L''acta de compareixença per concretar les acusacions pel crim de Colera del passat 17 de març -l'assassinat i crema del cadàver d'Ángel Ruiz da Roa- ha desembocat en un problema jurídic entre l'acusació i les defenses que la jutgessa ha tractat de resoldre de forma salomònica, tot i que probablement les parts no es donin per satisfetes i ho recorrin.

El problema va sorgir a la vista dilluns quan el ministeri públic va decidir acusar Marlon Roberto Castro Pedroza d'assassinat, trencament de mesura cautelar, incendi forestal i tràfic de drogues; a Dolors Folch Julià d'assassinat; a Esther Puig del Castillo d'assassinat i incendi forestal i a Carmen del Castillo Montero d'encobriment; sol·licitant, al mateix temps, que fos un tribunal popular qui hagi de jutjar-los.

La principal defensa -Sergio Noguero- es va oposar que el cas sigui jutjat per la via del tribunal del jurat perquè a Marlon Roberto Castro Pedroza se li imputen delictes que forçosament s'han de resoldre amb un tribunal professional -trencament de mesura cautelar i tràfic de drogues-. El mateix passa amb Carmen del Castillo Montero.

Davant d'aquesta situació, la magistrada del Jutjat d'Instrucció número 4 de Figueres ha decidit separar la causa en dos a fi que un tribunal popular jutgi els delictes d'assassinat, incendi i encobriment i un tribunal professional el tràfic de drogues i el trencament de mesura cautelar. Implícitament, això suposa treure la connexió entre els diferents delictes i dóna peu que les defenses puguin recórrer la decisió si entenen que, en el fons, tots els delictes estan relacionats i per tant el cas l'ha de resoldre una sala professional, com tots els sumaris. Encara no s'ha dit l'última paraula.

L'assassinat

El ministeri públic creu que els acusats es van posar d'acord per matar Ángel Ruiz da Roa. Amb l'excusa de proposar-li un negoci de drogues el van dur al bosc i allà Marlon Roberto Castro Pedroza el va apallissar i apunyalar. Esther Puig del Castillo el va ajudar a cremar el cos, Dolors Folch Julià li va portar roba per canviar-se i fer desaparèixer provesdel crim i Carmen del Castillo Montero li va oferir allotjament aquella nit, després del crim.