Els Mossos instrueixen gairebé 11.000 denúncies per violència masclista fins l'octubre

En els deu primers mesos de l'any han mort sis dones, quatre de les quals vivien amb l'agressor, i cap havia interposat una denúncia

25.11.2015 | 08:21
Una pancarta contra la viòlencia de gènere.

Els Mossos d'Esquadra han instruït des de principis d'any fins a l'octubre un total de 10.918 denúncies per violència masclista en l'àmbit de la parella, un 0,7% menys que l'any anterior, quan se'n van presentar 10.995. Des del gener fins al 25 de novembre de 2015 han mort 6 dones a mans de les seves parelles o exparelles. En un cas, l´agressor va matar dos dels seus fills. En el mateix període de l´any anterior van ser assassinades 14 dones. Quatre dels agressors han estat detinguts, mentre que els altres dos es van suïcidar. En cap dels casos hi havia denúncies anteriors a cap cos policial i no existien mesures judicials de protecció. Quatre de les sis dones mortes convivien amb el seu homicida.

Durant l´any 2015 s´han realitzat 4.288 detencions per violència masclista en l´àmbit de la parella. La majoria dels agressors tenen entre els 21 i 50 anys, franja d´edat que coincideix amb la de les víctimes ateses.

Per tipus de delictes, la violència psicològica (amenaces, coaccions, vexacions i tracte degradant/vexatori) suposa gairebé la meitat de les denúncies, un 48%. La violència física (lesions lleus, lesions greus i temptatives d´homicidi) representa el 37% de la violència masclista en l´àmbit de la parella. La violència sexual (abusos i agressions sexuals dins la parella o exparella) suposa un 2%.

Els altres tipus de violència com els delictes relacionats amb drets i deures familiars (impagaments de prestacions), detencions il·legals, danys i descobriment i revelació de secrets representen un 13%. Precisament en aquest últim àmbit s'han gairebé duplicat els casos, passant de 36 a 71. Aquest augment mostra una tendència a l´alça que ja es va manifestar l´any anterior i que està associat a l´ús d´internet i de les xarxes socials i a la difusió d´imatges o informació compromesa i de caràcter confidencial entre la víctima i l´agressor, entre els quals hi ha o hi ha hagut una relació sentimental. Aquest augment de denúncies podria estar motivat per una major difusió i informació dels riscos d´internet i de les xarxes socials en casos de parelles o exparelles sentimentals. L´any 2.015 s´han realitzat un total de 3.586 presentacions i col·loquis en aquest àmbit amb una totalitat de 102.456 assistents.

10.153 seguiments a víctimes

El 96% de les víctimes ateses durant l´any 2015 són majors d´edat, de les quals
un 85% es concentren tenen entre 21 i 50 anys. Des del mes de gener es registra un descens generalitzat de víctimes en totes les franges d´edat, excepte a partir de la franja dels 61 anys on s´observa un lleuger increment respecte el mateix període de l´any anterior.

Els Grups d´Atenció a la Víctima dels Mossos han realitzat en els deu primers mesos de l'any un total de 10.153 seguiments a víctimes de violència masclista en l´àmbit de la parella. D´aquests seguiments, 6.648 corresponen a víctimes que tenen mesures de protecció acordades pels jutjats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema