Una agent gironina dels Mossos d'Esquadra ha interposat una querella als jutjats contra la Divisió d'Afers Interns per prevaricació i danys morals. La policia, que treballa a la comissaria de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), té damunt la taula una sanció de quatre mesos sense sou ni feina per haver elevat el to a un superior. Segons recull l'escrit de la querella, Afers Interns ha actuat de manera "arbitrària" a l'hora d'imposar-li la sanció i, a més, durant tot el procés li ha "menyspreat els drets" (entre d'altres, negant-se a traduir al castellà els expedients té oberts). L'advocat de l'agent demana ara al jutjat que obri una investigació pels delictes de prevaricació i contra la integritat moral, perquè la policia -que és delegada sindical- ha patit "assetjament" i ha hagut de suportar "mofes i befes" dels seus companys.

L'agent que ha interposat la querella treballa al sector de Trànsit de la comissaria de Sant Feliu de Guíxols. Afronta quatre mesos de suspensió de sou i feina perquè, segons ha resolt la Divisió d'Afers Interns (DAI), ha comès dues faltes greus. L'una, el 28 d'abril de l'any passat. I l'altra, just tres dies després, l'1 de maig.

Segons recullen els expedients, l'agent va alçar la veu a un sergent i, "de forma irrespectuosa", li va "exigir" un cotxe patrulla per poder anar a fer una classe d'educació viària a Palamós (Baix Empordà). Això ja li va comportar un primer expedient. L'altre deriva precisament d'aquest. El dia 1 de maig, segons la DAI, la mosso d'esquadra "va incomplir ordres" i es va quedar a comissaria en comptes d'anar a fer un control d'alcoholèmia a la C-66.

Per tot plegat, la DAI proposa que se la suspengui "de sou i funcions" durant dos mesos per cadascuna de les faltes. L'afectada, que és delegada territorial del sindicat CAT, atribueix els expedients a una "persecució" en contra seva.

L'agent assegura que ha estat "víctima" del seus superiors. No entén per què se li va negar disposar d'un cotxe patrulla, que necessitava per fer la classe. També sosté que el dia del control ningú li va dir que fos "d'obligat compliment" anar-hi, i que es va quedar a comissaria redactant una nota informativa sobre l'enfrontament amb el sergent.

"Arbitràries i injustes"

Com que l'agent considera que la sanció és desproporcionada, per això ha decidit portar Afers Interns davant dels tribunals. Ha presentat una querella per delictes de prevaricació i contra la integritat moral contra els policies que van instruir els seus expedients.

D'entrada, l'agent sosté que durant el procés administratiu, se li van denegar de manera "sistemàtica" peticions que va fer. Entre aquestes, que els expedients es traduïssin al castellà perquè el seu advocat és de Màlaga. La querella al·lega que, legalment, Afers Interns "hi estava obligat per llei" i que, no fer-ho, ha generat "indefensió" a l'agent de Trànsit.

A més, l'escrit subratlla que tampoc s'han atès les peticions de notificació i que només s'ha rebut "un silenci menyspreable" com a resposta. Per tot plegat, la querella conclou que Afers Interns ha "prevaricat de manera grollera" a l'hora d'imposar les sancions i que la suspensió de sou i feina es va dictar "sabent que contradeia de manera clamorosa i evident allò ajustat a dret".

"Sorna i mofa"

La querella també denuncia que, al llarg del procés, l'agent dels Mossos d'Esquadra ha patit danys morals i "humiliació pública" per part dels policies de la DAI que van instruir els expedients. "Ha hagut de suportar un menyspreu evident contra la seva dignitat com a persona, patint un atac continu per part dels querellats", recull l'escrit, que també diu que tot el procés sancionador ha tingut com a conseqüència que l'agent s'hagi convertit "en objectiu de sorna i mofa" per part dels seus companys.

La querella explicita que aquestes "humiliacions" han derivat en "patiments físics i psíquics" de l'agent i li han comportat "sentiments de por, angoixa i inferioritat". A més, l'escrit que s'ha interposat als jutjats ressalta que la situació s'agreuja perquè, com que aquestes "humiliacions" les han dut a terme "superiors jeràrquics", s'ha actuat amb abús de superioritat.

Per tot això, l'advocat de la mosso d'esquadra demana al jutjat d'instrucció que admeti a tràmit la querella i investigui els delictes als quals fa referència. El lletrat sol·licita que es prengui declaració a l'agent, als policies d'Afers Interns, que s'adjuntin els expedients administratius a la causa i que, entre els testimonis, se citi el Director General de la Policia.