Una explosió? Un somni? Què són aquests tremolors? Preguntes que es feien molts veïns sobretot de la província de Girona quan passaven set minuts de dos quarts de dues de la matinada de dimecres a dijous. Era un terratrèmol. El sisme es va produir davant del golf de Roses, a cinc quilòmetres de profunditat a prop del cap Norfeu. Es va fer sentir en municipis de la demarcació però també de poblacions situades a més de cent quilòmetres, sobretot costaneres, de Barcelona i de França. La concentració d'edificis alts va facilitar que es pogués percebre tot i la distància.

El sisme es va deixar notar, per exemple, a Roses, Sant Pere Pescador, Blanes, Figueres, Torroella de Montgrí i fins i tot a Mataró, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat o Viladecans. El tremolor, però, no es va aturar en amb el sisme sinó que des de l'hora del primer moviment fins a les sis de la matinada, aproximadament, es van arribar a produir set rèpliques de menys intensitat, d'entre 1 i 1,5 graus, que ja es van percebre només a prop de l'epicentre davant de Sant Pere Pescador i l'Escala.

El telèfon d'emergències va anar de bòlit, així com les policies locals dels municipis més propers. I és que el sisme, amb latitud 42.1769, longitud 3.1635 i una profunditat de 6 quilòmetres va afectar molts habitants, ja que era en una hora que encara hi havia gent desperta o que s'acabava de posar al llit feia poca estona i van tenir un fort ensurt.

Les xarxes socials de seguida van començar a bullir amb comentaris sobre què havia passat. Sortosament, malgrat el fort ensurt i que molts veïns se'n van anar a les comissaries de les policies locals a veure què havia passat, no es van haver de lamentar danys ni ferits.

El telèfon d'emergències 112 de Catalunya va rebre 195 trucades de veïns alarmats pel moviment sísmic. Alguns ciutadans es van trobar amb llibres per terra, algun moble que se'ls havia mogut o que, mentre eren al llit, se'ls movia.

La majoria dels avisos que el 112 va rebre van ser de Girona ciutat, que es troba en plenes Fires i segurament això hi va ajudar, ja que hi havia molta gent encara desperta a aquelles hores de la matinada perquè ahir era festiu a Girona. Això va provocar que la capital liderés el nombre de trucades al 112, amb un total de 75. La resta d'avisos van ser de Barcelona ciutat, amb 41, des de Roses se'n van produir deu; a Castelló d'Empúries van trucar 8 persones i a Llançà, 4.

Molts veïns van alertar que s'havien despertat perquè havien sentit com una explosió, d'altres van dir als serveis d'emergències que tot s'havia mogut i alguns no entenien què passava i s'havien espantat. Amb tot, força ciutadans de la zona van sortir al carrer fruit de l'ensurt causat pel moviment sísmic i també per comprovar que casa seva no havia patit cap tipus de dany estructural. Cal dir, però, que no s'aconsella fer això en el moment del sisme perquè pot caure algun objecte a sobre de la persona en cas que s'haguessin produït danys.

En prealerta pel sisme

Arran del moviment sísmic Protecció Civil va emetre una Prealerta del Pla Sismicat pel sisme, que va comptar amb diverses rèpliques. Protecció Civil de la Generalitat, mitjançant el CECAT, va mantenir contacte amb policies locals de la zona i altres cossos d'emergències per descartar ferits i danys materials.

Cal dir que ahir en el moment del sisme, els estaments competents van apuntar que el moviment havia estat de 3,9 graus de magnitud però a mig matí, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) va comunicar al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat que l'havia revaluat en una magnitud de 4,3 graus en l'escala de Richter. Es tracta del segon sisme en un mes a la costa de l'Alt Empordà.