Agents dels Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Tràfic il·lícit de Vehicles (UCTIV) el 20 de gener van detenir tres homes, d'edats compreses entre els 22 i els 36 anys, dos de nacionalitat ucraïnesa i un espanyol, com a presumptes autors dels delictes d'organització criminal, receptació, estafa i falsedat documental.

La investigació es va iniciar després que agents del Grup de Recerca de Documentació (GRD) de la Divisió de Trànsit van localitzar i recuperar un vehicle tot terreny d'alta gamma matriculat a l'Estat espanyol com a vehicle d'importació i al qual li constava un requeriment de sostracció procedent d'Ucraïna. Per aquest motiu es va iniciar una investigació tutelada pel Jutjat d'Instrucció núm. 1 de Girona.

En el decurs de la investigació els agents han constatat l'activitat d'una estructura criminal que de forma organitzada es dedicava a introduir al mercat espanyol vehicles sostrets a Ucraïna i Rússia. Per fer-ho van crear una empresa que utilitzaven per blanquejar-ne la procedència i introduir-los com a vehicles de segona mà procedents d'importació.

Els preus de mercat oscil·laven entre els 50.000 i els 90.000 euros

Els vehicles entraven a l'Estat amb documentació falsa alemanya i amb un contracte de compra-venda simulat entre un fals titular alemany del vehicle i un dels investigats. Els investigadors han acreditat la introducció d'un total de 10 vehicles tot terreny d'alta gamma de diversos models de la mateixa marca amb uns preus de mercat que oscil·laven entre els 50.000 i els 90.000 euros.

Els investigats entraven, legalitzaven i venien els vehicles sostrets prèviament tant a particulars com a concessionaris que posteriorment en realitzaven la venda al públic. En qualsevol dels casos els perjudicats sempre eren terceres persones de bona fe.

Documentació alemanya falsa i alguns números de bastidor manipulats

Tots els vehicles recuperats portaven documentació alemanya falsa i a alguns els havien manipulat també el número de bastidor. La falsificació d'aquests documents tenia com a finalitat realitzar un seguit de tràmits administratius (tràmits d'ITV per a l'obtenció de la fitxa tècnica, per a la matriculació per adquirir la placa de matrícula espanyola, etc..) imprescindibles per blanquejar els vehicles i vendre'ls posteriorment al mercat legal de l'automòbil.

La situació dels vehicles, un cop ja s'havien realitzat els tràmits d'ITV i matriculació, va quedar de la següent manera: els mossos van poder intervenir dos dels deu vehicles, que estaven en mans dels membres del grup, set ja els havien comercialitzat a través d'un establiment de venda d'automòbils i un l'havien venut directament per internet a un particular de Girona.

En la fase d'explotació de l'operatiu policial del dia 20 de gener els mossos van realitzar entrades i escorcolls a les localitats de Deltebre i Castelldefels i van detenir tres dels investigats. Hores d'ara queda pendent la detenció del quart integrant del grup, actualment a Ucraïna.

Després de declarar davant del jutge, han quedat en llibertat a l'espera que se'ls torni a citar.