La Guàrdia Civil ha intervingut a Camprodon (Ripollès) l'arsenal més gran d'armes, munició i explosius trobat mai a les comarques gironines. La intervenció policial s'ha saldat amb 217 armes decomissades -entre armes de guerra, metralladores, pistoles, revòlvers i escopetes- i més de 300 quilos d'explosius neutralitzats. En l'operatiu 'Òxid', els agents han detingut dos homes, els artífexs de l'anomenat Museu de la Retirada, com a suposats autors de delictes de dipòsit d'armes. El tinent coronel de la Guàrdia Civil a Girona, Jorge Cumba, ha assegurat que és un arsenal amb una "gran capacitat mortífera" i amb un "alt risc d'explosió" perquè molts artefactes eren antics i inestables.

Els explosius han estat destruïts a la base militar General Ávarez de Castro de Sant Climent Sescebes.

L'operació 'Òxid' va començar el mes d'agost, quan la Guàrdia Civil va començar a rebre informacions que apuntaven que es dos artífexs de l'anomenat Museu de la Retirada de Camprodon -una col·lecció privada oberta al públic- podien tenir un gran dipòsit d'armes, munició i explosius. El dispositiu ha esclatat aquesta setmana quan els agents han escorcollat, a la mateixa població, tant el lloc d'exposició com els habitatges dels dos homes que han acabat detinguts.

Dilluns, els agents del cas i membres del GEDEX (Tècnics de desactivació d'explosius acompanyats de gossos detectors, van fer quatre entrades i registres. El resultat ha estat el decomís d'armes i explosius més gran que s'ha fet mai a les comarques gironines i un dels més importants de Catalunya. Segons ha explicat el tinent coronel de la Guàrdia Civil a Girona, Jorge Cumba, els detinguts són amants de les armes que s'havien dedicat a anar col·leccionant peces i han acabat tenint un dipòsit "perillós".

En concret, han decomissat 37 armes de guerra, 10 armes metralladores, 95 pistoles de diferent calibre, 30 revòlvers, 35 escopetes o 10 armes d'avantcàrrega. "Tenien una gran capacitat mortífera i, a més, tenia munició per a pràcticament totes les armes que hem intervingut", ha explicat Cumba. Hi ha armes històriques -falta esclarir si originals o rèpliques- i, fins i tot, una peça feta de forma artesanal amb peces del motor d'un cotxe.

La Guàrdia Civil ha volgut deixar clar que els detinguts no tenen cap tipus de vinculació amb el terrorisme ni tampoc amb el tràfic d'armes a escala internacional. "No són delinqüents ni criminals, són persones amants de les armes i amb avidesa per al col·leccionisme", ha detallat. Tot i això, ressalta que acabar creant un arsenal d'aquestes característiques és il·legal i cap particular pot tenir-lo a l'estat sota cap concepte ni llicència d'armes. "Tenien llicències de caça que afecten algunes peces però les armes de guerra no es poden tenir a casa", ha detallat.

Artefactes explosius al soterrani

La part més perillosa de l'arsenal són els explosius. En total, han intervingut granades i morters amb una càrrega global de més de 300 quilos d'explosiu. Hi ha 296 detonadors, 19 espoletes, 97 granades de mà, 22 espoletes de granades, 50 projectils d'artilleria de gran calibre, projectils de morter i un rotlle de metxa lenta.

"Hi havia risc d'explosió, sobretot perquè són artefactes vells i inestables", ha detallat el tinent coronel. Els explosius no estaven esposats al museu -de fet, de tot l'arsenal decomissat, només tres peces provenien de l'exposició i la resta estaven als domicilis- però estaven emmagatzemats, majoritàriament, al soterrani del detingut de més edat i sense cap tipus de mesura de seguretat per evitar incidents, segons ha explicat el tinent Agustín Gómez.

Un cop trobats i intervinguts, amb la màxima precaució, la Guàrdia Civil va traslladar els artefactes a la base militar de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà) on els han desactivat o neutralitzat.

Ara, totes les armes estan a disposició del Jutjat d'instrucció número 1 de Ripoll, que ha assumit el cas i en els propers dies haurà de citar a declarar els dos detinguts, que ja estan en llibertat a l'espera de passar a disposició del jutge. En paral·lel, han obert un expedient administratiu per revocar-los les llicències d'armes que tenen.

La Guàrdia Civil també seguirà la pista de les armes que siguin susceptibles d'haver-se utilitzat en algun delicte i faran anàlisis balístiques, tot i que moltes provenen del mercat negre i tenen el número de sèrie esborrat. "Ells no han parlat gaire però recorren al comodí del mort i diuen que persones que ja han mort els hi van donar moltes de les armes", ha concretat el tinent coronel. No consta que, més enllà de comprar-ne, els detinguts intentessin vendre mai una arma.

La Guàrdia Civil ha fet balanç de l'operatiu aquest dijous en roda de premsa. El subdelegat del govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, ha detallat que ha estat un operatiu "brillant" i molt important per salvaguardar la seguretat pública.

Matxet a Mieres

La Guàrdia Civil, a través del Servei de Protecció de la Natura (Seprona), va comissar un matxet de grans dimensions, una trampa per caçar animals i un ocell dissecat a la Fira d'Intercanvi de Mieres (Garrotxa) que es va celebrar el 8 de novembre passat. Enguany era la 30a edició i es van prendre mesures especials per evitar l'intercanvi d'animals després que l'ONG animalista Libera! denunciés que en anteriors edicions s'havia vulnerat la llei. A banda de confiscar aquests articles, els agents van aixecar acte i ho van comunicar a les administracions corresponents perquè tiressin endavant les denúncies. En el cas del propietari del matxet, denunciat per tinença il·legal d'arma blanca, pot haver de pagar una multa administrativa de fins a 300 euros.

Pren Puig, un dels membres de l'Associació Cultural La Fulla, entitat organitzadora, explica que el que es van endur eren "antiguitats" i que la mateixa ONG animalista els va felicitar posteriorment pel bon funcionament. Calculen que enguany van tenir uns 2.000 visitants. De cara a la pròxima edició, tenen previst insistir en no portar animals i també en demanar que no es duguin armes o objectes bèl·lics. L'any passat van presentar-se els Agents Rurals, alertats també per la mateixa ONG. En aquell cas, però, no es va fer cap comís, segons els organitzadors.