El judici contra l'expresident de la Diputació de Girona i exalcalde de Salt acusat d'abusar sexualment d'una assessora d'UDC la nit del 8 de novembre del 2012 ha començat aquest dijous al Jutjat penal 5 de Girona. El fiscal vol que condemnin Jaume Torramadé a pagar una multa de 3.600 euros mentre que l'acusació particular demana una pena de 2 anys de presó. Enmig d'una forta expectació mediàtica, Torramadé i la denunciant, Minerva Amador, han arribat als jutjats amb 20 minuts de diferència i acompanyats dels seus advocats. Està previst que el judici s'allargui dos dies. Aquest dijous declararan els comensals presents al sopar on suposadament es van produir els tocaments. Divendres serà el torn del pèrits i acabarà el judici amb les conclusions i els informes.

Jaume Torramadé s'ha assegut al banc dels acusats del Jutjat penal 5 de Girona tres anys i mig després del polèmic sopar d'inici de campanya al restaurant 'El Teatret', que va desembocar en una polèmica que es va saldar amb denúncies creuades entre Torramadé i Amador i li va acabar costant el càrrec a l'expresident de la Diputació de Girona, forçat a dimitir dos mesos després del 8 de novembre del 2012.

El primer en arribar ha estat l'advocat de Torramadé, Manel Mir, que ha assegurat que el seu client és innocent. A un quart de deu ha arribat als jutjats l'acusat, que anava sol. Vint minuts després ha entrat a l'edifici Minerva Amador, acompanyada pel seu marit i el seu advocat, Joaquim Bech de Careda. Acusat i denunciant no s'han creuat en cap moment i ella ha esperat a l'inici del judici a una sala apart.

Fiscalia i acusació particular acusen Torramadé d'un delicte d'abusos sexuals. El fiscal demana en el seu escrit de conclusions provisionals que el condemnin a pagar una multa de 3.600 euros pels "tocaments libidinosos". L'acusació particular, encapçalada pel lletrat Joaquim Bech de Careda, eleva la petició de condemna a 2 anys de presó. L'advocat de la defensa, Manel Mir, vol l'absolució perquè Torramadé ha negat sempre els tocaments.

El fiscal relata a l'escrit de conclusions provisionals que cap a les deu de la nit del 8 de novembre del 2012 càrrecs de Convergència i Unió (CiU) van fer un sopar previ a l'acte d'inici de campanya del partit. Al sopar hi havia tant Jaume Torramadé com Minerva Amador, que era presidenta local d'UDC a Salt i càrrec de confiança del partit a la Diputació de Girona.

Just abans dels postres, alguns comensals van sortir a fumar. Quan van tornar, la composició de la taula va canviar i el llavors president de la Diputació de Girona es va asseure entre la regidora de Salt Fanny Carabellido i Minerva Amador. Segons el fiscal, aprofitant "l'ambient distès" Torramadé els hi va ensenyar un vídeo de contingut sexual que li havien enviat.

Després d'això, relata l'acusació pública, Torramadé va deixar de conversar amb la resta d'assistents al sopar i va centrar tota la seva atenció en l'aleshores assessora del partit a la Diputació. "Va començar a parlar amb ella de temes polítics i de la campanya, acariciant-li les mans i arribant a subjectar-les durant uns minuts, cosa que la va fer sentir incòmode però va interpretar com un gest d'amistat", apunta el fiscal.

"Princesa, pots ser el que vulguis"

A continuació, l'acusat "va acariciar amb la seva mà el contorn del pit" d'Amador per sobre de la roba i, a continuació, va posar la seva mà sobre el genoll de la dona mentre li va dir que pensava en ella per anar a les llistes. Segons el fiscal, l'exassessora se sentia "desconcertada" per l'actitud de Torramadé. Amador li va respondre que no estava interessada en política.

"Amb renovades intencions lascives, l'acusat va procedir a pujar la mà des del genoll cap a dalt mentre li deia: 'Sí tens un lloc, si tu vols, princesa, pots ser el que vulguis a Salt'", continua relatant el fiscal que detalla que Torramadé va continuar guiant la mà cap a la zona genital. "Li va intentar acariciar però va poder ser evitat per Minerva Amador perquè va interposar les seves mans en un gest discret per no cridar l'atenció".

Finalment, Torramadé li va tocar el pit amb la mà mentre li insistia amb què havia d'anar "sí o sí" a les llistes i li deia que "tot estava a les seves mans". L'episodi va acabar quan va aparèixer la cambrera amb els cafès.

Després del sopar, els assistents van anar al cafè restaurant '+ Cub' per celebrar l'acte d'inici de campanya. El fiscal indica que Minerva Amador estava "desconcertada i afectada" i va intentar tota l'estona situar-se lluny de Jaume Torramadé. Tot i això, durant l'acte, ell se li va apropar i li va agafar la mà fins que ella se'n va desfer.

El fiscal conclou que com a conseqüència dels abusos sexuals, Amador no va tornar a la feina, ha patit un trastorn d'adaptació com a conseqüència directa de la situació traumàtica que va patir que li ha provocat ansietat, problemes per dormir i pèrdua de pes. L'exassessora ha precisat tractament psiquiàtric i psicològic.

Per això, el fiscal considera que Jaume Torramadé és autor d'un delicte d'abusos sexuals i demana que el condemnin a una pena de 20 mesos de multa amb una quota diària de 6 euros. També demana que no es pugui apropar a menys de 200 metres de Minerva Amador durant un any i mig i que la indemnitzi amb 1.000 euros pels danys morals patits.

Tocaments íntims

En el seu escrit de conclusions provisionals, el lletrat de l'acusació particular comparteix bona part del relat del fiscal però afegeix que Jaume Torramadé va arribar a tocar-li els genitals a l'exassessora. Per això, mentre el ministeri fiscal demana que condemnin l'expresident de la Diputació a pagar una multa de 3.600 euros, l'acusació demana una pena de 2 anys de presó.

L'acusació relata que Minerva Amador treballava com administrativa d'UDC a la Diputació de Girona i, com que cobrava com a càrrec de confiança, era "depenent" tant funcionalment com orgànicament de l'ara acusat.

Segons l'acusació, durant el sopar, i ja a l'hora dels postres, l'acusat es va asseure al costat de Minerva Amador i, mentre conversaven sobre la campanya, "l'acusat va aprofitar per començar a amanyagar-la i a agafar-li amb força ambdues mans", sosté l'acusació.

Això va fer sentir "incòmoda" l'assessora però, segons ella mateixa sosté, l'episodi no va acabar aquí. "Tot seguit, l'acusat, guiat per un propòsit de caire libidinós, va posar les mans als genolls de Minerva Amador mentre li oferia formar part el futur equip de govern de l'Ajuntament de Salt. Ella va rebutjar reiteradament l'oferiment, moment en què Torramadé es va mostrar contrariat i va pujar una de les mans fins arribar a tenir contacte amb els genitals d'ella", apunta l'escrit.

Els tocaments van anar acompanyats de frases com "sí, has de tenir un lloc, si tu vols princesa, pots ser el que tu vulguis a Salt". L'acusació relata que, a continuació, Torramadé li va "amanyagar el pit" i "li va fer una mirada a les mans d'ella, que li protegien la zona genital".

"Minerva Amador va apartar l'acusat en tots i cadascun dels tocaments, manifestant física i verbalment, de manera contundent, la manca d'interès pels oferiments de millora laboral i promoció econòmica", ressalta l'acusació, que afegeix que ella va arribar a moure la cadira per apartar-se d'ell però la va agafar per l'esquena per evitar que es distanciés.

Segons Bech de Careda, com a conseqüència dels fets traumàtics que va viure, Minerva Amador va abandonar el seu lloc de feina i ha patit un trastorn d'adaptació amb simptomatologia d'angoixa, dificultats per dormir i pèrdua de pes i ha necessitat tractament psiquiàtric i psicològic.

La defensa, per la seva banda, nega les acusacions i compta amb el testimoni de tots els comensals que, durant la instrucció del cas, van negar haver vist els tocaments ni cap actitud estranya en Torramadé.