Els advocats dels quatre narcotraficants que cuinaven cocaïna en una pis i dos trasters de Figueres no han aconseguit que la secció quarta de l'Audiència Provincial de Girona els torni a suspendre el judici per elaboració i tràfic de drogues que els pot suposar penes d'entre 4,5 i 9 anys de presó. Van ser detinguts en diverses operacions entre el 2011 i 2013 en què es van comissar 9,6 quilos de cocaïna dins una vivenda del número 3 del carrer Joan Reglà, més de tres quilos de material per tallar-la en dos trasters del matix bloc, 30 quilos d'haixix, 87.685 euros i munició per a pistoles.

Les defenses -Joaquim Bech de Careda, Carles Monguilod i Carlos Ruiz- van aprofitar el tràmit de qüestions prèvies per impugnar les investigacions policials a força de considerar nul·la la interlocutòria d'entrada i registre al pis on el 3 de juny de 2011 es va localitzar la cocaïna i els gairebé 90.000 euros i que va permetre seguir amb la resta de la investigació en la que es van localitzar dos trasters on es tallava i cuinava la cocaïna.

Argumentaven els lletrats que l'entrada i registre al pis de Figueres es va practicar sense notificar-li al principal implicat -K.M.L- ni permetre que aquest designés un advocat que vetllés pels seus interessos. Anul·lar aquesta entrada i registre és crucial per a les defenses ja que a K.M.L. se l'investigava inicialment per un delicte de blanqueig de capitals ja que la policia va posar-lo sota sospita el 26 de gener de 2011 quan es va escapar d'un control al Pertús i va llençar 23.250 euros en metàl·lic per la finestra.

En ser detingut a França, la justícia gal·la va demanar la col·laboració dels jutjats de Figueres per entrar al pis del carrer Joan Reglà, sense saber que allà hi trobaria un magatzem de cocaïna, diners en metàl·lic i un certificat de remesa de divises que ha acabat implicant en el cas a un ciutadà colombià -J.M.S.M-. L'home, es troba en presó provisional i el seu advocat va sol·licitar ahir la seva immediata llibertat argumentant que la resolució judicial és nul·la perquè la Fiscalía no va demanar mai aquesta mesura i a l'ordre de detenció no s'explicaven els fets pels quals se l'imputava.

Un altre dels arguments de les defenses per demanar la suspensió del judici és perqué l'acusat -D.P.K.N- es troba empresonat a Carcassona i consideren fonamental que estigui present en el judici en ser la persona que 7 de gener de 2013 acompanyava a P.M.L. en el cotxe estacionat a l'àrea de servei de l'AP-7 Porta Calana de la Jonquera on la policia va localitzar 29,750 quilos d'haixix. El tribunal de la secció quarta va optar per declarar D.P.K.N en rebel·lia i procedir amb el judici perquè encara que és possible localitzar l'acusat al penal francés, les comissions rogatòries enviades a França perqué l'extraditi no han sigut ateses.

Els fets

El 26 de gener de 2011 la policia va arrestar K.M.L després que llancés 23.250 euros per la finestra del cotxe i li va trobar la clau del pis de Figueres. El juny d'aquell any, el jutge va permetre l'entrada i escorcoll al pis, el qua utilitzaven J.M.S.M i P.M.L. per guardar la cocaïna, els diners i la seva documentació personal. El pis tenia associats dos trasters on hi havia material per tallar droga, dos forns per cuinar-la i bales. Posteriorment, el gener de 2013 la policia va detenir D.P.K.N i P.M.L amb 30 quilos d'haixix i una identitat falsa.