SAP-UGT assegura que cinc policies han resultat ferits en la trifulga que hi va haver dimarts al vespre al barri de Sant Joan de Figueres durant la detenció d'un delinqüent habitual. El sindicat exposa que es van viure moments "d'extremada tensió" quan uns 300 veïns el barri van encerclar una parella de mossos de paisà que intentaven endur-se el sospitós emmanillat. Els agents van haver de demanar reforços i, tot i que hi van haver fins a trenta dotacions policials entre Mossos, Guàrdia Urbana i Guàrdia Civil, el sindicat denuncia que no es va poder restablir l'ordre públic fins 45 minuts després. Per això, anuncien que es personaran com a acusació particular i insta Interior a adoptar mesures per evitar situacions de risc.

SAP-UGT ha fet públic un comunicat de rebuig a la situació que es va produir durant la detenció d'una persona a la barriada de Sant Joan de Figueres, en la que diverses persones es van enfrontar a una dotació de paisà del cos de Mossos d'Esquadra que tenien l'ordre de detenir un delinqüent habitual.

Recorden que fins a 300 veïns del barri van encerclar els agents, que van haver de demanar reforços urgents. Fins a trenta dotacions policials entre Mossos d'Esquadra de Girona, Olot, La Bisbal i Girona, més efectius de la Guàrdia Urbana de Figueres i Guàrdia Civil van acudir a la petició de suport dels agents. Segons el sindicat, van caler 45 minuts per restablir l'ordre públic, en una situació "d'extremada tensió" i durant la qual alguns veïns van intentar treure per la força al detingut de l'interior d'un vehicle patrulla quan ja estava emmanillat. SAP-UGT detalla que durant els enfrontaments cinc policies van patir ferides.

A més, exposen que no és a primera vegada que es viuen moments d'enfrontament entre veïns i policia en aquest barri. "Aquest mateix any es va produir una situació gairebé idèntica en la que una dotació policial es va veure envoltada per un seguit de persones que volien impedir una detenció, i en aquella ocasió els agents es van veure obligats, fins i tot, a efectuar un tret a l'aire en perillar greument la seva integritat física", ressalta el sindicat.

SAP-UGT, en el marc de la campanya 'Tolerància Zero' envers la violència i contra les agressions als policies, considera que situacions com les descrites són totalment incompatibles amb el normal funcionament d'una societat democràtica en què cap persona es pot situar ni al marge ni per sobre de la llei. "Aquests fets fan molt difícil que els cossos policials puguin complir la seva funció de garants dels drets i llibertats de tots els ciutadans", ressalten.

Per això, el sindicat insta tots els actors institucionals implicats a ser conscients de la gravetat d'aquestes situacions, així com els riscos generats tant als professionals de la policia com als ciutadans. Per aquest motiu, anuncien que el gabinet jurídic de la UGT de Catalunya es personarà com acusació particular per aconseguir una sentència amb tota la contundència possible.

SAP-UGT reclama al Departament d'Interior que faci costat als agents del cos de Mossos d'Esquadra i adopti també les actuacions legals pertinents perquè aquests fets no es tornin a repetir.