La celebració del cinquè aniversari del club Paradise va quedar interrompuda ahir per un gran operatiu policial contra 11 prostíbuls de l'Alt Empordà. En el marc de l'«Operació Dignitat» -coordinada per la Fiscalia provincial d'Estrangeria-, 212 agents de la Unitat contra les Xarxes d'Immigració i Falsedat Documental (Ucrif en les seves sigles en castellà) del Cos Nacional de Policia i membres de la Inspecció de Treball van fer una identificació massiva de 396 meretrius que exercien en els bordells a fi de determiar si s'estava cometent un frau a la Seguretat Social. Es van detenir vuit persones, que es van acollir al dret a no declarar i van quedar en llibertat. Es tracta d'una detenció tècnica perquè en no estar judicialitzat el cas no hauran de declarar davant un magistrat.

La Policia Nacional va iniciar la investigació d'aquest cas el passat mes de gener però l'operatiu d'ahir busca pressionar els prostíbuls per la via econòmica, ja que les actes instruïdes per la Inspecció de Treball per delictes contra la Seguretat Social poden suposar importants multes adminstratives -si no la presó- per als responsables dels bordells. Una de les claus es troba en les consumicions pagades pels clients a les prostitutes, ja que en la majoria dels locals el preu es reparteix al cinquanta per cent entre elles i el club i la jurisprudència reconeix això com una retribució que hauria de ser declarada i que demostra una relació laboral. Menció a part és el fet que que les meretrius no estan donades d'alta a la Seguretat Social per l'absència d'una regulació específica d'aquest ofici que s'exerceix en l'al·legalitat, ni tenen un contracte de treball que avali la seva relació amb el club, tot i que sí han de complir normes horàries i instruccions.

La major part de la clientela d'aquests prostíbuls prové de França, la Policia Nacional té comprovat que el 63 per cent dels vehicles que hi arriben tenen matrícula del país veí, però el que els investigadors pretenen determinar és la rendibilitat que generen aquests locals i si aquesta es fonamenta en l'explotació sexual de les dones i, per tant, en un delicte contra els drets dels treballadors.

Les informacions obtingudes fins al moment apunten que cada meretriu ha de pagar diàriament el preu de la «plaça» en el bordell on exerceix -el preu varia en funció del local-, un preu per cada client amb qui pugen a l'habitació i la manutenció en el cas d'aquelles que s'allotgen al prostíbul. A més, els propietaris dels establiments es beneficien del cinquanta per cent de les que cospes a les quals són convidades les dones, els cobren els kits sexuals -llençols i preservatius.

Hi ha el fet també que en molts casos no s'accepta que els clients paguin a les prostitutes amb targeta, cosa que beneficia un possible blanqueig de capitals i dificulta provar la relació laboral de les dones amb el club.

Cas obert

La identificació massiva dels agents també va servir per entrevistar les possibles víctimes d'explotació sexual a fi de recollir informació que pugui determinar l'existència de delictes contra els drets dels treballadors.

L'últim operatiu policial contra la prostitució que va viure la comarca s'emmarcava en l'Operació Pompeya, dirigida per l'Audiència Nacional i que es va dur a terme de forma simultània a tota Espanya. Aquell operatiu va crear una nou model d'atac a aquest sector en posar el focus sobre la part comptable i finançera per centrar-se en trobar indicis de blanqueig de capitals.