Diversos testimonis han denunciat aquest dimecres que un grup de militars que es trobaven fent exercicis a la zona ha arrencat l'estelada que oneja al Coll del Mosquit, prop del monestir de Sant Pere de Rodes. Segons ha explicat el responsable del restaurant del monestir, Xavier Bassagall, el grup estava format per almenys una trentena de persones i quan han arribat fins al Coll del Mosquit han tret l'estelada i han tornat a baixar. Per la seva banda, el regidor de Governació de l'Ajuntament del Port de la Selva, Roger Pinart, ha confirmat que l'Ajuntament tenia constància que aquest dimecres els militars farien exercicis i que les pràctiques a la zona són habituals.

A l'espera d'acabar de recopilar la cronologia dels fets, que s'han produït entre nou i del matí, Pinart ha explicat en declaracions a l'ACN que diversos testimonis han recriminat l'acció al grup de militars, tot i que aquests n'han fet cas omís. Segons el regidor de Governació, és habitual que es facin exercicis militars, normalment a càrrec de membres de l'exèrcit espanyol que es troben a la base de Sant Climent Sescebes, i que acostumen a comunicar a l'Ajuntament el dia i la zona on els duran a terme, com ha estat en el cas d'aquest dimecres.

Per la seva banda, el responsable del restaurant del monestir, Xavier Basagall, ha comentat com altres testimonis han vist el grup de militars a Llançà, en direcció al monestir de Sant Pere de Rodes, on aproximadament una hora i mitja més tard haurien arrencat l'estelada. "És aberrant!" s'ha exclamat Bassagall, que ha afegit que la bandera hi onejava des de fa uns cinc mesos.