Els Mossos d'Esquadra han detingut cinc persones com a presumptes autores d'un delicte d'estafa, utilitzant diferents mètodes, un d'ells conegut com a 'Rip Deal'. Els homes compraven objectes de valor anunciats a través d'Internet i quan se citaven amb el venedor els donaven bitllets falsos i, en un cas, van amenaçar el venedor amb un ganivet per no pagar. Fins al moment s'han resoldre quatre casos a Girona i Barcelona. El frau perpetrat per aquests grups ascendeix a 150.000 euros.

La primera de les estafes va ser el passat setembre. Un home de Sevilla va posar a la venda en un web un anell molt car. Els estafadors van reunir-se amb ell a Sevilla i van acordar pagar-li 35.000 euros, però en el moment de la venda, l'estafador va treure una navalla i el va amenaçar per endur-se la joia sense pagar.

El segon dels fraus es va produir al mes de novembre, l'estafat va posar un anunci de venda d'un rellotge de gamma alta en una altra pàgina d'Internet. Un home li va oferir 17.000 euros i quan es van trobar per fer l'operació, en una cafeteria de Girona, el suposat comprador li va lliurar bitllets falsos.

El tercer dels casos resolts està relacionat amb una estafa que va tenir lloc el 22 de febrer. En aquesta ocasió, l'engany es va produir quan un promotor immobiliari va rebre una oferta del representant d'un suposat grup inversor de Londres, interessat en adquirir una parcel·la urbana i una nau en construcció dins del mateix terreny. El preu acordat va ser de d'1.150.000 euros.

Després d'una primera negociació a Londres amb els dos estafadors i de diverses trucades telefòniques, van acordar veure's per segon cop a Londres per tancar l'operació. Els inversors havien de portat diners en efectiu en bitllets de 500 per fer el pagament de la parcel·la i que la nau industrial la pagarien fraccionadament en quatre cops.

Els trampistes van posar una darrera condició: que el venedor portés 50.000 euros en bitllets en efectiu i en moneda petita, argumentant que els calien els diners per pagar unes comissions. Una última trobada en un hotel de Girona, havia de servir per rubricar definitivament l'acord i signar els contractes, a més d'intercanviar els diners en efectiu acordats. Després d'una comprovació poc exhaustiva dels bitllets de 500 del maletí dels estafadors, el promovedor els va entregar els 50.000 euros acordats.

En aquest moment, el lladre va agar els diners i va fugir a tota velocitat en cotxe amb el seu còmplice. Els estafadors van poder ser detinguts hores més tard a l'autopista AP-7 en un peatge quan es dirigien al pas fronterer de la Jonquera.

Els detinguts, tots ells de nacionalitat croata i domiciliats a França, són Alberto D., de 25 anys; Renato J., de 25 anys; Tomislav J., de 24 anys, tots tres han ingressat a presó.

L'últim engany va ser el 23 de febrer. Com en el segon dels casos, l'estafat havia posat a la venda un rellotge de luxe a la mateixa pàgina web. Es van trobar en un hotel de Barcelona amb el possible comprador, que anava acompanyat, i en un moment de distracció de la víctima, li van fer un canvi de diners sense que se n'adonés.

La manera d'actuar d'aquestes persones s'emmarca en una modalitat d'estafa anomenada 'Rip Deal' (tracte brut o operació fraudulenta) que consisteix en buscar anuncis a Internet, d'ofertes immobiliàries o de venda de productes amb un alt valor econòmic com rellotges o joies, entre d'altres. Els estafadors hi contacten per mostrar el seu interès i després els estafen.

Els altres dos detinguts, també de nacionalitat croata, van ser detinguts el dia 5 de març a la localitat de Lloret de Mar. Les seves identitats són Toma N. de 42 anys, veí de Lloret de Mar; Petar G., de 31 anys, veí de Lloret de Mar.