El Govern ha defensat en una resposta parlamentària escrita a la qual ha tingut accés l'agència Europa Press i ha fet públic aquest diumenge, l'actuació de la Policia Nacional a l'hora detenir un seguidor del Barça, Rafel Martín, a la passada final de la Copa del Rei de futbol disputada al camp valencià de Mestalla, on ha assegurat que va ser "violent".

La detenció es va produir el 16 d'abril a l'interior de l'estadi, on "la Direcció General de la policia va establir el corresponent dispositiu de seguretat que tenia com a objectiu principal garantir la pacífica celebració del citat esdeveniment" comença explicant l'executiu sobre el succés, que va passar en un partit que enfrontava el Futbol Club Barcelona contra el Reial Madrid.

"Durant el primer temps del partit, agents del Cos Nacional de Policia van observar que des de l'amfiteatre lateral del recinte esportiu, diversos aficionats llançaven objectes al camp de joc. Quan els funcionaris van exhortar els esmentats aficionats perquè abandonessin aquesta actitud, el després detingut va començar a insultar i increpar els agents actuants", narra la resposta.

L'actitud violenta va començar quan es va requerir al concernit que s'identifiqués i "va reaccionar empenyent els agents, donant lloc que altres funcionaris de la Unitat d'Intervenció Policial actuessin per evitar la fugida, oposant-se violentament", afirma.

Puntades de peu i cops de cap

La resposta parlamentària està signada pel Secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, i en ella es constata que "la reacció va ser de tal agressivitat que es va requerir la intervenció de quatre agents per reduir-lo i introduir-lo al furgó policial, al mateix temps que el detingut continuava donant puntades de peu i cops de cap durant la seva conducció".

Referint-se a les lesions de la persona detinguda, aquesta va ser traslladada a l'Hospital La Fe de Valencia, i el part facultatiu estès a l'efecte assenyala que "el concernit ha estat assistit per una 'tumefacció ull dret i dolor dorsolumbar esquerre', cap altra, i sense que declarés o acusés en cap moment 'les circumstàncies en les quals ha passat l'agressió'". El jutjat d'instrucció competent va incoar Diligències Prèvies i el jove va quedar en llibertat amb càrrecs.

El Govern destaca que "a l'atestat policial instruït es constata com el detingut va signar la seva acta d'informació de drets a les 23.00 hores del 16 d'abril de 2014, i després va ser assistit per la seva lletrada a les 4.25 hores de l'endemà, és a dir 5 hores i 25 minuts més tard de la seva informació de drets".

Alhora s'indica que "durant la seva detenció, el detingut no va fer ús del seu dret a declarar, renunciant a la possibilitat de manifestar, en presència de la seva advocada, tots els extrems que tres dies més tard van aparèixer publicats en diversos diaris".

No va sol·licitar l''habeas corpus'""Durant la seva privació de llibertat, ni el mateix detingut, ni la resta de persones legitimades, van sol·licitar en cap moment la incoació d'un procediment de 'habeas corpus', el que li hagués permès la immediata posada a disposició judicial en caldre procedir a la valoració d'una suposada improcedència de la detenció practicada", afegeix.Per aquesta raó defensa l'actuació policial i rasa que "els motius de la detenció no han estat altres que els que apareixen reflectits a l'atestat policial (resistència i desobediència)".Aquesta és la resposta a una bateria de preguntes formulades pel diputat d'ICV, Joan Coscubiela, qui es va interessar pel desenvolupament d'aquest cas.Es fa ressò de la versió del detingut, segons el qual, quan es disposava a anar al lavabo i portant una bandera 'estelada' al coll, es va trobar amb vuit policies que li van bloquejar el pas i el van detenir sense motiu aparent mentre l'insultaven dient-li "català de merda".

La versió del detingut