 3 de maig amb la cançoneta de l'asfalt sobrer d'una autovia que havien acabat de pavimentar a prop del municipi, cosa que encara el va fer posar més en alerta en conèixer que no hi havia prevista cap obra d'aquest tipus a la zona.

Admet que ell comptava amb un avantatge respecte a altres persones que han pogut caure en el parany, i és que coneix un propietari d'una granja de pollastres a qui ja van estafar amb aquest mètode i encara tenia recent la notícia, publicada el passat febrer, on s'explicava la detenció del jove irlandès de 19 anys.

Com funciona l'estafa

Una persona de tracte correcte i de parla anglesa s'apropa a la possible víctima i li ofereix uns treballs d'asfaltatge per un un preu molt reduït, al·legant que necessita escampar el material que li ha sobrat en una obra abans no s'assequi i quedi inservible.

El preu que s'ofereix és orientatiu, la xifra no queda mai tancada. Quan l'incaut accepta, un petit batalló de treballadors realitza les obres de pavimentació d'una manera molt ràpida i amb una qualitat ínfima. En acabat, s'exigeix el pagament de l'obra per un preu molt superior del que inicialment es preveia i si la víctima s'hi mostra reticent se l'amenaça i coacciona.

A la província l'estafa de l'asfalt va tenir el seu moment àlgid entre el 2008 i el 2012. Per exemple, quan s'estava construïnt l'A-2 a Aiguaviva, nombrosos empresaris van rebre ofertes d'asfaltat gratuït per part d'una banda organitzada que, en acabar la feina, acabava exigint una important suma de diners. Durant aquest període, els estafadors van ser especialment actius al Gironès, la Selva, l'Alt i el Baix Empordà.