L'exprofessor de gimnàstica del col·legi Maristes de Sants-Les Corts, Joaquín Benítez, que va confessar haver agredit i abusat sexualment d'alumnes menors d'edat, s'ha negat aquest dijous a declarar davant del jutge que investiga el cas. El magistrat li volia preguntar per dos nous casos apareguts després de la seva primera declaració judicial a principis de febrer, però Benítez, al contrari que aleshores, s'ha acollit al seu dret a no respondre. El jutge, com ja va fer en la primera ocasió, l'ha deixat en llibertat amb càrrecs en considerar que no hi ha risc de fuga, tot i que les acusacions particulars, com la primera vegada també, havien demanat la presó provisional, a la qual la fiscalia no s'oposava.

En la primera declaració al jutjat, al febrer, Benítez va admetre les agressions al menor que va destapar tot l'escàndol, el fill de Manuel, i va reconèixer que potser també n'havia comès sobre un altre exalumne. Després es van presentar moltes denúncies més, però la majoria es van declarar prescrites, en fer més de cinc anys que la víctima era major d'edat.

Dues d'aquestes denúncies, per abusos sexuals, no pas agressions, van prosperar, i són les que avui estaven sobre la taula del jutge per preguntar-li a l'investigat. Aquest cop, però, veient que hi ha més casos dels que inicialment pensava, no ha declarat. Les dues acusacions particulars han demanat la presó provisional, en considerar que les penes s'acosten als 40 anys de presó i això pot suposar un risc de fuga. L'advocat Iban Fernández ha dit que Benítez és una persona "freda" i que no està "penedida ni rehabilitada", i per això pot tornar a actuar amb menors o intentar pressionar les víctimes perquè no declarin contra ell.

Però el jutge considera que no hi ha nous motius per empresonar-lo provisionalment. En la interlocutòria del febrer, el jutge Miguel Ángel Tabares Cabezón li va prohibir la sortida del territori espanyol, li va retirar el passaport, va acordar que comparegui setmanalment a comissaria i li va vetar les activitats educatives, culturals, recreatives o de qualsevol altre tipus amb menors. El magistrat justificava la llibertat provisional perquè Benítez no té antecedents penals ni policials i perquè, des que hi va haver la primera denúncia, l'acusat havia col·laborat amb la justícia. A l'espera de la nova interlocutòria, el magistrat ja ha avançat que Benítez no ha incomplert cap de les mesures cautelars i per això el manté en llibertat, amb l'obligació de comparèixer a comissaria cada setmana. Ni la fiscalia ni l'acusació popular, exercida per l'Ajuntament de Barcelona no s'oposaven a la presó provisional. La fundació Champagnat, propietària dels Maristes, encara no està personada en la causa ni com a responsable civil subsidiari, després que li fos denegada la condició d'acusació particular.

Benítez estava citat a la 1 del migdia al Jutjat d'Instrucció número 6 de Barcelona per declarar sobre dos nous casos d'abusos sexuals. Hi havia força expectació mediàtica a les dues portes de la Ciutat de la Justícia i poc abans de l'hora ha arribat amb gorra de llana al cap i un buf fins sota els ulls. Ha arribat acompanyat d'un mosso d'Esquadra de paisà per evitar que la premsa o ciutadans se li acostessin massa i no ha volgut fer cap declaració. Ben a prop de la porta se li ha afegit un segon mosso. En sortir, fins a tres mossos l'han escortat fins un taxi.

Abans de Benítez han declarat les dues víctimes d'abusos, que han ratificat la denúncia interposada davant dels Mossos i han donat detalls més concrets sobre el moment i el lloc on patien els abusos. Tots dos han explicat, com altres víctimes, que Benítez els citava al seu despatx amb l'excusa de fer-los una petita revisió de l'esquena o les cames i aprofitava l'avinentesa per abusar d'ells. Les víctimes també han estat visitades per psiquiatres forenses, i ara el jutge rebrà aquests informes per determinar-ne les seqüeles psíquiques que els queden.

En sortir del jutjat, l'advocat de dues víctimes, Iban Fernández, ha explicat que Benítez "comença a ser conscient del que està passant", ja que ara veu que les possibles penes no seran de dos anys de presó com inicialment imaginava, sinó que poden superar els 30 anys. Per això, ha dit, "deixa de reconèixer els fets i de col·laborar amb la justícia".

Per la seva banda, Manuel, el pare d'una víctima que va destapar l'escàndol dels nombrosos abusos denunciats i amagats pels Maristes, ha lamentat la decisió del jutge de deixar en llibertat provisional a Benítez, ja que considera que si és un pederasta confés i pesa sobre ell una pena tant alta hauria d'estar en presó provisional. "Durant 30 anys ha fet el que li ha donat la gana, i ara se'n va al carrer, tranquil·lament a casa, mentre el meu fill té por de sortir de casa, que és com la seva presó", ha lamentat. El pare de la víctima ha dit que vol iniciar una campanya de conscienciació sobre els europarlamentaris perquè s'unifiqui la legislació contra els pederastes a tot el continent.