La policia espanyola han desarticulat una organització dedicada a la clonació de targetes de crèdit amb el mètode de l''skimming' i del 'hacking'. S'estima que aquesta organització van defraudar més de 200.000 euros als usuaris. En l'operació els agents han detingut 28 persones relacionades amb la creació i ús de més de 500 targetes falses a Barcelona, Girona, Madrid, Úbeda (Jaén) i Huelva. Catorze de les detencions es van dur a terme a la capital catalana. També s'han desmantellat dos laboratoris de fabricació de targetes de crèdit a Barcelona i a Úbeda i un taller de falsificació de documents a Madrid i s'han realitzat deu registres en els quals s'ha intervingut 141 targetes falsificades.

Els detinguts obtenien els diners realitzant compres en establiments connivents, tots ells restaurants de menjar turc, o adquirint productes informàtics, perfums, tabac, licors i targetes de regal de primeres marques que eren revenuts a tercers.

A finals de l'any 2014 els agents van rebre una denúncia d'una entitat bancària que posava de manifest que un grup de ciutadans d'origen romanès s'estava dedicant a la falsificació de targetes de crèdit i que el seu àmbit d'actuació s'estenia per tot Espanya i, ocasionalment, a França. Amb les primeres perquisicions els investigadors van poder constatar que les dades per a la falsificació de les targetes provenien tant del 'skimming' -copiat de la banda magnètica mitjançant dispositius acoblats

en caixers o amb lectors de targetes en comerços connivents- com del 'hacking' a usuaris de banca online. Amb aquests mètodes obtenien els números de comptes bancaris i les claus de les targetes de crèdit.

També es va esbrinar que l'organització actuava sota les ordres d'un capitost que portava un estricte control de tots els aspectes relacionats amb les activitats il·lícites i del correcte funcionament de la trama. Aquesta persona rebia les numeracions de les targetes estrangeres per part de proveïdors i, posteriorment, facilitava aquestes dades als falsificadors per a la fabricació dels mitjans de pagament falsos, amb els quals després els seus subordinats realitzaven compres en establiments comercials.

La trama comptava a més amb la complicitat de vuit establiments connivents situats a Barcelona i un altre a València, tots ells restaurants de menjar turc i regentats per persones també d'origen turc i pakistanès. Aquests locals comercials asseguraven l'obtenció de beneficis simulant operacions de venda i els imports abonats al compte bancari eren retirats immediatament i repartits segons el percentatge pactat entre el líder i l'establiment.

Comptaven amb especialistes en diferents àmbits

En les seves files comptaven també amb dos especialistes en la falsificació de documents d'identitat a Madrid, que servien per acreditar la titularitat de les targetes falses i donar major credibilitat a l'hora de realitzar les compres. Altres dues persones s'encarregaven de fabricar les targetes falses mitjançant el bolcat de la informació de les bandes magnètiques en els suports idonis per a la seva utilització. Amb la finalitat d'evitar que una detenció aïllada pogués propiciar la caiguda de tota l'organització, van situar separadament el taller de falsificació documental, dels laboratoris de

falsificació de targetes, així com dels proveïdors de numeració de targetes.

Els documents, juntament amb les targetes falsificades, eren al seu torn usats pels 'passadors'. Aquestes persones eren les encarregades de l'ús fraudulent de les targetes per a l'adquisició de productes, principalment material tecnològic, perfums, tabac, licors i targetes de regal per valor d'entre 250 i 500 euros. Abans de realitzar les compres prenien mesures de seguretat per evitar ser reconeguts, com fer vigilàncies o la selecció dels comerços més idonis. Els objectes adquirits eren comprats per receptadors esporàdics, conscients de la procedència il·lícita dels productes, o bé per un perista habitual, que convertia l'adquirit en diners en efectiu.

La pròpia organització comptava amb tres peristes: un per als objectes de valor, un altre per al tabac i l'últim per als telèfons mòbils i ordinadors.

A més comptaven amb altres col·laboradors per a tasques de vigilància o per realitzar les transferències de diners als membres de la trama, facilitant

així el blanqueig del capital obtingut de la compra dels documents d'identitat falsos o les numeracions de les targetes.

Operatiu a diverses províncies

Després de nou mesos de recerca els agents van desenvolupar un operatiu a diverses províncies que va culminar amb la detenció de catorze persones a Barcelona, dues a Madrid, deu a Úbeda (Jaén), una a Almonte (Huelva) i una a València. A més, van realitzar quatre registres a Barcelona, un a Girona, dos a Madrid, dos a Úbeda i un a Almonte.

Entre els efectes intervinguts es van localitzar dos lectors gravadors de targetes, un lector de targetes amb xip, dos microcàmeres per col·locar en caixers automàtics, una impressora escàner d'alta definició, una plastificadora, tampons de confecció casolana realitzats amb goma d'esborrar, 19 ordinadors, un disc dur extern, un datàfon, 23 telèfons mòbils, 37 documents d'identitat, passaports i permisos de conduir falsificats de diferents països europeus, 123 productes de perfumeria, 13.195 euros en efectiu i diversa documentació relacionada amb els fets investigats.