Un 22% dels accidents mortals a muntanya entre l'any 2000 i el 2015 a Catalunya ha estat de persones que practicaven senderisme. El caporal del grup d'Intervenció en Muntanya del cos dels Mossos d'Esquadra, Joan Perucha, ha assenyalat que "la majoria acostumen a ser en vies no excessivament difícils, persones que practiquen activitats sense un risc elevat". En aquest sentit, ha afegit que "acostumen a ser persones sense nivell tècnic elevat, però que pateixin algun accident totalment involuntari com ensopegar, equivocar-se de ruta o un despreniment de roques". La Unitat d'Intervenció en Muntanya de Mossos d'Esquadra ha fet unes 550 intervencions durant el 2015.

L'augment de les persones que practiquen esports en la muntanya s'ha multiplicat exponencialment els últims anys. Això, diu Perucha, "ha fet que el nombre d'accidents hagi augmentat". Els diferents cossos de seguretat, Mossos i Bombers, fan campanyes de seguretat per formar a la gent perquè vagin a la muntanya preparada, amb la formació adequada i el material adient.

La Unitat de Muntanya dels Mossos ha fet uns 550 serveis al llarg del 2015. El caporal de la Unitat a la Seu d'Urgell, Ricard Cabré, manifesta que "el grup fa de policia judicial a llocs de difícil accés on altres Mossos no poden arribar, fem aixecament de cadàvers". A part d'aquestes tasques la Unitat també s'encarrega del patrullatge en zones muntanyoses del país i de l'elaboració d'informes tècnics sobre instal·lacions esportives.

Perucha ha destacat que gairebé la meitat de les seves intervencions són de les anomenades de seguretat ciutadana. Això és, "patrullatge pels refugis de muntanya, estacions d'esquí a l'hivern o activitats esportives on s'acumula molta gent com curses de muntanya". El cos, a més, col·labora amb bombers en la recerca de persones desaparegudes a la muntanya.

Cabré explica que el grup està dividit en tres unitats d'intervenció. Una unitat que es troba a Sabadell i que està formada per dos comandaments i deu persones operatives que s'ocupen de la zona de les comarques de Girona, Tarragona i part de Lleida; una altra unitat a la Seu d'Urgell amb vuit agents que s'ocupen d'Alt Urgell, Cerdanya, Ripollès i Berguedà; i una unitat amb vuit persones a Vielha que s'ocupen de la Vall d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i Pallars Jussà.