La Guàrdia Civil ha desarticulat un grup organitzat dedicat a vendre de forma il·legal carn de caça que no havia passat prèviament pels controls sanitaris i higiènics obligatoris. L'operació, de nom 'Delos', ha acabat amb onze detinguts i dos imputats-quatre dels quals són veterinaris. Aquests últims ometien les inspeccions de les peces i en falsificaven la documentació que acreditava que eren aptes per al consum humà. El proveïdor era un veterinari de Navarra que, juntament amb dos germans seus, van formar la societat. Aquesta empresa comprava la mercaderia a Barcelona, Girona, entra d'altres punts de l'Estat, i la recollia amb furgonetes i camions de poc tonatge.

Les peces es venien sense les inspeccions 'post-mortem' obligatòries que permeten detectar possibles malalties que poguessin afectar a la salut dels consumidors. Durant la investigació, també s'han vist implicades quatre sales de tractament de carn de caça de Ciudad Real, Toledo i Sevilla, on s'ha immobilitzat un total de 50 tonelades de carn que tenien documents falsos que acreditaven que eren aptes per al consum.

La investigació va començar el mes de desembre passat, quan els serveis de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa de Ciudad Real van avisar a la Guàrdia Civil de la detecció de tres partides de carn de caça que presentaven un nombre important d'irregularitats en la documentació. Concretament, es trobaven a la sala de tractament de El Viso del Marquès, a Ciudad Real, i no tenien informació obligatòria per conèixer la seva procedència. Per això, es va ordenar la seva immobilització i posterior destrucció.

Davant aquest fet, el Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) d'aquest cos policial va obrir una investigació en veure indicis de delictes contra la salut pública i de falsedat documental. Això va permetre arribar fins al proveïdor, una empresa de Navarra formada per tres germans, un dels quals era veterinari.

El 'modus operandi'

Aquesta empresa adquiria la carn de caça de les províncies de Navarra, Osca, Barcelona i Girona i les recollia amb furgonetes i camions de petit tonatge sense els certificats necessaris. Després, les traslladava a un camió de gran tonatge en unes condicions higièniques i sanitàries inadequades fins a la sala de tractament. Ho acompanyaven amb documentació fala que donaven una aparent legalitat a la mercaderia en cas de possibles controls durant el transport.

Un cop a les sales de tractament, es processava la carn per ser incorporada al mercat i en ocasions també falsificaven els certificats que acreditaven unes correctes condicions higièniques i sanitàries tot i no ser aptes. Tot això, en connivència amb els responsables de l'empresa proveïdora que havien optat per aquest sistema per evitar el possible comís per part d'inspectors de salut pública.

L'operació es va precipitar quan agents de la Guàrdia Civil van detectar un intent d'introduir al mercat varis lots de carn comissada que havien estat declarats no aptes pel consum humà i que havien d'haver estat destruïts. Una part de la carn presentava signes de putrefacció i una altra havia donat positiu en proves per identificar malalties greus per a la salut.

Després d'intervenir el camió que la transportava, es van fer registres a les instal·lacions d'una sala de tractament de Santa Cruz de Retamar i Alcolea de Tajo, a Toledo, on es va comissar material informàtic, documentació i una important quantitat de carn que va ser immobilitzada.