Un nou sistema de control de fronteres instal·lat a l'aeroport de Girona permet detectar automàticament sospitosos i viatgers que tenen algun assumpte pendent amb la justícia. L'ABC System agilitza el pas per la duana dels passatgers comunitaris que tenen documents d'identificació o passaports electrònics. En només 20 segons, el sistema comprova les dades biomètriques del passatger i creua la informació amb les bases de dades policials. "És un sistema creat per el pas fronterer, però és evident que és molt útil per a l'operativa policial perquè facilita la detecció de documents falsificats o de passatgers que tenen requisitòries pendents", ha explicat el cap del punt fronterer de l'aeroport, el sotsinspector de la policia estatal Miguel Ángel Mata.

El sistema de pas automatitzat (ABC System) no només redueix el temps que triguen els passatgers a creuar la frontera quan arriben en vols provinents de fora de l'espai Schengen, també incrementa la seguretat. En el mateix moment en què el sistema identifica el viatger, comprova que el document que porta no és falsificat, registra la imatge i l'empremta dactilar comparant-les amb les del passaport o DNI i creua tota aquesta informació amb les bases de dades policials.

El sistema (que també està implantat a l'aeroport del Prat) el poden fer servir els ciutadans de l'espai econòmic europeu i Suïssa majors d'edat i que tinguin un passaport o un DNI electrònic. El sistema consta de tres càmeres -una d'elles tridimensional- que capten la imatge del viatger i comproven que sigui el propietari de la documentació. Aquest primer filtre detecta picaresques de persones que intenten utilitzar el passaport d'algú altre per entrar a territori europeu.

Un cop comprovada la imatge, en el mateix quiosc del sistema el viatger ha de registrar la seva empremta dactilar. Si el sistema dóna llum verda, sense necessitat de cap altre registre policial, el passatger pot creuar la frontera obrint una comporta amb la seva empremta.

Si s'encén la llum vermella, però, els agents fan la comprovació manual de la documentació i esbrinen quin és el problema. "Pot ser que el sistema no hagi llegit bé alguna informació però també pot ser que el passatger porti documentació falsa o que tingui algun assumpte pendent", ha afirmat el cap del punt fronterer de l'aeroport Costa Brava Girona, el sotsinspector de la policia estatal, Miguel Ángel Mata. De fet, quan el sistema creua la informació amb les bases de dades policials, també pot saltar una alerta si es tracta d'una persona sospitosa o amb alguna causa pendent amb la justícia.

Des de la seva instal·lació, a mitjans 2015, l'ABC System ha controlat uns 6.000 passatgers a l'aeroport de Girona. "L'aeroport de Girona s'ha convertit en un aeroport estacional i a la temporada d'estiu és quan hi ha plena operativa, controlem bàsicament vols provinent del Regne Unit i del Marroc, que són els que arriben de fora de l'espai Schengen", ha detallat Mata.

101 reclamacions pendents

Entre el 70 i el 80% del total de passatgers utilitzen el sistema de pas automàtic mentre que la resta han de passar per la finestreta tradicional on un agent de la policia estatal controla la documentació.

Durant el 2015, els agents han enxampat 101 viatgers que tenien alguna reclamació pendent. La meitat d'aquests, detectats amb el nou sistema. En total, han acabat detenint 41 sospitosos per documentació falsa, ordres judicials o policials pendents o per facilitar la immigració irregular.

També han detectat 42 passaports falsos. A les dependències de l'aeroport de Girona els agents compten amb tecnologia per comprovar els passaports i enxampar si són falsos usant sistemes de llum i infrarojos. Segons ha explicat el sotsinspector, les falsificacions les solen portar ciutadans que tercers països que volen accedir a l'espai comunitari sense necessitat de visat o evitant controls. A nivell europeu, la documentació que acostumen a detectar falsificada són passaports polonesos, italians i belgues.

Sovint, les falsificacions de documentació o els visats fraudulents comporten que es denegui l'entrada al país de viatgers. Durant el 2015, han negat el pas i han retornat al país d'on provenien a un total de 21 passatgers.