El fiscal demana penes de fins a 9 anys de presó per als integrants d'un grup que traficava amb armes a les comarques gironines. La Guàrdia Civil va desarticular la banda a finals del 2012, en una operació simultània a la Garrotxa i la Selva. Es creu que els detinguts rehabilitaven armes de foc inutilitzades o en compraven al mercat negre -algunes, a l'estranger- per després fer negoci revenent-les. Durant els escorcolls, els agents van trobar un autèntic arsenal als domicilis i garatges dels imputats. Entre d'altres, més d'una vintena d'armes (pistoles, carabines i revòlvers), fins a 8.000 cartutxos, silenciadors o 3,3 quilos de pólvora. En total hi ha vuit acusats, dels quals quatre són compradors.

L'operatiu policial contra el tràfic d'armes, que ara arribarà a judici, va tenir lloc el 27 de febrer del 2012. Aquell dia, la Guàrdia Civil va fer entrades i escorcolls simultanis a Olot, Joanetes, Sant Esteve d'en Bas, Castellfollit de la Roca (tots aquests, a la Garrotxa) i també a Lloret de Mar. En aquests municipis, els quatre acusats a qui el fiscal considera integrants de la banda hi tenien habitatges, locals o garatges.

En aquests diferents llocs, els agents van arribar a comissar-hi un veritable arsenal d'armes i munició. No només pistoles, revòlvers i carabines llestes per disparar, sinó també multitud de peces (com canons, cilindres o carregadors). Es creu que els integrants de la banda rehabilitaven armes que estaven inutilitzades o bé en compraven al mercat negre per després revendre-les. Algunes pistoles, fins i tot, s'havien adquirit a l'estranger (en especial, a França).

Segons recull l'escrit del fiscal, la Guàrdia Civil va tenir coneixement de, com a mínim, quatre vendes d'armes. Aquestes operacions es van fer entre novembre i desembre del 2011. Els compradors, que també estan imputats, van adquirir revòlvers i pistoles amb la munició corresponent. En van pagar quantitats d'entre 800 i 1.200 euros.

Arran d'aquestes compravendes, la Guàrdia Civil va començar a investigar per descobrir qui hi havia al darrere. L'operació, que va acabar amb els integrants del grup detinguts i la descoberta de l'arsenal, va rebre el nom simbòlic de 'Balar' (un déu celta amb ulls al davant i al darrere).

En total, amb les diferents entrades i escorcolls, els agents van arribar a comissar una vintena d'armes, fins a 8.000 cartutxos, 3.000 puntes de projectils o 3,3 quilos de pólvora. També van trobar una màquina de recarregar munició i multitud de peces (com silenciadors, pistons, canons o mires telescòpiques).

Fins a 9 anys de presó

Per aquest cas, el fiscal asseurà vuit acusats a la banqueta. Per als quatre a qui considera els integrants de la banda, l'acusació pública els hi demana penes d'entre 3 i 9 anys de presó per delictes de tinença d'armes prohibides, dipòsit d'armes i municions i -en el cas del qui tenia pólvora- dipòsit d'explosius.

Aquests acusats són un veí d'Olot de 78 anys, un veí de Sant Esteve d'en Bas de 52 anys, un home de Lloret de Mar de 70 anys i una noia de 25 anys de Joanetes (Garrotxa). De tots ells, el primer és qui s'enfronta a la condemna més elevada, de 9 anys de presó. Per al veí de Sant Esteve, el fiscal demana 5 anys de presó. I per als dos restants, sol·licita 3 anys.

Pel què fa als compradors d'armes, el fiscal imputa a cadascun d'ells un delicte de tinença d'arma prohibida (o bé reglamentada, però sense disposar del corresponent permís). Es tracta d'un home de 52 anys de Castelló d'Empúries, d'un veí de Sant Miquel de Balenyà de 44 anys i de dos olotins de 64 i 66 anys. Per a ells, l'acusació pública sol·licita penes d'un any i mig i de 2 anys de presó.

Al seu escrit, per últim, el fiscal demana que apart de la condemna, l'Audiència de Girona també prohibeixi a tots els acusats tenir qualsevol mena d'arma durant els tres anys posteriors a la pena. El judici per aquest operatiu contra el tràfic d'armes s'ha fixat per a finals d'octubre i es preveu que duri dos dies. L'encarregada del cas és la Secció Tercera de l'Audiència de Girona.