Els inspectors de pesca i afers marítims del Departament d'Agricultura van enxampar dimarts de la setmana passada tres pescadors furtius que extreien corall vermell a la cala Prona-Farallons del Port de la Selva, a l'Alt Empordà, una reserva natural parcial del Cap de Creus i on està prohibit extreure corall. Els inspectors estaven fent un control rutinari quan, en apropar-se a una embarcació recreativa, van veure com un dels tripulants llançava dos sacs al mar. Això va intrigar els agents que van inspeccionar el vaixell. Amb l'ajuda d'efectius de la Unitat Aquàtica dels Mossos van localitzar i recuperar els dos sacs que es trobaven a 24 metres de fondària i contenien set quilos de corall vermell.

Els fets van succeir el dimarts de la setmana passada mentre inspectors de pesca i afers marítims del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, feien un control rutinari per la zona del Cap de Creus. Quan es trobaven prop de la zona de la cala Prona-Farallons, al Port de la Selva, els efectius van localitzar una embarcació recreativa que tenia la bandera alfa hissada.

Quan es van acostar cap a l'embarcació, els inspectors van veure com un dels tripulants llançava dos sacs al mar. Això va motivar que fessin una inspecció i escorcoll exhaustiu a l'embarcació mitjançant el qual van trobar indicis que els pescadors haurien estat extraient corall vermell de la zona i que els sacs que haurien llançat a l'aigua estarien plens d'aquest producte tan valorat.

Després d'agafar les coordenades del lloc, els inspectors es van posar en contacte amb el cos dels Mossos i els efectius de la Unitat Aquàtica del cos que van localitzar i recuperar els dos sacs a 24 metres de fondària. Al seu interior van comprovar que hi havia set quilograms - pes en brut- de corall vermell. Per això, els tres pescadors s'enfronten a tres infraccions greus tipificades a la Llei de Pesca i acció marítimes i la Llei de protecció del Cap de Creus. D'una banda, no tenien la llicència necessària per extreure corall i, a més, van treure'l de la reserva natural parcial dels Farallons on està totalment prohibit la pesca d'aquesta espècia fins i tot per als corallers amb llicència. A més, l'extracció es va fer amb l'ajuda d'una embarcació de llista recreativa.

Paral·lelament, el corall extret no arribava a la talla mínima legal que és set mil·límetres. El corall vermell és una espècie que viu exclusivament sobre substrats rocosos amb poca llum i existeixen estocs molt importants dins del Parc Natural del Cap de Creus. En algunes zones del parc s'han reservat zones (RNP) dedicades a la pesa d'aquest producte però, en general, s'ha prohibit extreure'n ja que el manteniment i cura de la població de corall és un objectiu prioritari per al Departament d'Agricultura.

En concret, des del Departament assenyalen que arran del desenvolupament de l'acord de col·laboració entre Agricultura i Interior que es va signar el 2013, cada vegada són més freqüents les col·laboracions operatives entre els inspectors de pesca de la DGPAM i efectius dels Mossos en la lluita contra l'activitat il·legal en l'àmbit de la pesca i la marisqueria. Aquesta és la tercera intervenció coordinada que es fa quest trimestre en l'àmbit del control de l'activitat de recollida de corall vermell a la Regió Policial de Girona.