L'Audiència de Girona ha jutjat l'administrador i l'apoderada de la residència Catalunya de Figueres acusats d'estafar un ancià amb deteriorament cognitiu que estava ingressat al geriàtric els anys 2008 i 2009. Fiscal i acusació particular demanen per a Carlos Luis Casabón i Ana Requesens una pena de 3 anys i 6 mesos de presó i sostenen que es van aprofitar del desemparament de la víctima per fer moviment bancaris, usar les propietats que l'ancià tenia a Ordis, carregar despeses personals als seus comptes i convertir-se en beneficiaris d'una pòlissa de vida de 69.000 euros. Els processats ho neguen i asseguren que l'ancià era "autònom i independent" i prenia les seves pròpies decisions financeres.

Segons el fiscal i l'acusació particular que representa la família de la víctima, l'any 2008 Casabón actuava com a gerent de la residència Catalunya de Figueres i l'altra acusada, Ana Requesens, era administradora. El 17 de gener d'aquell any, un veí d'Ordis que patia un procés de deteriorament cognitiu va ingressar a la residència d'ancians.

Les acusacions sostenen que els dos processats es van aprofitar de l'estat mental de la víctima per accedir als seus números de compte i a les seves propietats i fer moviments en benefici propi. Per actuar amb total impunitat, asseguren les acusacions, van posar traves a la relació de l'ancià amb la família que li quedava -una germana i nebots- que vivien a Barcelona. "Estava molt desorientat i el manipulaven contra nosaltres", ha afirmat una de les nebodes de l'ancià.

Mantenint lluny la família, Casabón va anar a trobar l'aleshores alcaldessa d'Ordis a demanar-li les claus de les propietats de la víctima, presentant un paper signat per l'ancià que li atorgava el poder d'"autoritzar i desautoritzar a terceres persones" per fer ús de les finques. Segons les acusacions, l'acusat va utilitzar les claus per fer activitats agrícoles als terrenys i, fins i tot, va intentar llogar alguna propietat.

Les nebodes de l'ancià han explicat al judici que en una ocasió van anar al poble després de visitar el seu oncle a la residència i van sentir "música i xivarri" a casa seva. Quan van trucar a la porta, va obrir l'acusat que "tan bon punt ens va reconèixer, ens va tancar la porta als morros i no va obrir més". "De dins sortia música i hi havia més gent, no sé si estaven fent una festa", ha exposat la neboda.

L'estafa, indiquen les acusacions, no es va limitar només a l'ús o a l'intent de llogar les propietats. També els acusen d'haver-se aprofitat del deteriorament mental de l'ancià per fer moviments bancaris.

D'aquesta manera, el 23 de maig del 2008 van acompanyar l'intern fins al banc i van fer que traspassés 124.000 euros d'un número de compte a quatre llibretes diferents d'una altra entitat bancària. També el van fer contractar i signar una pòlissa d'una assegurança de vida que llegava 69.000 euros a Casabón quan l'ancià morís.

Els responsables del geriàtric -continuen les acusacions- es van posar d'acord per utilitzar els comptes de l'ancià per cobrir despeses pròpies. Van carregar un total de 10.910 euros durant els mesos de juny a octubre del 2008 en concepte d'arquitectes o mudances i, entre juny del 2008 i abril del 2009, va acumular despeses per valor de 5.700 euros a un altre compte.

Les nebodes relaten, també, que quan un jutge ja havia declarat incapaç l'ancià, els acusats encara van dur la víctima al banc dos dies seguits (el 15 i el 16 d'abril del 2009) a retirar un total de 4.200 euros.

La suposada estafa es va destapar quan les nebodes de l'ancià van aconseguir la incapacitat de l'home. "Quan em van designar tutora i vaig tenir accés als números de compte, vaig veure tots els moviments que el meu oncle no havia pogut fer", ha explicat la neboda que assegura que, mentre la víctima va estar a la residència, els processats el van manipular per "posar-lo en contra de la família".

Independent i autònom

Els acusats, en canvi, exposen que l'ancià era totalment "autònom i independent" i prenia les seves pròpies decisions financeres. Casabón i Requesens asseguren que es van encarregar de "cuidar" l'avi i d'acompanyar-lo al metge o al banc si ho demanava, però que mai el van influir per fer res contra la seva voluntat.

Casabón ressalta que es van fer amics i que sovint anava a les propietats de l'ancià a Ordis per ordre d'ell, a netejar el pati, a donar menjar al gos i a les gallines o a estassar les males herbes. "Sí que va signar uns poders perquè gestionés els seus assumptes si ell algun dia no ho podia fer, però no els vaig fer servir mai", ha explicat l'acusat.

Segons els processats, l'ancià i la seva família tenien molt mala relació. "Ell sempre deia que odiava la seva família i que no volia saber res d'ells", ha explicat Requesens. Per això, diuen, tractaven amb certa hostilitat les nebodes "les poques vegades" que anaven a la residència a veure l'intern.

L'acusada ha reconegut que va acompanyar l'ancià al banc a treure 4.200 euros en efectiu. Segons ha justificat, la família havia amenaçat amb endur-se'l a una altra residència -com finalment van fer- i va decidir anar amb ell a buscar els diners en efectiu per cobrir la mensualitat del geriàtric i altres despeses que faltaven per pagar. "Ho fem habitualment perquè a vegades, després, no ens paguen el mes", ha argumentat.

El fiscal i l'acusació particular inicialment una pena de 3 anys i 6 mesos de presó i una multa de 3.240 euros per un delicte d'estafa. En matèria de responsabilitat civil, la fiscalia demana una indemnització de 4.200 euros (els diners que van treure del banc un cop l'ancià ja estava incapacitat) mentre que l'acusació particular reclama 90.000 euros pels 69.000 euros de l'assegurança que encara estan paralitzats al banc i les despeses injustificades que van carregar al compte de l'ancià.

Les defenses sostenen que els acusats no han comès cap delicte i demana que els absolguin. El cas, que s'ha jutjat aquest dimecres a la secció quarta de l'Audiència de Girona, queda vist per a sentència.