La pluja que ha caigut amb força aquest dimarts a la tarda a l'Alt Empordà ha inundat baixos i garatges, ha deixat cotxes aïllats enmig de l'aigua i ha obligat a tallar carreteres. A Sant Pere Pescador, el carrer Sant Sebastià ha estat un dels més afectats i ha quedat totalment inundat. La inundació ha sorprès els clients del restaurant Ca la Teresa quan dinaven. "Quan ha començat a entrar aigua, els clients s'han hagut de descalçar i arromangar-se els pantalons", ha explicat una treballadora, Rosa Flores. Uns metres de carrer avall, un veí, Pau Melero, ha hagut de moure mobles i agafar galledes i escombres per eliminar un pam d'aigua que li ha entrat a casa. "No és el primer cop que passa", lamenta.

Tarda d'incidències per culpa de la pluja de l'Alt Empordà. Un dels municipis més afectats ha estat Sant Pere Pescador. Tot i que al vespre la situació ja s'ha anat normalitzant, durant la tarda alguns carrers del poble han quedat inundats. Al tram final del carrer Sant Sebastià, els veïns que s'atrevien a sortir de casa, havien de creuar amb l'aigua arribant-los quasi al genoll.

L'aigua ha inundat comerços, com una perruqueria i també el restaurant Ca la Teresa. "Cap a les dues de la tarda ha començat a ploure sense parar i, tot i que hem posat una barra de fusta i hem abaixat la persiana, no hem evitat que l'aigua entrés", ha explicat una treballadora del restaurant, Rosa Flores. El nivell de l'aigua ha anat creixent i creixent fins que ha arribat a inundar un pam de la part baixa del restaurant.

"La gent que dinava s'ha hagut de treure les sabates i arremangar-se el pantalons, altres clients han sortit corrent a fora sense paraigua ni res per treure els cotxes, perquè sinó no els podrien moure", ha recordat Flores. De mica en mica, ha anat parant de ploure i, quan ha baixat el nivell, han tret galledes i pals de fregar per intentar eliminar l'aigua.

Al número 41, l'aigua ha inundat els garatges i baixos de l'edifici. Un dels veïns que hi viu, Pau Melero, ha arribat corrents quan els altres l'han avisat. S'ha trobat amb una pàtina d'aigua a tot el pis, les catifes xopes i ha hagut d'arraconar els mobles per poder netejar. "Era un mullader, això només ho veus a les pel·lícules", ha recordat.

Els veïns lamenten que cada cop que plou amb força es troben amb el mateix problema. Asseguren que el clavegueram no pot engolir l'aigua i, a més, a això s'hi afegeix que en un dels extrems hi ha una rotonda que embassa la pluja i la fa baixar tota cap al carrer.

A l'altre costat de la rotonda, els Mossos d'Esquadra han tallat la carretera GI-6216, que uneix Sant Pere Pescador amb Castelló d'Empúries. L'aigua embassada feia perillosa la circulació de vehicles. No ha estat l'única carretera tallada durant la tarda, també han restringit el pas a la C-260 a Castelló d'Empúries, municipi on hi han arribat a caure 143 litres d'aigua per metre quadrat. Roses també és una de les poblacions afectades per les fortes pluges.

El temporal també ha provocat una esllavissada a la carretera que uneix Llançà amb el Port de la Selva, on s'hi ha donat pas alternatiu.

Cinquanta sortides dels Bombers

Els Bombers han fet una cinquantena de sortides fins a les 19.00 h relacionades amb les tempestes que cauen a diferents punts del país. Concretament, n'han fet una vintena a l'Alt Empordà i una trentena al Camp de Tarragona. La majoria per inundacions de carrers i baixos, per atendre cotxes aturats o per fer actuacions a rieres. A la zona nord del país la pluja ha començat a remetre, i des de les 18.00 h els Bombers ja no fan sortides. A la zona sud, les actuacions es concentren al Baix Camp i al Tarragonès, en especial a municipis com Cambrils, Salou, Riudoms i, sobretot, Reus.

A la zona nord, una de les actuacions més destacades ha estat una esllavissada al quilòmetre 3 de la carretera Gi-612. Els Bombers hi han actuat i després s'ha esperat a l'arribada de maquinària pesada per netejar la via. D'altra banda, a la Canonja (Tarragonès) un tram de la N-340, al pas pel seu municipi, es troba afectat pel desbordament de la riera Boella.

Una altra actuació destacada ha tingut lloc a la riera Barenys de Salou, que en moments de pluja intensa acostuma a ser un punt d'incidències. A més, un tren que recorria el trajecte Barcelona-Saragossa ha hagut d'aturar-se a Reus perquè la via estava bloquejada pel fang i les pedres. Renfe ha habilitat un servei alternatiu per carretera entre l'estació de Reus i la de les Borges Blanques.

D'altra banda, la pluja ha obligat a tallar dues carreteres a l'Alt Empordà, la C-260, entre Castelló d'Empúries i Roses, i la GIV-6216 de Castelló d'Empúries cap a Sant Pere Pescador. La C-260 s'ha restablert, però la GIV-6216 continuava tallada a dos quarts de vuit del vespre.

Pel que fa a la quantitat de pluja, segons el Servei Meteorològic de Catalunya s'han acumulat més de 100 mil·límetres fins les 18.00 h a l'Alt Empordà. A Sant Pere Pescador, en concret, n'han caigut 141,9, a Roses 104,4 i a Portbou 101.

Activada l'alerta del pla Inuncat

??Protecció Civil ha activat la fase d'alerta del Pla especial d'emergències Inuncat per les incidències de les tempestes a les demarcacions de Tarragona i Girona. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) informa que es manté la previsió d'un temporal de llevant, amb pluja, onatge i vent, que ha d'afectar Catalunya i que s'intensificarà amb el pas de les hores sobretot a les comarques de Girona. Les pluges seran intenses i podran deixar acumulacions importants.

Pel que fa a la intensitat de pluja afecta als extrems nord-est i sud del país, i durant la nit s'estendrà a tot el litoral i el prelitoral del país fins demà a mitja tarda. En aquesta zona, els xàfecs podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts i anar acompanyats de tempesta.