Els bombers catalans i francesos han estabilitzat, poc després de les cinc de la tarda, l'incendi que s'ha declarat al migdia a Cervera de la Marenda. A mitja tarda, el foc ha entrat a Portbou (Alt Empordà) i ha posat en alerta els serveis d'emergència perquè, si no es contenia aviat, tenia un risc potencial molt elevat per culpa del fort vent que ha arribat a ratxes de més de 130 km/h a la zona. La tramuntana també ha impedit treballar els mitjans aeris. L'incendi s'ha originat al costat d'un mas en territori francès. El foc ha obligat a tallar la carretera N-260, que uneix l'Alt Empordà amb França. Dotacions dels bombers remullaran la zona durant la nit per evitar que l'incendi revifi.

L'incendi forestal s'ha originat cap a les dues del migdia. El foc ha començat a prop d'una masia (possiblement, arran d'una crema) situat a l'altra banda del coll de Belitres, a la part que baixa cap a Cervera de la Marenda.

La forta tramuntanada ha empès les flames cap amunt de la muntanya, en direcció a Portbou. El vent i les característiques de la zona, bastant abrupta, ha fet que l'incendi cremés per clapes i avancés ràpidament. Els Bombers francesos han desplegat un fort dispositiu de mitjans terrestres al lloc.

Per la seva banda, els catalans hi han destinat vuit dotacions de diversos parcs i sis vehicles de comandament. En un primer moment, s'han activat també dos avions de vigilància i atac (AVA) i l'helicòpter bombarder, però les fortes ratxes de vent (amb cops de 130 km/h) han impedit que es poguessin enlairar.

Vídeo de L'Indépendant | Gaëlle Durand (lectora)

El cap de la Regió d'Emergències de Girona, Enric Cano, ha explicat que la tramuntanada els ha dificultat la feina. "Ha estat mala sort que els mitjans aeris no s'hagin pogut enlairar, perquè això ens hauria permès extingir l'incendi de seguida", ha concretat.

Temor perquè es descontrolés

Els Bombers han arribat a patir -i molt- davant la possibilitat que el cap del foc saltés la carena, passés a la banda catalana i es pogués convertir en un gran incendi forestal (estenent-se cap a Colera i Llançà). "Estem parlant d'una zona del Prepirineu que és molt abrupta i on, si agafa el rebuf del vent, costa molt extingir un foc en aquestes condicions; hauria calcinat moltes hectàrees", ha dit Enric Cano.

De fet, hi ha hagut un moment en què les flames han passat a la banda catalana. "Però han estat només uns 5 metres quadrats i de seguida les hem pogudes apagar", ha concretat Cano. Per poder atacar el foc, part dels Bombers s'han mantingut a dalt la carena per frenar l'avenç de les flames. Els restants, des de la cua -és a dir, la zona d'inici- l'han anat flanquejant fins que l'incendi s'ha pogut donar per estabilitzat, cap a les cinc de la tarda.

Ara, els Bombers se centren en rematar les diverses fumaroles que encara cremen. Es calcula que l'incendi de Cervera de la Marenda pot haver afectat una superfície de més de 5 hectàrees.

Aquesta nit hi haurà diverses dotacions remullant la zona, tant franceses com catalanes. Aquí, els Bombers hi deixaran dos camions, vinguts dels parcs de Llançà i Portbou. L'incendi forestal també ha obligat a tallar durant unes hores la carretera N-260, que uneix l'Alt Empordà amb França. La circulació s'ha reobert cap a un quart de vuit del vespre.

Primavera "complicada"

El foc d'avui s'ha quedat en un espant. Però el cap de la Regió d'Emergències de Girona ja prediu que, si el temps no canvia, la temporada es preveu calenta. "Portem un hivern molt sec i ventós, i en aquesta zona porta moltes setmanes bufant-hi tramuntana; no plou excessivament massa i ja preveiem que tindrem un final d'hivern i un principi de primavera molt complicat si es declaren focs", ha conclòs Enric Cano.