Una petita fisura en la vàlvula de soldadura de la cisterna del vagó d'un tren que transporta àcid clorhídric ha activat les alertes a l'estació de mercaderies perilloses de Portbou. El convoi venia de França i un cop aturat a l'estació s'ha descobert la fuita d'aquesta matèria perillosa, pels volts de les 6 de la tarda d'aquest dijous, 17 de març.

Protecció Civil de la Generalitat (departament d'Interior) ha activat el Pla d'emergència exterior del sector químic de Catalunya PLASEQCAT en fase d'Alerta.

Tècnics de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, juntament amb efectius dels Bombers de la Generalitat, realitzen treballs de contenció, controlen i supervisen la incidència.

Si bé la fisura que s'ha produït a la cuba és petita i la fuita és més aviat mínima, s'ha considerat recomanable fer el transvassament dels 20.000 litres d'àcid clorhídric que conté la cisterna del vagó a la cisterna d'un camió. L'empresa responsable del material ha informat que la situació està controlada.

La fuita ha estat notificada al CECAT de Proteccio Civil per personal de l'empresa que gestiona les mercaderies perilloses de l'estació de Portbou.

No consten afectacions personals a causa de la fuita, i NO s'han decretat mesures de confinament per a la població. Amb les informacions disponibles, es descarta que el producte hagi pogut sortir de les instal·lacions.

El pla es mantindrà en fase d'ALERTA fins que es faci el transvassament del contingut de la cisterna afectada a una altra. Per minimitzar riscos, s'ha situat la cisterna afectada en un lloc apartat.

Els Bombers de la Generalitat s'han desplaçat al lloc amb tres dotacions per contenir la fuita.També s'han mobilitzat al lloc efectius dels Mossos d'Esquadra i una ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques SEM amb caràcter preventiu.