L'exèrcit investiga per què uns projectils van sobrepassar els límits del camp de tir i van caure en boscos d'Espolla (Alt Empordà) i a tocar d'un mas durant unes maniobres a la base militar de Sant Climent Sescebes. Els veïns de la zona han trobat més d'una dotzena d'impactes, arbres trencats i nombrosos casquets de morter dispersos per la muntanya. Fins i tot, la propietària del mas va fer fotos del moment, en què s'aprecia com una bateria de projectils explosionen a uns 200 metres de la casa. Els afectats diuen que no és el primer cop que això passa, asseguren que viuen amb por i critiquen que Defensa ha fet el sord cada vegada que s'han queixat. Els dos ajuntaments demanaran explicacions.

Va passar ara fa una setmana, però la Salomé Wimille encara té la por al cos. Viu en un mas aïllat a la zona dels Vilars d'Espolla (Alt Empordà) i dimecres passat li van caure tota una bateria de projectils a tocar de casa. "Vaig sentir una explosió molt forta i em vaig tancar a dins de casa; després n'hi va haver més i vaig fer fotos perquè es veiés que havien caigut molt a prop", explica mentre ensenya les imatges.

Els morters van sortir de la base de Sant Climent Sescebes, on els militars hi feien maniobres de tir, però van superar els límits del camp i van caure en finques particulars. N'hi va haver un que va explotar a 185 metres del mas on viu la Salomé i els altres, els que es van disparar en bateria, van impactar a uns 230 metres de la casa.

"Vaig trigar tres dies a anar al bosc", explica la propietària. I quan hi va pujar, acompanyada d'altres veïns dels Vilars, van trobar fins a una dotzena d'impactes. Els morters van esberlar arbres i van deixar forats d'uns dos metres de diàmetre al terra. "A més, per tot arreu està ple de restes de projectils", diu Salomé Wimille.

Els propietaris han fet un mapa dels llocs on van impactar els morters -sobre terreny, senyalitzats amb bosses de plàstic- i l'han enviat a l'Ajuntament. Però ara l'hauran d'ampliar. I és que avui la Salomé, acompanyada d'un altre veí, en Martijn Van Der Berg, han trobat més forats, casquets de morter i restes de munició que abans no havien vist.

"No és el primer cop que passa, al 2013 ja vam avisar, perquè vèiem com les bales sobrepassaven el camp de tir; aleshores ens van dir que no tornaria a passar, però ja es pot veure com no ha estat així", explica Van Der Berg. I hi afegeix: "Això és perillós i sembla que no faran res fins que realment pugui arribar a passar una desgràcia".

"Som professionals"

L'alcalde d'Espolla, Carles Lagresa, explica que no és el primer cop que rep queixes perquè hi ha projectils que surten fora de la zona del camp de tir. "Però la setmana passada els veïns estaven realment preocupats, perquè els baixaven els morters realment a prop", concreta Lagresa.

Des de l'Ajuntament, després de rebre la trucada de Wimille, van trucar a la base militar Álvarez de Castro de Sant Climent per veure què havia passat. "La resposta va ser que eren professionals i que estaven fent punteria, però crec que aquest cop és evident que els morters es van desviar", explica l'alcalde. El consistori ja ha tramès una queixa formal a la base militar i demà a les dotze del migdia es reunirà amb el coronel.

Lagresa diu que, entre d'altres, demanarà als militars que quan facin maniobres de tir, s'estalviïn de llançar els morters tan a prop del límit. "El camp de tir té prop de 800 hectàrees; per fer-lo, se'n van expropiar 350 d'Espolla", precisa. La resta, pertanyen a Sant Climent Sescebes i a Cantallops.

L'alcalde també lamenta que els límits del camp de tir no estiguin degudament marcats. De fet, assegura que quan es fan maniobres l'exèrcit posa guàrdies a les pistes principals que creuen la muntanya, i hi ha alguna senyal, però que sí que "és veritat que no es fa un control absolut, perquè hi ha molts corriols o senders que arriben directament al camp de tir, i algú es pot despistar i trobar-s'hi al mig".

Quan es fan maniobres (de fet, aquest dijous se n'han fetes) des de la base militar s'avisa els ajuntaments del voltant via fax. A partir d'aquí, els consistoris alerten els veïns via whatsapp, facebook o bé amb un ban que pengen al taulell municipal. "Però a vegades, sí que és cert que no tothom se n'assabenta", explica Lagresa.

Les queixes per les maniobres al camp de tir no arriben només des d'Espolla. A Sant Climent Sescebes, els veïns de Vilartolí també asseguren viure la mateixa situació. Per això, des d'aquest consistori també es demanaran explicacions.

L'exèrcit obre una investigació

L'exèrcit ha obert una investigació per esclarir l'incident. La investigació la duu a terme el regiment de la base de Sant Climent Sescebes i fonts de l'exèrcit detallen que faran públics els resultats a través d'un comunicat entre aquest dijous i divendres.

Els militars asseguren que el camp de maniobres de la base està "perfectament delimitat i marcat" tot i que no hi ha cap tanca perimetral. En aquest espai, detallen, s'hi fan pràctiques i maniobres de forma habitual, també amb foc de morter, i es compleixen totes normatives de seguretat.

Tot i això, no descarten que s'hagi pogut produir algun accident i estan avaluant si s'han pogut escapat projectils durant alguna de les pràctiques al camp de tir.

Fonts de l'exèrcit de terra recorden que reben queixes recurrents de veïns propers a la base i que cada vegada han obert una investigació per descobrir-ne les causes i corregir qualsevol problema detectat. Afegeixen, però, que en bona part dels casos les queixes no estaven fonamentades.