Els boscos gironins han viscut gairebé una treva d'incendis forestals durant el 2015 que acabem d'acomiadar. Per trobar xifres com les de l'any passat cal remuntar-se al 2010. Llavors van cremar 91,85 hectàrees i en canvi, l'any que acabem de tancar hi ha hagut 85,849 hectàrees afectades per incendis forestals en territori gironí.

El 2015 serà recordat per dos incendis que van posar l'ai al cor a més d'un. Es tracta dels focs de Portbou i Girona, que van destrossar més de 56 hectàrees entre els dos incendis. La proximitat del foc als habitatges de Girona va provocar més d'un ensurt, ja que la fumera de l'incendi es veia des de molts punts. A Portbou es va témer que es quedessin aïllats de nou per la presència de flames a tocar la N-260, com va passar el 2012 pels incendis de l'Empordà.

La superfície total cremada a la província de Girona el 2015, si es compara amb els darrers anys, és de les més baixes des del 2010. Un dels motius que van evitar que el 2015 tingués incendis més virulents és d'entrada la prevenció dels efectius d'emergències i sobretot que quan se'n van declarar algun, els efectius van poder apagar les flames ràpidament i per tant, se'n va minimitzar l'afectació.

Un altre dels fets que va ajudar que sobretot la campanya forestal del 2015 fos menys dura que les anteriors van ser els episodis de pluges. A l'estiu es van registrar fortes precipitacions al Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà, que fins i tot van portar a inundacions a l'agost per exemple a Figueres i a principis de juny a Olot. Amb tot, però, les onades de calor viscudes durant l'estiu van comportar algun ensurt en forma de petits incendis.

El 21 de juliol es va declarar l'incendi més virulent de l'estiu, que va tenir lloc a Girona ciutat. En total van cremar 36 hectàrees de la zona de les Pedreres de Girona. Va suposar el ?desallotjament de 150 veïns dels barris de Torre Gironella, Torre Alfons XII i Sant Daniel. Set cases van quedar afectades, cinc de la zona de la façana i dos fins i tot de l'interior. Darrere d'aquest incendi hi va haver l'acció humana. Els Agents Rurals van confirmar que una cigarreta en va ser l'inici. De moment no n'ha transcendit el culpable, tot i que es va encarregar l'anàlisi de l'ADN per intentar aclarir-ho.

L'altre incendi que va afectar més superfície és el que va tenir lloc a Portbou, el 13 de juliol, i que va posar de nou sobre la taula la problemàtica del N-260, que es va haver de tallar per les flames i que va posar de nou -com el 2012 pels focs de l'Empordà- la por al cos dels veïns. En aquesta ocasió, però, van cremar 20,02 hectàrees de superfície, 15,3 protegides pel PEIN.

La desestacionalització

Les dades dels incendis del 2015 són positives i optimistes però cal recordar que malauradament s'està veient com els incendis s'estan desestacionalitzant. No cal anar gaire enrere per veure com incendis virulents s'han produït en època no estival. El març de 2014 es va declarar un incendi a Vall-llobrega que va cremar 359 hectàrees. A Vilopriu, el novembre del 2013 es va viure una situació similar i 500 hectàrees van quedar afectades.

Risc d'incendi aquest hivern

Els Bombers, per altra banda, alerten del risc d'incendi forestal i és que el 2016 s'ha iniciat gairebé com va acabar el 2015: amb poca pluja. El 4 de gener van caure les primeres gotes després de dos mesos sense senyals i van regar part de la província. El registre més alt va ser el de la Tallada, amb 6,9 litres per metre quadrat.

Bombers destaca la falta de precipitacions i la sequera, acompanyades d'unes temperatures més altes del normal. A més, la previsió augura que la sequera es pot allargar fins al març. Per això, des del cos d'emergències alerten d'un hivern amb risc d'incendi forestal.