2.200 agents de diferents cossos i més de 400 controls per terra, mar i aire amb l'objectiu de combatre el crim organitzat. Són les grans xifres del dispositiu 'Gaz Am', que durant tot el dia es fa arreu de l'arc mediterrani francès. L'operatiu se centra en la lluita contra tota mena de delinqüència (robatoris, immigració irregular, tràfic de drogues i persones) i no només afecta França sinó també les comarques gironines. Mossos, Guàrdia Civil i policia estatal hi destinen més de 300 agents per cobrir tota la franja que s'estén entre Portbou i Puigcerdà. "En una Europa global, la delinqüència no respecta fronteres", diu l'inspector Alfons Sánchez, cap de l'ABP de Figueres dels Mossos d'Esquadra. Policies a tots els punts fronterers de la demarcació, als TAV que connecten amb França i a l'aeroport Girona-Costa Brava per controlar els vols de Ryanair a Milà. Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i policia espanyola es coordinen avui amb els seus homònims francesos en el marc d'un macrodispositiu, centralitzat des de Marsella, que abasta tot l'arc mediterrani de l'estat veí.

L'operatiu, batejat amb el nom de 'Gaz Am', s'estén a deu departaments de França i també toca els territoris fronterers amb Itàlia i Catalunya. Tots els cossos policials implicats -n'hi ha fins a una desena- centren els esforços en lluitar contra el crim organitzat. Des de les set del matí i fins a les cinc de la tarda, es muntaran més de 300 controls a carreteres i autopistes, 22 en estacions de tren, 21 als ports i catorze en aeroports i aeròdroms.

"Centrem el focus en tota mena de delinqüència, des de robatoris fins a immigració il·legal passant per tràfic de drogues, armes i persones", concreta el secretari general de la zona de defensa sud de França, Jean-René Vacher. El macrodispositiu, a més, també serveix per posar a prova la cooperació entre tots els cossos policials que mobilitza.

'Gaz Am' és l'exemple viu que la delinqüència no hi entén de fronteres i que, a l'hora de combatre-la, els límits geogràfics es desdibuixen. Per això, els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i la policia espanyola blinden aquest dimecres totes les entrades amb França que hi ha a l'àrea compresa entre Portbou (Alt Empordà) i Puigcerdà.

Més de 300 agents

Els tres cossos destinen més de 300 agents per fer controls a peu de carretera, als trens, a l'aeroport de Girona i al litoral de l'Alt Empordà. A tall d'exemple, la Guàrdia Civil farà més de 30 controls, i els Mossos d'Esquadra destinaran 87 agents per fer-ne una vintena a tota la franja gironina que toca els Pirineus.

"Aquest macrooperatiu ens permet sumar esforços amb França a l'hora de combatre el crim organitzat", concreta el cap de la policia estatal a Girona, el comissari principal José Juan Ferragut. "Normalment solem fer serveis mixtes amb els cossos francesos, però ocasions com aquesta valen la pena per potenciar el treball mutu", hi afegeix el tinent coronel de la Guàrdia Civil de Girona, José Luis Tovar. "La integració de tots els cossos és cabdal a l'hora de combatre els delictes en una Europa sense fronteres", subratlla el nou cap de la Regió Policial de Girona, el comissari dels mossos Josep Milan.

La intenció de França és que aquests macrooperatius (se'n solen fer dos cops a l'any) vagin a més i se'n munti un cada tres mesos. De fet, Jean-René Vacher es remet a les xifres per demostrar com la lluita intensiva durant tot un dia dóna els seus fruits. Només en el darrer operatiu, el secretari general ha concretat que es van arribar a controlar 30.000 vehicles i hi va haver 600 denúncies i detencions per delictes com tràfic de drogues, robatoris i immigració irregular.

Gendarmerie per una banda, mossos per l'altra

La zona dels Límits, on l'N-II connecta amb França, és un dels punts on el dispositiu 'Gaz Am' s'ha traslladat sobre terreny. La Gendarmerie s'ha posat a l'altra banda de les antigues cabines per controlar els vehicles que volen entrar a l'Alt Empordà i, uns metres més enllà, en sentit nord de la nacional, els Mossos d'Esquadra hi han muntat un control. El formen una quinzena d'ARRO, que inspeccionen cotxes i escorcollen els ocupants, i també s'ha activat la unitat canina per detectar la presència de drogues.

Sobretot, en aquesta mena de controls, els delictes que es detecten més són els de tràfic de drogues, armes prohibides, immigració il·legal i robatoris de cotxes. "Hem de tenir molt clar que la delinqüència itinerant cada cop es troba més en el dia a dia de la nostra feina", concreta el cap de l'ABP dels mossos a Figueres, l'inspector Alfons Sánchez. "Això ens obliga a cooperar i avui és un bon exemple; no només és la primera vegada que nosaltres participem en un dispositiu internacional d'aquesta magnitud, sinó que simultàniament s'estan fent controls a les comarques gironines, a França i a Itàlia", ha subratllat.