Els delictes sexuals, la violència a la llar, les estafes i els robatoris en empreses a les comarques gironines han pujat durant el 2015. Segons recull l'estadística dels Mossos d'Esquadra, l'any passat es van denunciar 145 agressions i abusos sexuals arreu de la demarcació (davant les 120 del 2014). En el cas dels joves i adolescents, les noves tecnologies i l'oci nocturn moltes vegades es troben al darrere d'aquests delictes. A més, per altra banda, els programes d'atenció a la víctima també han contribuït a fer aflorar aquesta xifra negra. Les dades dels mossos també recullen com, un any més, els esforços policials i els patrullatges han permès reduir els robatoris amb violència i els assalts en domicilis gironins. Pel què fa als programes específics, arreu de la demarcació els Mossos d'Esquadra van dedicar més de 51.000 hores a lluitar contra el terrorisme jihadista.

L'any passat, com recull l'estadística dels mossos, a les comarques gironines es van registrar 44.776 fets penals. En global, això suposa una reducció d'un 4,3% respecte al 2014, i de fins a un 11,6% si es mira l'acumulat en els darrers quatre anys.

Ara bé, si bé és cert que la majoria de tipologies delictives han anat a la baixa, també n'hi ha d'altres que han anat a l'alça. Dins aquest grup s'hi troben els delictes sexuals (abusos i agressions), la violència a la llar (bé sigui contra la parella o bé dels fills cap als pares), les estafes i els robatoris en empreses. En els dos darrers casos, l'augment d'aquests delictes és una conseqüència directa de la crisi. Però en el cas dels dos primers, no hi ha una sola causa que estigui al darrere de l'increment.

L'any passat, a les comarques gironines es van denunciar 74 abusos i 71 agressions sexuals. En comparació amb el 2014, això suposa un increment del 29,8% i del 12,7% respectivament (aleshores, van ser-ne 57 i 63). Segons explica el cap de la Regió Policial, el comissari Josep Milan, un dels motius que explica aquest increment és que ara, gràcies als programes d'atenció a les víctimes, n'hi ha moltes més que s'atreveixen a denunciar els seus agressors.

Això passa, sobretot, en el cas dels delictes sexuals comesos per coneguts o per la mateixa parella, que queden silenciats dins la mateixa llar (i on sovint, la víctima acostuma a patir un fort sentiment de culpabilitat). "Aquests delictes preocupen molt, i per això destinem esforços a intentar que aquesta xifra negra aflori", precisa el comissari.

Però no tots els tocaments, amenaces i violacions queden reclosos a la llar. I aquí hi ha un segon bloc de delictes, que majoritàriament tenen com a víctimes joves i adolescents d'entre 11 i 25 anys. En aquesta franja d'edat, molts casos denunciats tenen relació amb les noves tecnologies i l'oci nocturn. "Per tant, penjar fotos a Internet, amenaces o coaccions rebudes a través de la xarxa, marxar amb desconeguts després de sortir de festa o bé consumir alcohol i drogues quan s'està de marxa", concreta el comissari.

A més dels delictes sexuals, una altra tipologia que ha anat en augment és la violència -física o psíquica- comesa en l'àmbit de la llar. Si bé els maltractaments baixen (passant de 1.002 a 960 casos), les agressions han augmentat d'un any per l'altre (de 184 a 202 denúncies). I aquí, no només s'està parlant de violència exercida per la parella, sinó també aquella que cometen els fills contra els seus mateixos pares.

Més estafes i robatoris en empreses

L'estadística dels Mossos d'Esquadra també recull com, al llarg del 2015, les estafes i els robatoris en empreses i establiments han anat en augment. En aquest cas, com a conseqüència directa de la crisi econòmica.

En concret, les estafes s'han incrementat un 12,7% (passant de 2.831 a 3.193). Segons precisa el comissari, moltes d'elles es cometen a través de la xarxa i les víctimes tenen entre 30 i 55 anys. "La crisi ha afavorit que augmentin els enganys amb targetes de crèdit per Internet, les ofertes fictícies de feina, els lloguers d'habitatge o les compres de vehicles", indica el cap de la Regió Policial de Girona.

Al costat d'aquests enganys, però, també hi ha aquells que es cometen als caixers automàtics (amb tècniques com la del llaç libanès). Aquí, el comissari Josep Milan també precisa que, durant l'any passat, es va detectar la presència d'un grup de delinqüents vinguts de Marsella que aprofitava un moment de descuit de les víctimes, quan treien diners al caixer, per duplicar-los la targeta sense que se n'adonessin.

Pel què fa als robatoris, de totes les tipologies n'hi ha hagut dues que han anat en augment. En concret, els robatoris amb força a empreses (un 10,34%, passant de 464 a 512 casos) i els robatoris amb violència a establiments comercials (un 28,45%, passant de 116 a 149 denúncies).

En relació a les empreses, el comissari explica que en molts pocs casos, però, aquests delictes els cometen grups organitzats que tenen com a objectiu la caixa forta. "Ens trobem amb puntes de robatoris, comesos per delinqüents locals, que busquen el mínim risc i el màxim benefici; trenquen portes, escalen parets o cometen butrons, però sovint busquen materials i productes que siguin fàcils de col·locar al mercat negre", precisa Josep Milan.

I pel què fa als robatoris amb violència a botigues i establiments, el cap de la Regió Policial concreta que, tot i l'augment, en molts d'aquests casos la violència que utilitzen els lladres solen ser empentes o amenaces. "Sí que és veritat que en alguns s'utilitzen armes de foc o ganivets, però són casos residuals", indica el comissari.

Més comisos de marihuana

D'altra banda, l'estadística dels Mossos d'Esquadra també recull com durant el 2015 els delictes contra la salut pública s'han incrementat en un 1,53%. De retruc, això es tradueix en més comisos de marihuana. En concret, durant l'any passat els mossos van comissar 31.408 plantes, 40 quilos d'esqueixos i 3,1 tones de marihuana.

Aquí, el cap de la Regió Policial ha explicat que l'augment d'aquesta tipologia delictiva obeeix a determinades causes. Per una banda, perquè és relativament fàcil muntar una plantació i els guanys que s'obtenen amb la venda de la droga són "importants". Però per l'altra, perquè moltes vegades, quan els qui cometen el delicte s'asseuen davant la justícia, surten de la sala de vistes amb conformitats sota el braç i penes baixes.

Menys assalts i delictes de sang

Tot i aquests increments, però, la resta de tipologies delictives han anat a la baixa d'un any per l'altre. Per posar alguns exemples, els atracaments en ple carrer han baixat un 20,14% (de 581 a 464), els robatoris a interior de vehicle ho han fet en un 14,68% (de 3.557 a 3.035), els que a més han suposat que el lladre s'emportés el cotxe han baixat un 10,99% (de 710 a 632) i els furts s'han reduït en un 1,96% (de 16.457 a 16.134).

El cap de la Regió Policial també ha subratllat que, al llarg del 2015, els assalts violents en habitatges de la demarcació han baixat un 13% (passant de 22 a dinou casos). I aquí, el comissari Josep Milan ha destacat que en només quatre d'aquests casos hi havia la mà d'un grup criminal al darrere que tenia com a objectiu cometre un robatori. "La resta, es vinculen a mòbils per deutes, tràfic de drogues o disputes familiars", ha concretat Milan.

Apart d'aquesta reducció dels delictes contra el patrimoni, l'estadística dels mossos també recull com han baixat els delictes de sang (hi ha hagut dos crims i set temptatives d'homicidi o assassinat), les lesions (passant de 1.721 a 1.701) o les coaccions (de 278 a 267), entre d'altres modalitats delictives.

51.000 hores contra el jihadisme

Pel què fa als operatius específics, els Mossos d'Esquadra de les comarques gironines van dedicar gairebé 280.000 hores a aquests programes (per lluitar contra robatoris a habitatges, comerços, zones rurals, etc.). Dins d'aquests, també s'hi inclou el programa específic contra el terrorisme, en concret el jihadista. A la demarcació, els Mossos d'Esquadra van dedicar-hi l'any passat 31.368 hores, la qual cosa equival a 51.000 hores de treball d'agents de la demarcació destinades a la prevenció i a la lluita contra l'integrisme islàmic.

Precisament, la lluita contra el jihadisme seguirà essent una de les prioritats del cos durant aquest 2016. "A tot Catalunya, aquest programa ha concentrat el 30% del patrullatge preventiu que han fet els mossos, mentre a les comarques gironines aquest percentatge ha arribat fins al 40%", ha concretat l'intendent portaveu Xavier Porcuna.

Al costat de la lluita contra el jihadisme, altres àmbits on els Mossos d'Esquadra centraran els esforços són lluita contra els robatoris de metall (en especial, els que afecten la circulació ferroviària), la reducció de la sinistralitat viària (combatent les distraccions al volant) i la protecció de les víctimes més vulnerables (menors, dones, gent gran i turistes).