La fiscal demana penes de fins a 42 anys de presó per a una organització criminal que obligava dones a exercir la prostitució a la carretera N-II, als termes municipals de Vilademuls (Pla de l'Estany), Bàscara i Pontós (Alt Empordà). Hi ha onze acusats que, segons la fiscalia, des del 2009 i fins a la desarticulació de la banda, l'any 2012, captaven víctimes a Bulgària i les portaven fins a Figueres amb promeses falses de feina. Un cop allà, els hi retenien la documentació i les forçaven a prostituir-se 12 hores al dia fins a saldar un suposat deute contret amb l'organització. Entre les tres víctimes alliberades hi ha una menor d'edat, que va arribar al país amb 17 anys per, suposadament, treballar en una cafeteria.

La fiscal, Sandra Maria Fagil, sosté que els onze acusats formaven part d'una organització criminal, perfectament jerarquitzada i organitzada, que es dedicava a captar víctimes a Bulgària. Segons recull l'escrit de conclusions provisionals, triaven dones amb escassa formació, que no parlaven castellà, amb família dependent i amb pocs recursos econòmics. A algunes les enganyaven amb promeses falses de feina al sector de l'hostaleria. Altres sabien que venien a exercir la prostitució però desconeixen que, un cop aquí, les obligarien a saldar un suposat deute contret amb la banda i es quedarien amb tots els diners que guanyessin.

Un cop captades, traslladaven les dones fins al país. "L'organització assumia les despeses del viatge generant així un 'deute' que havia de ser saldat per les víctima amb els guanys obtinguts a través de l'exercici coactiu de la prostitució", relata la fiscal. Un cop a les comarques gironines, les instal·laven a diversos pisos llogats a Figueres, on membres de la banda que feien de "controladors" les tenien permanentment vigilades.

La xarxa criminal, sosté la fiscalia, traslladava diàriament les dones fins a la carretera Nacional II, als punts quilomètrics que s'estenen de Vilademuls fins a Pontós. "Havien d'estar-hi durant llargues jornades de 10 i 12 hores de duració, amb independència del seu estat de salut i de les condicions climàtiques i sota la vigilància i control de membres actius de l'organització", descriu l'escrit que afegeix que, al final d'aquestes "llarguíssimes jornades laborals", les dones estaven obligades a entregar tots els guanys.

Per procurar-se el control i la submissió de les víctimes, exposa la fiscal, l'organització criminal utilitzava diferents mètodes coactius com la intimidació, l'amenaça constant, la violència física i psíquica, la restricció de la seva llibertat ambulatòria, la vigilància permanent, el tracte vexatori, la retirada i posterior custòdia de la seva documentació d'identitat o, fins i tot, la restricció d'aliments i beguda.

Una menor enganyada

La policia va aconseguir alliberar fins a tres dones víctimes de la trama, una d'elles menor d'edat. Segons l'acusació pública, la jove va arribar al país l'agost del 2010, quan tenia 17 anys. Els cervells de la banda, que eren de la seva mateixa província a Bulgària, van aconseguir que els seus pares signessin el permís per poder viatjar a l'Estat assegurant-li que treballaria en una cafeteria o en un restaurant. "Procedia d'una família de baixa extracció social, amb greus carències econòmiques, no sabia ni llegir ni escriure i no tenia feina ni ocupació", exposa la fiscal.

El mateix dia que va arribar al país, els seus captors li van dir que no treballaria al sector de l'hostaleria, sinó que hauria d'exercir la prostitució a la carretera. "Obligada pels membres de l'organització, va començar a prestar serveis sexuals pels que obtenia uns 150 o 200 euros al dia", relata l'acusació pública. Els acusats l'amenaçaven mb matar el seu fill, que estava a Bulgària, si no continuava treballant i fent el que ells manaven.

Una patrulla de la policia estatal la va descobrir el 6 de setembre del 2011 treballant a l'N-II. La van posar a custòdia d'un centre de menor, des d'on la van repatriar a Bulgària.

El suposat cervell de l'organització es troba en parador desconegut i pesa una ordre de recerca contra ell. L'acusat que s'enfronta a una pena més alta de presó és el seu fill, que ocupava un càrrec alt dins l'organigrama del grup. La fiscal demana que el condemnin a 42 anys de presó i a pagar multes de 16.320 euros per delictes d'organització criminal, tràfic d'essers humans amb finalitats sexuals sobre menor d'edat i prostitució coactiva.

Una altra acusada s'enfronta a 41 anys de presó i a abonar una multa global de 18.720 euros, una altra a una condemna de 39 anys i una multa de 16.320, per a un quart processat sol·licita 20 anys de presó i 10.560 euros de multa i, per a la resta d'acusats que feien de controladors o conductors, demana 19 anys de presó i una multa de 5.280 euros. En matèria de responsabilitat civil, demana que tots indemnitzin les tres víctimes amb 60.000 euros cadascuna.

Un cop formulat escrit d'acusació, els advocats de la defensa, Joaquim Bech de Careda, Joan Pere Zapata, Carles Monguilod, Julian Vega, Jordi Giró, Manel Mir, Benet Salellas i Mònica Cruanyes elaboraran els de defensa i l'Audiència de Girona fixarà data de judici.