Des d'un avió que trenca la barrera del so fins a creure que eren trets de caçadors. En un primer moment, el terratrèmol al Port de la Selva ha generat moments d'incertesa i ha fet sortir la gent al carrer. Veïns i turistes coincideixen a explicar que s'han escoltat "dos espetecs molt forts" i que els qui eren a casa han vist tremolar les parets. A partir d'aquí, i fins que pocs minuts després s'ha sabut que era un terratrèmol, les versions sobre què podia haver passat anaven de boca en boca. El moviment, de 3 graus a l'escala de Richter, no ha fet danys. Però sí que centra les converses d'aquesta tarda i, fins i tot, la guàrdia municipal ha arribat a anar arran de mar per descartar risc de tsunami.

El terratrèmol, que s'ha notat al Cap de Creus, ha tingut lloc a les dues i dotze minuts de la tarda. Però allà on s'ha sentit més ha estat al Port de la Selva, situat escassament a un milla del lloc on s'ha situat l'epicentre. "Érem a casa amb la dona i de cop hem escoltat dos cops molt forts i hem vist com les parets tremolaven", explicava un veí, en Francesc Nadal.

"Eren com dues explosions", n'hi afegia un altre, en Genís Pinart. La incertesa, i també el temor, han fet sortir els veïns al carrer. A partir d'aquí, i fins que minuts després no s'ha sabut que era un terratrèmol, les versions sobre què podia haver passat se succeïen. "En un primer moment, ens hem pensat que eren dos avions militars que trencaven la barrera del so", ha explicat Pinart, recordant que al novembre del 2013, les maniobres d'uns caces que volaven a massa poca altura ja van provocar l'alarma a la zona.

Hi havia qui també creia que podia haver estat un accident de trànsit, i que un cotxe hagués xocat contra una paret, o bé una explosió de gas. O d'altres, com en el cas d'uns turistes francesos, que s'han pensat que eren petards d'alguna festa o trets de caçadors. "Érem a dalt del mirador de Sant Pere de Rodes i he escoltat com dos trons; m'ha estranyat que s'acostés tempesta i per això he pensat que deurien ser dispars", recordava una turista francesa, la Catherine Claudy.

3 graus a l'escala de Richter

Al cap de pocs minuts, però, s'ha desvetllat la incògnita. La zona havia patit un terratrèmol superficial, de 3 graus a l'escala de Richter. L'epicentre, però, s'ha situat tan sols una milla mar endins des de la muntanya del Puig Gros. La sacsejada no ha fet danys, però sí que aquesta tarda ha omplert nombroses converses.

"Aquí a la zona sí que anys enrere hi havia hagut terratrèmols d'intensitats més grans, però l'epicentre s'havia situat molt més lluny; no recordo una sensació tan forta com la d'avui", explicava Genís Pinart. Des de l'Ajuntament del Port de la Selva, l'alcalde Josep Maria Cervera ha dit que el sisme s'ha percebut "amb claredat", tot i que sortosament no ha anat a més.

El regidor de Governació, Roger Pinart, ha concretat que la hipòtesi del terratrèmol s'ha confirmat uns deu minuts més tard d'haver escoltat els dos espetecs. "Després de les explosions i de cinc o sis segons de moviment, he començat a rebre trucades; un cop hem sabut que era un terratrèmol, fins i tot hem fet anar els vigilants municipals fins a la punta de la Creu per descartar risc de tsunami, però per sort, tot ha quedat en això", ha precisat.

"Ens han dit que eren avions"

El terratrèmol també ha sorprès els alumnes de l'escola 'Les Clisques' just a l'hora de dinar. Aquesta tarda, un grup de nens, jugant a la plaça, no parlaven d'altra cosa. "Hem vist com els plats es movien", explicava un nen, en Marc.

"Nosaltres estàvem asseguts a l'escala del col·legi i tot ha començat a tremolar; ens hem espantat molt i hem cridat", hi afegia una altra alumna, la Txell. "Les senyoretes ens han dit que era un avió però no les hem cregut, i després ens han explicat que era un terratrèmol", recordava una altra nena del poble, la Zen.