Dos funcionaris del Centre Penitenciari de Puig de les Basses han resultat ferits aquesta setmana després que dos interns els ataquessin, un a força de mossegades i l´altre a cops de cap. La Central Sindical Independent de Funcionaris (CSI-F) ha denunciat aquests fets per reclamar que el personal d´Institucions Penitenciàries s´inclogui dins el Protocol de Prevenció d´Agressions en el conjunt de les administracions públiques que permetria «identificar les possibles conductes antisocials» i implantar un «registre de la violència».

La primera agressió denunciada va ocórrer dimecres, 3 de febrer. Segons indica el sindicat en un comunicat, tres funcionaris van posar-se a reduir un intern que els havia atacat «amb molta violència» per dur-lo a un mòdul aïllat. En el transcurs d´aquesta reducció, un dels funcionaris va rebre una mossegada que el va fer sagnar i que va obligar a activar el protocol de malalties infeccioses, tota vegada que hi havia risc que l´agressor fos «portador del virus de l´hepatitis C». Al dia següent, un intern amb antecedents psiquiàtrics va donar un cop de cap a un altre funcionari i, segons el sindicat, li va trencar el nas. No obstant això, des del Departament de Justícia asseguren que la ferida no va ser tan greu perqué el treballador va seguir amb la seva jornada laboral.

El CSI-F es queixa que a Puig de les Basses no funciona la Infermeria Psiquiàtrica per «manca de personal» però el departament ja ha indicat que a Puig de les Basses no està previst obrir un centre psiquiàtric perquè ja n´hi ha als penals de Quatre Camins, Brians i la Model, de manera que si hi ha algun intern que necessita atenció psiquiàtrica específica se´l deriva cap a un d´aquests tres centres per garantir-li una correcta assistència.

En relació amb les agressions a psiquiatria, el sindicat aprofita per denunciar que aquestes no es classifiquen «com greus» perquè els serveis penitenciaris els qualifiquen d´actes «no intencionats» en base al fet que el reclús no està en l´ús de les seves plenes facultats, i això fa que «no es comptabilitzin en les estadístiques penitenciàries».