Més de 200 persones s'han concentrat aquest dimarts a la una del migdia davant l'Ajuntament de Sant Pere Pescador per condemnar la mort a ganivetades d'una veïna del municipi de 32 anys. Un minut de silenci ha tancat un acte emotiu en el qual l'alcalde ha llegit una declaració institucional de repulsa al crim. "Reiterem el nostre rebuig davant qualsevol expressió de violència masclista", ha afirmat l'alcalde, Jordi Martí, que ha assegurat que Sant Pere és un municipi integrador, on hi ha bona convivència. L'ajuntament s'ha compromès a continuar treballant per lluitar contra la violència masclista. El marit de la víctima està detingut a l'espera de passar a disposició judicial per matar la seva dona.

L'Ajuntament de Sant Pere Pescador (Alt Empordà) havia convocat el minut de silenci per a les dotze del migdia però finalment han decidit retardar-lo una hora perquè els mestres de l'escola Llagut -on van dos dels tres fills de la víctima- volien ser-hi presents.

Just després de que els campanes toquessin la una, l'alcalde del municipi ha llegit una breu declaració institucional de condemna per la mort violenta de la veïna de 32 anys i origen gambià. "Condemnen enèrgicament i mostrem la nostra repulsa per la seva mort, presumptament a mans de la seva parella", ha expressat l'alcalde, Jordi Martí.

L'ajuntament ha volgut donar el condol a la família i amics de la víctima però, sobretot, als tres fills de la parella. En el moment del crim, dos dels nens -els que tenen 9 i 5 anys- eren a escola mentre que la germana petita, d'un any i mig, era al domicili familiar on va tenir lloc l'apunyalament. La Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA) s'ha fet càrrec de la tutela dels nens fins que s'esclareixi si tenen familiars amb qui quedar-se i estar ben atesos.

La declaració institucional afegeix un rebuig frontal a "qualsevol expressió de violència masclista" i es compromet a continuar treballant de forma coordinada amb les institucions per combatre aquesta xacra. "Tant pel que fa al sensibilització i prevenció com en l'atenció i intervenció cap a les dones que pateixen aquesta violència", conclou el manifest.

L'alcalde ha lamentat el crim i ha rebutjat qualsevol mostra de violència. Martí ha explicat que Sant Pere Pescador és un municipi amb un alt índex d'immigració on tothom viu en bona convivència i ha demanat que es desvinculi el lamentable succés de qualsevol tipus de problema entre comunitats. "A Sant Pere Pescador no hi ha problemes de convivència i les comunitats viuen en pau, de la mateixa manera ens en continuarem sortint", ha detallat.

Insult als seus avantpassats

El marit de la víctima continua detingut a comissaria en espera de passar a disposició judicial. Probablement, s'esgoti el termini de 72 hores abans no comparegui davant del jutge de Figueres. I és que els Mossos d'Esquadra estan prenent declaracions a l'entorn del matrimoni per incloure-les a l'atestat, un tràmit que es confia enllestir entre avui i demà.

Després, Mussa B. serà traslladat als jutjats perquè li prenguin declaració. Tot i que inicialment l'afer li tocaria al jutjat de guàrdia, molt probablement qui s'acabi fent càrrec del crim sigui el Jutjat d'Instrucció Número 7, que és l'especialitzat en violència domèstica, i també qui va ordenar l'aixecament del cadàver de la víctima.

Musa B., que és gambià i té 55 anys, es va negar a declarar ahir durant la reconstrucció del crim. Quan la policia el va traslladar a l'habitatge de la plaça de les Flors, pels voltants de les cinc de la tarda, l'home es va mostrar molt fred en tot moment i no va mostrar cap símptoma de penediment. Tot i que gairebé no va obrir boca, sí que va deixar anar algunes frases en presència dels mossos i la comitiva judicial.

Per una banda, el detingut va explicar que la maleta que hi havia al costat de la porta -i que estava plena amb la seva roba- la tenia preparada per tornar-se'n a l'Àfrica. Musa B. no va voler explicar la seqüència de l'atac, però sí que va deixar anar de forma espontània que la seva dona havia insultat els seus pares i avantpassats. Per últim, i davant l'astorament dels qui hi havia al pis, el detingut va preguntar si la víctima estava morta.

La dona, que tenia 32 anys, va rebre dues ganivetades a l'alçada del coll, que li van provocar la mort gairebé de manera instantània. La més profunda li havia fet un ganivet tipus destraló, que a més d'afectar-li punts vitals també li va fracturar la mandíbula. La dona també tenia una altra ganivetada -en aquest cas, feta amb un ganivet de cuina- a l'altra banda del coll.

L'interior del pis estava tacat de sang (n'hi havia, entre d'altres, a les parets i al sofà). Els Mossos d'Esquadra van detenir Musa B. pels voltants de dos quarts de dues de la tarda i, ben bé fins a les set del vespre -quan es va fer l'aixecament del cadàver- van estar recollint proves a l'escenari del crim.

El germà de la víctima, Omar Jawo, va criticar que la víctima no tingués una ordre d'allunyament tot i denunciar l'agressor. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) detalla que el Jutjat d'instrucció 7 de Figueres, que s'encarrega els temes de violència domèstica, va prendre declaració tant a la víctima com a l'agressor arran d'una denúncia interposada el febrer passat.

Tot i que la denunciant va demanar mesura de protecció, el jutjat va denegar l'ordre en considerar que no es reunien els requisits necessaris que fixa la llei per concedir-la, informa el TSJC. Per això, van arxivar provisionalment les diligències per manca d'acreditació dels fets.