Nou pas enrere en la salut laboral i la prevenció de riscos a les empreses gironines. Segons dades del departament d'Empresa i Ocupació, a Girona es van registrar, entre gener i setembre, 6.658 accidents de treball amb resultat de baixa, fet que suposa un increment del 12,7% respecte al mateix període de l'any passat. Del total d'accidentats, 5 van morir (amb un creixement interanual del 25%) i 53 van resultar ferits greus (+32%).

Les xifres situen Girona com la demarcació catalana amb un increment més fort de l'accidentalitat a la feina, que duplica la mitjana catalana (6,5%).

Per comarques, destaquen els augments dels accidents laborals al Gironès (+17,3% anual) i l'Alt Empordà (13,14%). L'única comarca de Girona on baixen els accidents laborals és la Cerdanya (-4,67%).

L'increment dels accidents laborals a la província gironina segueix la tendència del conjunt de Catalunya, on la pujada de la contractació laboral ha provocat també un increment de les baixes per accident.

No obstant això, els accidents creixen més que no pas l'ocupació creada. En aquest sentit, l'índex d'incidència, una taxa que relaciona el nombre d'accidents per cada 100.000 afiliats a la Seguretat Social, creix tant a les comarques de Girona com en el conjunt de Catalunya.

També en aquesta estadística, Girona surt mal parada, ja que es tracta de la demarcació catalana on més probabilitat hi ha que un treballador resulti accidentat. Segons aquest índex, més del 3,5% dels treballadors gironins va patir l'any passat un accident de treball que va provocar un període de baixa.

Aquest índex indica que la probabilitat de tenir un accident laboral a Girona és un 17,5% superior a la mitjana catalana.

Bartomeu Compte, secretari general de CCOO a Girona, apunta que darrere de l'increment de la sinistralitat hi ha "diversos factors". D'una banda, el fet que "la seguretat suposa un cost per a l'empresa, i moltes segueixen retallant despeses", però també alerta que "els ritmes i càrregues de treball a moltes companyies no paren de pujar, amb la qual cosa les possibilitats de patir un accident es disparen".

Així mateix, el representant de CCOO explica que la precaritat laboral creixent ha deixat molts treballadors indefensos i "amb ?menys força per reivindicar mesures de prevenció".

Fa pocs dies, en una jornada organitzada per la patronal gironina FOEG, un expert del Departament d'Empresa i Ocupació va incidir en la prevenció i en la importància de destinar-hi recursos humans i econòmics per tal de reduir els riscos.

Altres experts, com Jordi Fabrellas, vicedegà del Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona insisteixen en la importància de la formació en la cultura preventiva.

"Amb legislar i sancionar les empreses no n'hi ha prou", assegurava en un article en aquest mateix diari.

De moment, les dades apunten que a Catalunya, i sobretot a Girona, queda molta feina per fer.