Amb la crisi econòmica s'han disparat les reclamacions fraudulentes a les asseguradores; el 2015: les companyies van calcular que el 1,22% dels parts que rebien eren falsos i la xifra de reclamacions fraudulentes va fregar les 306.000.

Davant aquesta allau, les asseguradores obren bé els ulls per evitar que els la colin. És més, la tasca de detecció i identificació dels fraus està premiada per la Investigació Cooperativa d'Entitats Asseguradores (ICEA), que concedeix anualment uns guardons per reconèixer els treballs dels professionals de les asseguradores per detectar les estafes.

Des del típic cop amb el cotxe, fins a la pèrdua de diversos tonyines, passant per operacions fallides d'hemorroides, aquests van ser els fraus més cridaners descoberts per les asseguradores i premiats per ICEA l'any passat:

Una xarxa que simulava atropellaments

El guanyador del primer premi de detecció de fraus en la categoria de l'assegurança d'automòbils va ser per Línia Directa, que va destapar una xarxa de delinqüents especialitzats en simular atropellaments. El primer cas detectat va ser un atropellament a dues persones ocorregut en una localitat de Sevilla. Un mes després va ocórrer un altre accident similar a la mateixa província. A l'asseguradora li va cridar l'atenció que els dos assegurats implicats haguessin facilitat el mateix telèfon de contacte.

A partir d'aquí es va investigar i es va descobrir que s'havien vist implicats en 30 accidents de trànsit diferents. Algun dels membres de la xarxa havia arribat a estar involucrat en 19 sinistres, unes vegades com a conductor i altres com a presumpte vianant atropellat.

Un advocat que captava lesionats

El segon premi també ha estat per a Línia Directa, que va analitzar diversos expedients on coincidia com reclamant un mateix advocat de Múrcia. L'asseguradora va descobrir com el lletrat captava lesionats per fer-los passar per víctimes d'accidents de circulació, a les que representava en els plets.

Un fals sinistre per una amant inexistent

El tercer premi ha estat per a Pelayo per un cas de pel·lícula. Un home viatjava de nit per una carretera convencional d'Astúries. En prendre un revolt, el vehicle va sortir de la via, va caure a un terraplè i va donar diverses voltes de campana. Quan la documentació del sinistre va arribar a l'asseguradora, el cas resultava estrany. El cotxe era un garbuix de ferros. Va cridar l'atenció que el conductor aconseguís sortir pràcticament indemne. La seva única lesió era una rascada a la mà. Per a més sospita, el pretensor del cinturó de seguretat estava sense activar, la finestreta del conductor baixada i la zona era de tan difícil accés que es va haver d'esperar al matí següent perquè el vehicle fos rescatat per la grua.

Les indagacions van permetre esbrinar que aquest mateix vehicle havia patit mesos abans un sinistre greu i que havia estat declarat en situació de pèrdua total. El conductor l'havia adquirit tot just 19 dies després d'aquell sinistre total i, segons declarava, havia pagat per ell 21.000 euros. No obstant això, moltes coses no quadraven. Els 19 dies eren un termini massa curt per emprendre la reparació i procedir a la venda del cotxe. A més, els cops que presentava el vehicle al sortir de la via i caure pel terraplè coincidien en bona mesura amb els quals havia patit en el seu primer accident.

La declaració del conductor també va resultar estranya i una mica contradictòria. Va al·legar que es desplaçava a altes hores de la nit a un poble proper per veure una suposada amant (deia tenir en paral·lel una parella de caràcter estable) i que havia decidit emprar la via secundària en lloc de l'autovia per evitar un peatge.

Després d'avançar en les indagacions, l'asseguradora va aconseguir demostrar que la factura de compra del vehicle per 21.000 euros era falsa. L'assegurat havia adquirit el cotxe fet un garbuix de ferros i havia pagat per ell 2.400 euros. Després, el conductor hauria buscat una carretera aïllada i amb corbes per empènyer el cotxe per un barranc i simular així un accident. Aquesta era la raó per la qual no havien saltat els pretensors del cinturó de seguretat, la finestreta del passatger estava baixada i, el més evident, l'assegurat no presentava lesions de gravetat.

Les tonyines perdudes

Mapfre va ser premiada pel frau comès per una companyia dedicada a la cria de peix, que va contractar una pòlissa per cobrir el trasllat d'uns tonyines vives en gàbies cap a unes granges d'engreix ubicades a les costes d'Alacant i Múrcia.

L'empresa assegurada va declarar un sinistre per pèrdua de les tonyines transportades. En concret, ha informat que el vaixell que remolcava les gàbies va patir un trencament del timó, va quedar sense govern i va haver de ser assistit per una altra embarcació i remolcat a terra. El valor de les tonyines pujava, segons l'assegurat, a 1,7 milions d'euros.

L'asseguradora va poder constatar que l'empresa havia contractat un bus per trencar les gàbies i simular d'aquesta forma el sinistre.

La discoteca que es va quedar sense so

L'asseguradora Fiatc va destapar un intent de frau del propietari d'una discoteca que va presentar una denúncia per robatori de bona part de l'equip de so del local. L'asseguradora va poder observar que la porta forçada no tenia pany de seguretat, era de fusta i no tenia una planxa metàl·lica antirobatori. L'assegurat no va presentar cap factura i només va lliurar un inventari que podia haver estat confeccionat per a l'ocasió.

Quan finalment els implicats van presentar unes factures, es va demostrar que eren falses i estaven emeses per una empresa que es trobava en concurs de creditors i sense activitat comercial des de feia anys.

Motors a la venda

Un empresari de la província de Toledo ha denunciat que, una nit, un grup de desconeguts va accedir a la seva nau industrial i va sostreure un carregament de motors i cremalleres mecàniques. La mercaderia havia estat rebuda dues setmanes abans. L'asseguradora Assegurances RGA va procedir a pagar-li una indemnització de 47.469 euros.

L'asseguradora va contractar els serveis d'un detectiu privat que va poder demostrar que el propi empresari estava comercialitzant aquests motors a 350 euros la unitat. En aquest moment, l'entitat va procedir a denunciar a l'empresari. Quan la nau industrial va ser registrada per ordre del jutge van aparèixer els motors.

La xarxa que falsificava documents

En l'apartat de danys personals, el primer premi va ser per a FIATC que va destapar una banda que contractava pòlisses a través d'internet emprant identitats alienes, ja fos amb dades fictícies (noms i números de DNI inventats) o de persones a qui havien sostret el carnet d'identitat.

En el registre del domicili dels defraudadors es va localitzar una maleta que contenia diverses còpies de documentació mèdica, baixes laborals i informes emesos per diversos hospitals a nom de diferents persones; documents d'assegurances, segells, així com informes manipulats.

Els defraudadors ja havien ingressat indemnitzacions per part de diferents asseguradores per valor de 400.000 euros.

El frau amb les hemorroides

La Generalitat també ha estat premiada en detectar una relació anòmala de parts en l'assegurança de reemborsament de despeses mèdiques que reclamaven el reintegrament de les despeses i indemnitzacions derivades d'operacions per hemorroides i fissura anal. Va cridar l'atenció que tots aquests casos sempre provenien d'un mateix centre mèdic de Madrid, de la mateixa cirurgià i es duien a terme en el mateix hospital.

En indagar més a fons, es va constatar que existien diversos casos idèntics en els últims quatre anys. El perfil de la pacient era, igualment, sempre el mateix: dones joves, de posició socioeconòmica semblant i afligides totes elles de problemes d'hemorroides amb un tractament previ sense millora i amb posterior intervenció quirúrgica.

Un equip de detectius contractat a l'efecte va acudir a la clínica sospitosa i va sol·licitar informació per a una rinoplàstia. Quan es va consultar quina part de la intervenció podria sufragar l'assegurança, el metge va oferir als detectius que actuaven d'incògnit fer una "petita martingala". En concret, els va donar les instruccions sobre com presentar l'informe davant l'asseguradora i els va explicar que ell s'ocuparia de lliurar la documentació com si fos una intervenció de cirurgia general (supòsit cobert per la pòlissa) en lloc d'un cas de cirurgia plàstica ( concepte no contemplat per l'assegurança).

Les indagacions de l'asseguradora van anar més enllà i van demostrar que el doctor no realitzava intervencions relacionades amb hemorroides, sinó que la seva especialitat era la cirurgia estètica. Una ullada a fotografies de les pacients del doctor penjades en xarxes socials van confirmar, així mateix, que totes elles van ser sotmeses a rinoplàsties. En quedar patent l'estafa, es va contactar amb el doctor que induïa al frau i se li va reclamar la devolució de 35.000 euros a l'asseguradora pels perjudicis ocasionats.

El cotxe que va entrar en una rotonda per xocar

Un vehicle va entrar en una rotonda sense respectar la preferència de pas i va envair un carril topant amb un altre vehicle. En el sinistre, ocorregut a Cantàbria, van resultar presumptament lesionats dues persones. Els accidentats, que eren funcionaris bascos, tenien contractades pòlisses individuals amb tres entitats (Caser, DKV i Mapfre), reclamaven una indemnització per lesions i sol·licitaven la incapacitat permanent absoluta. Lagun Aro era l'asseguradora del vehicle impactat i Allianz la del presumpte causant del xoc.

Les declaracions del conductor que va causar l'accident van cridar l'atenció, ja que va al·legar que semblava que les víctimes estiguessin buscant la col·lisió. L'existència d'un multiaseguramient, mentrestant, va fer pensar als tramitadors del sinistre que als afectats podrien motivar un enriquiment il·lícit. Tres de les aseguradoradoras implicades (Caser, Lagun Aro i Allianz) van decidir investigar els lesionats. La tasca de seguiment va posar en evidència que els accidentats es trobaven en bon estat i que les lesions que reclamaven eren simulades. Per aquest cas va ser premiada Caser.