El Bisbat de Girona ha apartat cautelarment de tota activitat pastoral el mossèn denunciat per abusar sexualment d'una nena de 10 anys durant unes colònies a Puigpardines (Garrotxa) que van tenir lloc l'any 1989. "Davant la gravetat de les acusacions i a l'espera de l'aclariment d'aquest cas, el Bisbat, seguint els protocols establerts per la Santa Seu, ha apartat cautelarment el mossèn", informa el Bisbat en un comunicat. Actualment, el mossèn està jubilat i no té cap responsabilitat parroquial ni diocesana, tot i que fins ara feia de suport a les parròquies de Celrà, Flaçà, Sant Joan de Mollet i Sant Llorenç de les Arenes. La denunciant assegura que fa 27 anys la seva família va posar el cas en coneixement del Bisbat però el comunicat apunta que "no consta cap denúncia" d'aleshores.

El cas que ara ha arribat als Mossos d'Esquadra es remunta al 1989. Aleshores, la denunciant tenia 10 anys i se'n va anar de colònies a Puigpardines, a la Garrotxa. Amb ells també hi va anar el capellà del seu poble, situat al Baix Empordà, perquè les vacances s'organitzaven des de la parròquia. En aquell temps, el mossèn tenia 54 anys.

Segons recull la denúncia, la nena es va posar malalta durant les colònies i es va haver de quedar al llit. Aquell dia, la resta de companys del grup van marxar amb els monitors i a la casa de Puigpardines només hi van quedar la cuinera i el mossèn. Va ser aleshores, sempre segons el relat de la denunciant, quan el rector va pujar a l'estança on hi havia la nena, en va abusar i la va amenaçar.

Ara, 27 anys després d'aquells fets, la dona ha denunciat el cas. Després que la denúncia s'hagi tret a la llum pública, el Bisbat ha emès un comunicat on informa que ha apartat cautelarment el mossèn denunciat de tota activitat pastoral "davant la gravetat de les acusacions" i a l'espera que s'aclareixi el cas.

Segons el Bisbat, el mossèn es troba actualment en situació de jubilació i no té cap responsabilitat parroquial ni diocesana. Tot i la seva situació de jubilació, fins ara tenia l'encàrrec de fer algunes celebracions puntuals de suport a les parròquies de Celrà, Flaçà, Sant Joan de Mollet i Sant Llorenç de les Arenes.

La denunciant assegura que fa dues setmanes va anar a parlar amb el mossèn, que actualment té 81 anys, i va gravar la conversa. Primer, assegura, el capellà li va dir que no recordava res, però a mesura que anaven parlant, va acabar reconeixent els abusos, li va demanar perdó i li va dir a la denunciant que oblidés el cas. El Bisbat ha obert una investigació interna i, encara que a nivell judicial els fets estiguin prescrits, actuarà en conseqüència si es demostra que els abusos van tenir lloc.

La denúncia recull que la família de la nena, després que tornés de colònies, va prendre tres decisions. Van portar la menor al psicòleg, van denunciar els fets al Bisbat de Girona i van demanar a l'escola que la seva filla deixés de fer l'assignatura de religió (que impartia el mateix mossèn). "Al Bisbat de Girona no consta cap denúncia referent a l'abús d'una menor d'edat l'any 1989 per part del capellà acusat, tal com esmenta la informació apareguda avui", apunta el Bisbat.

El Bisbat de Girona "condemna rotundament" aquest tipus de fets i, d'acord amb la nota dels bisbes catalans del passat 18 de febrer, expressa el seu suport a les víctimes, així com el compromís de tolerància zero davant dels casos d'abusos a menors.