Un grup de veïns del barri del Culubret de Figueres van obrir la matinada de dilluns a dimarts diverses rases i van senyalitzar al carrer Major «stops» per evitar que els vehicles, especialment les motos, hi circulin a gran velocitat. Segons el diari digital Figueres.com, els residents d'aquest punt de la zona oest estan tips que es produeixin situacions de perill que, fins i tot, aquesta setmana van provocar l'atropellament d'un nen. L'Ajuntament diu que van rebre l'alerta de matinada i que ja s'hi ha actuat per garantir la seguretat amb tanques de formigó. La previsió és que avui mateix s'hi col·loquin uns reductors de velocitat de cautxú.

Fonts municipals asseguren que no han rebut queixes formals de problemes circulatoris en aquesta zona ni tampoc de l'accident però, segons el diari digital, els incidents eren habituals i els veïns d'aquest carrer no han volgut que l'incident que es va produir aquesta mateixa setmana es repetís. Per això, ahir a la matinada equipats amb un compressor van començar a obrir les tres rases que han fet a diferents trams del vial. De fet, segons l'Ajuntament, la Guàrdia Urbana s'hi va desplaçar alertada per les trucades d'uns veïns que van dir que sentien uns forts sorolls.

Un cop allà van veure els forats a terra i que també s'hi havien pintat «stops» amb esprai. En un primer moment s'hi van instal·lar cons i es va tallar l'accés al carrer amb cinta policial però al cap d'unes hores es va tancar amb tanques de formigó per evitar que s'hi produïssin nous incidents. Ahir alguns dels residents van assegurar, mentre aquest diari prenia imatges de l'estat del carrer, que les motos hi circulen normalment a gran velocitat i van recordar l'atropellament del menor. Per això, van dir que si no se solucionava o hi havia noves topades hi hauria problemes greus a la zona. De fet i tot i que no estava previst, Figueres va anunciar ahir que avui mateix hi posaran uns ressalts, que faran de funció de les esquenes d'ase que reclamaven els veïns.

L'Ajuntament també preveu posar aquest tipus d'estructures al carrer Ochoa, en aquest cas al barri de Sant Joan. Segons sembla, des que el vial s'ha reasfaltat per solucionar el mal estat en què es trobava, els vehicles hi circulen a gran velocitat i provoquen situacions perilloses. La previsió és també que l'actuació s'hi executi properament tot i que, de moment, on primer s'intervindrà serà en aquest punt on els veïns s'han pres l'«urbanisme» pel seu compte.

Polèmica a les xarxes

La situació va generar ahir un fort debat a les xarxes socials. Alguns membres d'associacions veïnals d'altres barris aplaudien que els veïns d'aquesta zona haguessin actuat davant del «passotisme municipal». El president de l'associació de veïns dels Cendrassos, per exemple, Joan Oliva, assegurava a través de Facebook que ells fa temps que demanen una mesura d'aquestes característiques a l'avinguda Costa Brava «molt concorreguda per els estudiants de l'Institut i ens diuen que aquestes solucions són il·legals». També hi va haver qui va criticar que el Govern municipal actuï amb aquesta celeritat en alguns punts i en d'altres no. En aquest sentit, asseguraven que només calia obrir una rasa per aconseguir els objectius o que «cada dia es demostra més qui mana al Culubret».

La transformació pendent

Sigui com sigui, el cas va tornar a posar sobre la taula que els problemes de civisme i de seguretat continuen ben presents a la zona oest, on viu gran part de la comunitat gitana. De fet, fa temps que aquesta zona és objectiu dels focus ja sigui per les constants intervencions contra el frau elèctric o bé per la reforma urbanística que, de moment, només ha comptat amb l'enderroc d'una vivenda d'Incasòl, al barri de Sant Joan. La ciutat hi preveu una intervenció integral que s'anuncia des de fa anys i que mai acaba d'arribar.