Agents de la policia espanyola han desarticulat una xarxa de 'phishing' avançat que va estafar 300.000 euros a usuaris de banca per Internet d'elevat poder adquisitiu. L'organització disposava de rèpliques gairebé idèntiques de pàgines web de diferents bancs que servien per capturar les dades personals i claus bancàries de les víctimes, els mòbils de les quals van començar a funcionar malament. Hi ha deu detinguts a Figueres i Girona, entre ells el màxim responsable, els seus tres lloctinents i els encarregats de l'obertura de comptes bancaris amb documentació falsificada.

Les investigacions es van iniciar a l'estiu de 2012, arran d'una denúncia per transferències bancàries online no consentides pel legítim titular. Les primeres perquisicions apuntaven a una estructura criminal perfectament organitzada, que de fet funcionaven sota un model empresarial i tots els integrants de la xarxa utilitzaven telèfons mòbils corporatius de la mateixa marca i model.

Les funcions de cada membre de l'organització estaven molt bé delimitades i dirigides per un únic responsable, encarregat entre altres coses de triar l'entitat bancària objectiu per cometre el 'phishing'. El grup dividia les seves activitats en campanyes, durant les quals se centraven en una entitat concreta.

El primer pas consistia a obtenir les dades bancàries i personals de les víctimes, pel que usaven imitacions d'alta qualitat de webs de l'entitat bancària que escollien. En aquestes pàgines els clients introduïen els seus identificadors, així com les seves claus i contrasenyes, pensant-se que accedien al seu compte online original. Per poder efectuar les transferències, l'organització necessitava també un codi de seguretat que l'entitat bancària envia només als telèfons mòbils dels seus clients registrats, per la qual cosa duplicaven les targetes SIM per poder visualitzar el contingut dels missatges. Això feia que els terminals de les víctimes comencessin a no funcionar correctament.

Els investigadors han culminat l'operació amb la detenció de deu persones i el registre de tres immobles, en els quals s'han confiscat de sis ordinadors portàtils, set discos durs, tres tabletes, dues targetes wifi amb les seves antenes, dues impressores multifunció, múltiples dispositius portables d'emmagatzematge, quatre càmeres de vídeo i sistemes d'enregistrament i material i suports d'elaboració de documentacions falsificades. S'estima que la xarxa va poder estafar un total de 300.000 euros mitjançant transferències d'un mínim de 10.000 euros.