Els Mossos d'Esquadra han detingut un 20,8% més de menors d'edat a les comarques gironines durant el 2015. El cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Josep Milan, ha detallat que han arrestat 290 menors, 50 més que durant el 2014 quan en van ser 240. Milan admet que és un increment "preocupant" i "una línia vermella" a combatre. Les dades policials indiquen que vuit de cada deu delictes comesos per menors són furts de telèfons mòbils, robatoris amb força o violència i danys a mobiliari urbà. Sovint, a més, els enxampen delinquint amb majors d'edat. Milan ha exposat que una de les vies per reduir aquest repunt és lluitar contra l'absentisme escolar perquè pot ser "l'inici del camí cap a la delinqüència".

Els Mossos d'Esquadra han detingut, durant el 2015, 290 menors. Són més que al llarg de l'any anterior quan, en total, en van arrestar 240. El cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Josep Milan, admet que aquest augment del 20,8% és "preocupant" perquè indica que cal bolcar esforços per evitar que aquests menors d'edats continuïn delinquint.

L'increment de detencions, però, no s'ha traduït en el mateix augment del nombre de denúncies. Segons ha detallat Milan, les denúncies amb delinqüents menors d'edat implicats han crescut un 0,8% d'un any per l'altre en relació a les 638 registrades el 2014. "Són fets en els que hi ha menors implicats, algunes vegades també acompanyats de majors d'edat", ha concretat el cap dels Mossos d'Esquadra a les comarques gironines.

La majoria de les vegades, els delinqüents juvenils furten telèfons mòbils o participen en robatoris amb força o amb violència. Una altra tipologia delictiva habitual són els relacionats amb el vandalisme, com els danys al mobiliari urbà. Aquests tipus de delictes representen el 78% del total de casos relacionats amb menors.

Tot i això, algunes vegades també s'ha detectat a la Regió Policial de Girona clans familiars que utilitzen els menors d'edats per traficar amb drogues. "Ho fan perquè saben que saben que no són imputables", exposa Milan. L'ús de menors per al tràfic d'estupefaents s'ha detectat aquest any en un operatiu antidroga al barri de Font de la Pólvora de Girona, segons Milan, no és habitual que a la demarcació les xarxes de delinqüents se serveixin de menors.

Entre els menors atrapats, hi ha alguns casos més preocupants perquè ja acumulen nombrosos antecedents i apunten cap a una vida de delinqüència. Per exemple, en el rànquing dels 15 multireincidents més actius de les comarques gironines hi figura un jove que encara no ha complert els 18 anys però ja ha estat detingut vuit vegades aquest any.

Combatre l'absentisme

Els Mossos d'Esquadra, a través de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC), participen en taules de conflictivitat juvenil, es coordinen amb la fiscalia i el jutjat de menors i també amb els ajuntaments per combatre l'absentisme escolar. Segons el comissari, és una lluita important "perquè l'absentisme provoca començar a tenir conductes transgressores i és l'inici del camí cap a la delinqüència".

"Ens preocupa l'absentisme escolar i ens preocupen els menors que mai han estat escolaritzats i formen part de famílies desestructurades", ha exposat Milan. En aquest sentit, recorda que en l'última operació que van fer a Figueres contra l'absentisme escolar van localitzar fins a catorze menors d'edat que havien de ser a classe però no hi havia anat.

"Ens sentim una mica impotents perquè penalment no podem fer res, però s'ha de treballar per fer veure a les famílies la importància d'integrar els nens dins el procés educatiu i evitar que estiguin al carrer", ha conclòs Milan.