La directora del Servei Català de Trànsit (SCT), Eugenia Domènech, considera que el balanç de la Setmana Santa és "humanament molt negatiu". Fins a les 19.00 h del dilluns de Pasqua, quan Domènech ha informat els mitjans de comunicació, no hi ha hagut víctimes mortals en l'operació retorn, però el total a les carreteres catalanes durant les vacances ha estat de 18 persones mortes, 13 d'elles a l'accident d'autobús de Freginals. A banda, 4 accidents més van deixar 4 víctimes a la primera fase de l'operatiu, mentre que en el segon període, un motorista va perdre la vida en un accident a la C-242 divendres passat. A mitja tarda d'aquest dilluns havien tornat a l'àrea metropolitana de Barcelona més del 80% dels vehicles previstos per l'SCT, prop de 500.000 dels 615.000 que s'esperen. Segons Domènech, les vies més congestionades en la operació retorn de Setmana Santa són l'A-2, la C-16 i l'AP-7, amb la prospecció que la B-23 i les rondes de Barcelona guanyin afluència de vehicles cap a la nit.

Respecte l'any passat, si s'exceptua l'accident d'autocar de Freginals, s'igualarien les 5 víctimes mortals, una xifra que igualment no "agrada" a la directora de l'SCT. "Des del punt de vista estadístic, el que nosaltres volem i estem treballant és anar reduint víctimes i anar millorant les dades", ha sentenciat.

La primera víctima per un accident de trànsit a Catalunya durant les vacances de Pasqua es va registrar el divendres 18 de març a la BV-2421, a la Palma de Cervelló (Baix Llobregat), i la segona i la tercera, el dissabte 19 a la C-55, a Sant Vicenç de Castellet (Bages) i a la C-14, a Vilanova de l’Aguda (Noguera), respectivament. El diumenge 20 es va produir l'accident d'autobús a Freginals (Montsià) on 13 estudiants van perdre la vida, i el mateix dia, a la C-17 a Seva (Osona), hi va haver una altra víctima. L'últim accident mortal de Setmana Santa va succeir el passat divendres 25, a la C-242 a l'alçada de Juncosa (Garrigues).

En concret, sobre la operació retorn de Setmana Santa, Eugenia Domènech ha destacat que ha estat "molt més tranquil·la" que la primera fase de l'operatiu de Trànsit, sense accidents mortals ni greus, i ha desitjat que tothom pugui arribar "sa i estalvi". A més, ha apuntat que no es contemplen "grans retencions", més enllà de "les normals", perquè la tornada s'ha fet de manera esglaonada. La directora de l'SCT ha indicat que aproximadament hi ha hagut un 1,5% més volum de vehicles que al 2015, mobilitzats durant les vacances.

Aquest dilluns de Pasqua, les acumulacions més importants s'han patit a l'AP-7, 20 km amb lentitud i aturades entre el Vendrell i Vilafranca del Penedès, i a l'A-2, amb 18 km de retenció entre Palau d’Anglesola i Bellpuig en sentit Barcelona per volum de trànsit i un accident entre quatre vehicles. A la C-16 també hi ha hagut prop de 20 km amb trams de retenció des d’abans de Bagà fins a Cercs en sentit Barcelona, mentre que la N-340 ha patit 6 km de cua a Altafulla i 9 km més entre Torredembarra i el Vendrell en sentit Barcelona, a primera hora de la tarda.

Ahir diumenge, les complicacions de circulació també es van centrar en l'AP-7, especialment al sector sud, amb 20 km amb lentitud i aturades entre el Vendrell i Vilafranca del Penedès i 9 km més entre Martorell i Castellbisbal en sentit Barcelona i Girona. Uns altres 20 km amb trams de retenció es van registrar a la N-340 entre La Móra i Coma-ruga en sentit Vilafranca. Igualment, la C-14 a Organyà va patir 10 km de cua i la C-16, 15 km de lentitud i aturades entre Bagà i la Nou de Berguedà, juntament amb 8 km més a Cercs, tot en sentit Barcelona.

A banda, la directora de l'SCT ha explicat que l’última etapa de la Volta Ciclista a Catalunya, celebrada a l’àrea metropolitana de Barcelona, va suposar restriccions a vies com la B-23, la C-1413, la B-225, la C-243C, la BV-2421, la N-340, la BV-2002, la C-31, la C-245 i la B-20.

Domènech ha remarcat els 200 km de "mesures especials d'ordenació de trànsit" desplegades pel Servei, com els 100 km de cons i carrils addicionals a l'AP-7 per reduir "les molèsties de congestió que poden tenir els conductors tornant a casa".

L'accident d'autobús a Freginals, possiblement per una distracció

Eugènia Domènech ha recordat que "pren força" la hipòtesi que "una distracció, sigui per somnolència o d'altre tipus" podria haver causat l'accident d'autobús a Freginals, remetent-se a les paraules del comissari Miquel Esquius, cap de Mobilitat dels Mossos d'Esquadra, el passat dimecres en roda de premsa. En qualsevol cas ha matisat que la investigació està en curs i pendent de la declaració del conductor de l'autocar, que es troba hospitalitzat en estat crític a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

Text