El web de l´Ajuntament de Figueres ha patit tres atacs informàtics durant els darrers sis mesos. L´últim es va produir el passat divendres 13 -dia que es considera de ­malastrugança en cultures anglosaxones. El dos primers atacs van coincidir amb els 100 primers dies de mandat de l´alcaldessa de Figueres, Marta Felip.

El presumpte pirata informàtic, autor d´aquestes intrusions destructives, es va posar en contacte amb l´Ajuntament a través del Facebook municipal, mostrant la seva suposada identitat i assegurant que ho feia per alertar de les mancances de seguretat del web municipal.

Fonts del consistori han explicat que han tingut l´oportunitat d´"advertir, aquest intrús, sobre el fet que el portal és un servei a la ciutadania pagat per tothom i d´utilitat pública". Així mateix, després d´aquells primers dos atacs, li van demanar que no tornés a actuar. Alhora, el proveïdor del servei web va presentar una denúncia contra el presumpte cracker i va arreglar el bug utilitzat, segons l´Ajuntament.

Les alarmes han tornat a saltar aquest mes de setembre, coincidint amb el divendres 13. L´autor va fer un deface al web, on es podia llegir: "Hola, la seguretat continua sent una merda".

L´Ajuntament va comunicar que els tècnics del web havien arreglat l´error i van denunciar el fet. El cert és que l´autor va demostrar a l´EMPORDÀ, el dijous de la setmana passada, que encara podia accedir al contingut intern del web.

El cracker és un adolescent de 13 anys, veí de Figueres, segons explica ell mateix a través de la xarxa social. El jove ha manifestat que el seu objectiu només era evidenciar la falta de seguretat del portal: "és el web de la meva ciutat i l´he fotut tantes vegades perquè l´arreglin".

El jove, que manifesta tenir accés a la base de dades, la configuració i el panell administratiu, explica que no té por que el denunciïn: "que ho facin. Per canviar un títol, ho dubto. No vaig fotre res, només vaig trobar una vulnerabilitat". El cracker, que vol estudiar informàtica, denuncia que el mètode utilitzat per trencar la seguretat del web sempre ha sigut el mateix: "l´única cosa que fan és canviar el nom del panell".

Fonts del consistori han afirmat que "en cap moment s´han posat al descobert dades susceptibles, ja que es troben en servidors segurs que compleixen la llei de protecció de dades". El cas és que molts ciutadans, durant el cap de setmana de la intrusió, no es van poder matricular als cursos dels centres cívics.