Els Mossos d'Esquadra han instruït des de principis d'any fins a l'octubre un total de 10.918 denúncies per violència masclista en l'àmbit de la parella, un 0,7% menys que l'any anterior, quan se'n van presentar 10.995. Des del gener fins al 25 de novembre de 2015 han mort 6 dones a mans de les seves parelles o exparelles. En un cas, l’agressor va matar dos dels seus fills. En el mateix període de l’any anterior van ser assassinades 14 dones. Quatre dels agressors han estat detinguts, mentre que els altres dos es van suïcidar. En cap dels casos hi havia denúncies anteriors a cap cos policial i no existien mesures judicials de protecció. Quatre de les sis dones mortes convivien amb el seu homicida.

Durant l’any 2015 s’han realitzat 4.288 detencions per violència masclista en l’àmbit de la parella. La majoria dels agressors tenen entre els 21 i 50 anys, franja d’edat que coincideix amb la de les víctimes ateses.

Per tipus de delictes, la violència psicològica (amenaces, coaccions, vexacions i tracte degradant/vexatori) suposa gairebé la meitat de les denúncies, un 48%. La violència física (lesions lleus, lesions greus i temptatives d’homicidi) representa el 37% de la violència masclista en l’àmbit de la parella. La violència sexual (abusos i agressions sexuals dins la parella o exparella) suposa un 2%.

Els altres tipus de violència com els delictes relacionats amb drets i deures familiars (impagaments de prestacions), detencions il·legals, danys i descobriment i revelació de secrets representen un 13%. Precisament en aquest últim àmbit s'han gairebé duplicat els casos, passant de 36 a 71. Aquest augment mostra una tendència a l’alça que ja es va manifestar l’any anterior i que està associat a l’ús d’internet i de les xarxes socials i a la difusió d’imatges o informació compromesa i de caràcter confidencial entre la víctima i l’agressor, entre els quals hi ha o hi ha hagut una relació sentimental. Aquest augment de denúncies podria estar motivat per una major difusió i informació dels riscos d’internet i de les xarxes socials en casos de parelles o exparelles sentimentals. L’any 2.015 s’han realitzat un total de 3.586 presentacions i col·loquis en aquest àmbit amb una totalitat de 102.456 assistents.

10.153 seguiments a víctimes

El 96% de les víctimes ateses durant l’any 2015 són majors d’edat, de les quals

un 85% es concentren tenen entre 21 i 50 anys. Des del mes de gener es registra un descens generalitzat de víctimes en totes les franges d’edat, excepte a partir de la franja dels 61 anys on s’observa un lleuger increment respecte el mateix període de l’any anterior.

Els Grups d’Atenció a la Víctima dels Mossos han realitzat en els deu primers mesos de l'any un total de 10.153 seguiments a víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella. D’aquests seguiments, 6.648 corresponen a víctimes que tenen mesures de protecció acordades pels jutjats.