La policia espanyola ha desarticulat una organització de narcotraficants que operava a la Costa Brava, la demarcació de Barcelona i Sanlúcar de Barrameda (Cadis). Després d'una investigació de més de dos anys, els agents han detingut 42 persones i han confiscat més de 5 tones d'haixix, 3 quilos de cocaïna i 8 de marihuana. També han decomissat tres escopetes i 120.000 euros. Els 'narcos' introduïen la droga a Espanya a través de Cadis i la traslladaven a diversos magatzems i pisos a l'àrea de Barcelona. El seu objectiu era distribuir la major part de la droga a altres països europeus, on "el seu preu es duplica o, fins i tot, es triplica", segons han explicat els caps dels grups operatius.

L'operació es va engegar al municipi gironès de Sant Feliu de Guíxols el 2013, moment en què la Policia Local va detectar moviments en el mercat il·legal de cocaïna. La investigació ha donat com a resultat 42 persones detingudes al llarg d'aquests dos anys. La policia ha informat que "el 80% dels detinguts estan a presó" i la resta "es troben en llibertat amb càrrecs i sota fiança".

Segons han explicat els agents, els narcotraficants utilitzaven "llanxes semirígides" per transportar el haixís des del Marroc fins al sud d'Espanya. S'emmagatzemava durant "un breu espai de temps" en cases de Sanlúcar de Barrameda, des d'on era transportat fins a Catalunya mitjançant vehicles dotats de doble fons. Per a aquesta tasca, utilitzaven camions dels que "normalment es fan servir per portar panells de cristall i portes d'alumini", amb l'objectiu que passessin desapercebuts.

Una vegada a Catalunya, la droga es guardava en naus, emmascarades sota un aspecte empresarial. Ràpidament, s'enviava a països de la Unió Europea, principalment a França i Itàlia.

A més de haixís, l'organització també utilitzava 'mules' per introduir a Europa cocaïna provinent de Colòmbia i Veneçuela. Aquestes persones portaven la droga a l'interior del seu cos, en estat líquid i dins de preservatius. Durant la investigació, els agents van interceptar a Barcelona un d'aquests correus, un ciutadà veneçolà, que portava 32 preservatius i quilo i mig de cocaïna líquida al seu interior.

La policia ha destacat la col·laboració dels ciutadans contra el tràfic de drogues. Durant el desenvolupament de l'operació, van rebre diverses informacions i correus anònims que alertaven d'un grup de persones que suposadament estaven distribuint quantitats importants de haixís a la demarcació de Barcelona. Les dades aportades coincidien amb les de la investigació i van permetre als agents corroborar les seves sospites.