Dos acusats s'enfronten a una pena de 5 anys de presó per pagar en un prostíbul de Capmany (Alt Empordà) amb bitllets de 50 euros falsos. El cas, que es remunta a l'abril del 2007, ha arribat a judici aquest dilluns a l'Audiència de Girona. Els dos processats han assegurat que no sabien que els bitllets eren falsos i que un compatriota els van enganyar quan van canviar moneda marroquina per euros a la Rambla de Barcelona. "Era dissabte, els bancs estaven tancats i necessitàvem euros, per això vam canviar els diners al carrer", ha explicat un dels acusats. La fiscalia els acusa d'un delicte d'expedició de moneda falsa. Segons la pericial del Banc d'Espanya, la falsificació era de gran qualitat i molt difícil de detectar a simple vista.

Els cas ha trigat nou anys en arribar a judici perquè primer el va investigar un jutjat central d'instrucció de l'Audiència Nacional. Finalment, però, com que la investigació ha descartat que els dos acusats formessin part d'una organització criminal de falsificadors de moneda, s'ha acabat jutjant a l'Audiència de Girona.

Els dos acusats han assegurat que no sabien que els bitllets eren falsos fins que van intentar pagar dues consumicions a un prostíbul de Capmany. "Vaig pagar i em van dir que no eren bons, jo no ho sabia, sinó els hauria llançat directament", ha explicat un dels acusats. Segons la seva versió, havien aconseguit els diners el dia abans a la Rambla de Barcelona.

Els dos homes expliquen que nomes tenien dírhams marroquins i necessitaven euros. "Era dissabte i els bancs estaven tancats", ha detallat un dels acusats. Aleshores, van decidir anar a la rambla a buscar algun compatriota que els pogués canviar diners. "Els diners semblaven bons, vam canviar 8.000 dírhams el meu amic i una mica menys jo, i ens va donar 400 euros a ell i uns 300 a mi", ha explicat l'acusat.

L'endemà, van emprendre el camí en direcció a França amb els diners a la butxaca. Segons relaten, de camí van parar al prostíbul. Quan van intentar pagar dues consumicions amb un dels bitllets, una màquina va detectar que eren falsos. Els vigilants de seguretat els van retenir i van avisar els Mossos d'Esquadra. En total, duien 750 euros falsos en bitllets de 50.

Falsificacions de gran qualitat

L'informe pericial del Banc d'Espanya ressalta que eren falsificacions de gran qualitat i pràcticament impossibles de detectar a simple vista. "Es necessiten mitjans tècnics per detectar-los", recull l'informe que conclou qualificant aquests bitllets de 50 com a "falsificacions perilloses".

La fiscalia sosté que els dos acusats eren perfectament conscients que duien bitllets falsos. "Els dos acusats van adquirir, amb coneixement de la seva manca d'autenticitat, un total de quinze bitllets de 50 euros imitació de l'original amb la intenció d'expedir-los més tard, obtenint el corresponent benefici", recull l'escrit d'acusació de la fiscalia.

Per això, acusa els dos homes d'un delicte d'expedició de moneda falsa. Demana que els condemnin a 5 anys de presó i a pagar una multa de 750 euros i que substitueixin la pena per la seva expulsió el país. Les defenses demanen l'absolució. El judici ha quedat vist per a sentència.