El jurat popular ha declarat culpable d'assassinat Musa Baldeh, l'acusat d'assassinar la dona a ganivetades a Sant Pere Pescador (Alt Empordà) el 17 de novembre del 2014. Amb set vots a favor i dos en contra, el jurat ha conclòs que Baldeh va atacar la víctima a traïció, usant dues armes (un destraló de carnisser i un ganivet llarg de cuina) i sense que tingués cap possibilitat de defensar-se. El veredicte conclou que li han d'aplicar un agreujant de parentiu i un atenuant de confessió, perquè no va fugir de l'escena del crim i va reconèixer a diverses persones que havia matat la dona. El jurat no es creu que l'acusat apunyalés la víctima en un arravatament de fúria o per defensar-se. Tampoc han declarat provat que amenacés el seu cunyat amb una espasa en dues ocasions.

Després d'un dia i mig de deliberació, el jurat popular ha declarat Musa Baldeh culpable d'assassinar la dona a ganivetades. El veredicte sosté que el 17 de novembre del 2014, el processat va atacar la dona a traïció dins el domicili familiar. En aquell moment, a casa només hi havia la filla petita de la parella, que aleshores tenia 18 mesos.

Segons el jurat popular, Baldeh va utilitzar dos ganivets per atacar la seva dona. Un era un destraló de carnisser i l'altre un ganivet llarg de cuina de fulla prima. Amb les dues armes la va apunyalar reiteradament, sobretot a la zona del coll. "La intencionalitat de matar queda demostrada perquè, com van dir els forenses, la va apunyalar en una zona vital on hi ha diverses estructures vasculars", ha declarat provat el jurat.

A més, el veredicte també ressalta que la víctima tenia algunes ferides a la part posterior del coll, cosa que fa pensar que la va atacar també per l'esquena. El jurat conclou que la víctima no va tenir cap possibilitat de defensar-se perquè l'atac va ser inesperat i dins el domicili familiar, cosa que feia més difícil que algú pogués intervenir per ajudar la dona.

Per unanimitat, el jurat ha resolt que l'Audiència de Girona apliqui a Musa Baldeh un agreujant de parentiu tenint en compte que va matar a la dona amb qui feia 15 anys que estava casat i tenien tres fills en comú. També per unanimitat, però, li estimen un atenuant de confessió. El jurat popular conclou que Baldeh va col·laborar amb la investigació perquè no va fugir de l'escena del crim fins que el van detenir i va reconèixer a diversos testimonis i als mateixos Mossos d'Esquadra que havia matat la dona.

Ni arravatament ni legítima defensa

El jurat popular no es creu que el processat agredís la dona durant un arravatament de fúria ni en legítima defensa (tal i com ell sostenia). De fet, el veredicte exposa que Baldeh va matar la víctima amb premeditació perquè havia dit a un amic seu que "tenia un peu a la presó i un altre al carrer" i la dona l'havia denunciat abans per amenaces, tot i que el jutjat no li va concedir l'ordre d'allunyament que va sol·licitar.

El fiscal i les acusacions també sostenien que, un cop comès el crim, Baldeh va amenaçar el seu cunyat (el marit de la seva germana) amb una espasa. Una escena que, relataven, no era el primer cop que es produïa perquè tres dies abans ja l'havia amenaçat amb matar-lo. El jurat popular ha declarat no provats els dos delictes d'amenaces per les "contradiccions dels testimonis".

Un cop emès el veredicte, el jurat popular s'ha dissolt i les parts han fet la petició de pena d'acord als fets declarats provats. El fiscal, Enrique Barata, ha demanat que el condemnin a 19 anys de presó tenint en compte la gravetat del crim. Les acusacions (la Generalitat i la família, representada pel lletrat Gregori Martínez) han elevat la petició a 20 anys. El lletrat de la defensa, Joan Pere Zapata, demana que es valori la confessió i el condemnin a màxim 15 anys.

En matèria de responsabilitat civil, les acusacions demanen que indemnitzi els fills que ha deixat orfes de mare i als dos cunyats amb fins a 490.000 euros. Les acusacions també demanen que li prohibeixin apropar-se als familiars de la víctima i que li retirin la pàtria potestat dels tres fills que tenia amb la dona. El cas ha quedat vist per a sentència.

Text